Plat dak

Vroeger werd er zelden of nooit gekozen voor een plat dak, maar bij de meest recente nieuwbouwwoningen is dat wel het geval. Mensen die er voor kiezen om gebruik te maken van een modern gebouw kiezen haast altijd voor dit type afwerking. Wilt u ook een moderne bouw realiseren en bent u op zoek naar informatie over het plaatsen van een plat dak? Aarzel dan niet langer en kom er  alles over te weten op deze pagina!

Dakbedekking voor plat dak

U kunt bij een plat dak voor verschillende soorten dakbedekking kiezen. Een bitumen bedekking is wat dat betreft bijzonder populair. In dit geval kan uw dak dan ook rekenen op een uitstekende duurzaamheid en daarnaast is ze ook nog eens geheel waterbestendig. Het enige nadeel aan een bitumen dakbedekking is dat er na verloop van tijd scheuren kunnen optreden ten gevolge van de UV-straling. Dat is niet het geval indien u er voor kiest om een kunststof of EPDM dakbedekking te plaatsen. Deze dakbedekkingen beschermen uw plat dak eveneens op uitstekende wijze, maar dan wel zonder dat ze vatbaar zijn voor de invloeden van de zon.

Voordelen van een plat dak

Aan het plaatsen van een plat dak op uw woning zijn verschillende interessante voordelen verbonden. Een niet onbelangrijk voordeel is bijvoorbeeld de extra ruimte die u op deze manier ter beschikking krijgt. Daarnaast kan er voor een huis met een plat dak zeer eenvoudig een uitbouw gerealiseerd worden. U kunt er op een zeker ogenblik zelfs voor kiezen om een extra verdieping bij te bouwen. Tot slot kiezen steeds meer jonge gezinnen voor een plat dak omdat er een interessant financieel voordeel aan verbonden is. In vergelijking met een klassiek puntdak is een plat dak dan ook beslist veel voordeliger.

Nadelen van een plat dak

Zijn er naast de vele interessante voordelen van een plat dak ook minpunten aan verbonden? Indien u er voor kiest om een plat dak te realiseren op uw woning dient u uiteraard rekening te houden met een aantal vervelende nadelen. We zetten ze graag even voor u op een rijtje:

  • Een plat dak is aanzienlijk minder duurzaam dan een puntdak. Een plat dak beschikt over een gemiddelde levensduur van zo’n 30 jaar.
  • Niet alleen de kwaliteit en duurzaamheid van een dak is belangrijk, uiteraard is er ook nog het esthetische aspect. Globaal gezien worden platte daken immers aanzien als een behoorlijk stuk minder aantrekkelijk. Daarnaast zijn ook de mogelijkheden op vlak van afwerking aanzienlijk beperkt.

Verder werd ook de beperkte isolerende factor van een plat dak aangekaart, maar door de moderne technieken die tegenwoordig worden gehanteerd is dat niet langer een probleem.

Bent u een vakman?
Probeer dan gratis 14 dagen lang onze service: gratis aanmelden.