Hellend dak

Wanneer u in uw huis naar de daken van de verschillende woningen kijkt is de kans groot dat deze over een puntdak zullen beschikken. Vroeger werd er dan ook steevast voor deze constructie gekozen, simpelweg omdat mensen vonden dat een plat dak helemaal niet mooi was. Dat was echter niet de enige reden, want ook de duurzaamheid van een hellend dak zou vele malen beter zijn in vergelijking met de platte variant. Tegenwoordig worden beide type dakconstructies vaak toegepast, maar komt de hellende variant toch nog altijd als winnaar uit de bus.

Isoleren van een hellend dak

Eén van de vaakst gehoorde problemen is dat een hellend dak zeer lastig te isoleren valt, althans wanneer we het gaan vergelijken met een plat dak. Dat klopt inderdaad, vooral omdat het zeer complex is om deze daken van buitenaf te isoleren. Wanneer u een nieuwbouw laat plaatsen is dit geen probleem, maar bij de overname van een wat oudere woning kan dit wel de nodige moeilijkheden opleveren.

Voordelen van een hellend dak

Door de jaren heen hebben de meeste woningeigenaars er voor gekozen om gebruik te maken van een hellend dak voor hun woning. Deze keuze is ook niet zo vreemd, want er zijn aan een hellend dak tal van interessante voordelen verbonden. We zetten de belangrijkste voordelen graag even voor u op een rijtje:

  • Kiezen voor een hellend dak is kiezen voor een compacte manier van bouwen
  • Er kan maar liefst 95 procent aan regenwater worden opgevangen en gerecupereerd
  • In tegenstelling tot bij platte daken gaan kleidakpannen probleemloos verschillende generaties mee. Daarnaast vergen ze ook slechts een zeer beperkt onderhoud.
  • Kleidakpannen zorgen er voor dat uw hellend dak er altijd even mooi uit blijft zien.
  • Door gebruik te maken van een hellend dak wordt aan ruimtebesparing gedaan

Nadelen van een hellend dak

Het grote probleem dat zich stelt bij een hellend dak is dat er slechts zeer beperkte mogelijkheden bestaan om uw huis in een latere fase uit te breiden. Daarnaast maken steeds meer mensen gebruik van de ruimte op een plat dak om een extra terras te realiseren. Ook dat is bij een hellend dak uiteraard niet mogelijk. Verder leent een hellende dakconstructie zich slechts in beperkte mate voor bijvoorbeeld een moderne betonconstructie waardoor ze voorbehouden blijft voor een enigszins wat klassiekere doelgroep.

 

Bent u een vakman?
Probeer dan gratis 14 dagen lang onze service: gratis aanmelden.