Wat is EPDM?

EPDM dakbedekking is eigenlijk een soort van synthetisch rubber. Dit type dakbedekking werd vroeger slechts sporadisch toegepast, maar tegenwoordig is dat aanzienlijk veelvuldiger het geval. Dit komt omdat steeds meer mensen die bouwen de unieke voordelen van dit type dakbedekking ontdekken. Vooral de enorme elasticiteit van deze bedekking is zeer interessant. Door de 400 procent elasticiteit is het namelijk niet alleen mogelijk om deze dakbedekking te plaatsen op platte daken, maar zelfs op de meest complexe dakconstructies.

Voordelen van EPDM dakbedekking

De toenemende populariteit van EPDM dakbedekking komt niet uit de lucht vallen, in tegendeel. Indien u er voor kiest om voor uw dak gebruik te maken van EPDM kunt u namelijk rekenen op een aantal zeer interessante voordelen, namelijk:

  • EPDM bedekking is niet vatbaar voor UV-straling waardoor er geen scheuren in ontstaan
  • EPDM bedekking heeft mede door haar uitstekende beschermingsfactor een zeer lange levensduur
  • De enorme elasticiteit van 400 procent maakt dit type dakbedekking veelzijdig inzetbaar
  • U dient rekening te houden met slechts een zeer beperkt onderhoud
  • Bij renovatie kan EPDM bovenop bestaande roofing worden geplaatst

Zijn er ook nadelen aan verbonden?

De voordelen die verbonden zijn aan EPDM dakbedekking zijn niet onaanzienlijk, in tegendeel, maar zijn er ook nadelen aan verbonden? In principe slechts één. Van EPDM dakbedekking is namelijk bekend dat ze zeer dun is. Dit heeft als gevolg dat er niet overheen gelopen kan en mag worden. Doet u dat wel, dan loopt u het risico dat er schade aan ontstaat met alle gevolgen van dien.

Plaatsing van EPDM dakbedekking

Het plaatsen van dit type dakbedekking kan op verschillende manieren gebeuren. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor losliggend geballast. In dit geval wordt de EPDM los van de ondergrond gelegd. Wanneer dit is gebeurd wordt er nog een laag kiezel of keien aangebracht. Een andere mogelijkheid is om de EPDM volledig te lijmen. Dan wordt de dakbedekking aan de ondergrond vastgelijmd. Tot slot kan EPDM ook nog op mechanische wijze worden bevestigd. Hierbij wordt gebruik gemaakt van strips die bovenop de folie worden bevestigd. Welke van de drie plaatsingsmogelijkheden u zult gebruiken is vooral een kwestie van persoonlijke voorkeur.

Bent u een vakman?
Probeer dan gratis 14 dagen lang onze service: gratis aanmelden.