Soorten daken

Wanneer u een nieuwbouw laat plaatsen of het bestaande dak van uw woning wenst te laten vervangen beschikt u over verschillende mogelijkheden op vlak van dakbedekking. U heeft wat dat betreft bijvoorbeeld de mogelijkheid om te kiezen voor een:

  • Bitumen dakbedekking
  • Zinken dakbedekking
  • Shingles dakbedekking
  • Dakpannen

Uiteraard zijn er nog veel meer mogelijkheden op de markt terug te vinden, maar globaal gezien zijn dit de populairste. Wilt u graag ook een nieuw dak laten realiseren, maar bent u er nog niet helemaal uit? Aarzel dan niet langer en ontdek snel welke verschillende dakbedekkingen er allemaal bestaan!

Bitumen dakbedekking

Indien u er voor kiest om een plat dak op uw woning te realiseren is de kans groot dat u kiest voor een bitumen dakbedekking. Wanneer we de eigenschappen van bitumen in detail gaan bekijken stellen we vast dat deze grote gelijkenissen vertoont met teer. Toch is dit absoluut niet hetzelfde. Daar waar bitumen worden gewonnen uit aardolie is dat bij teer hout of steenkool. Aan een bitumen dakbedekking zijn verschillende interessante voordelen verbonden. Zo is het waterdicht, ook op lange termijn en hecht het materiaal zich uitstekend aan de ondergrond waarop het wordt aangebracht. De nadelen zijn dat een zeer precieze plaatsing nodig is en dat de bitumen dakbedekking door UV-straling na verloop van tijd scheuren of barsten kan vertonen.

EPDM dakbedekking

Een tweede mogelijkheid om een plat dak te voorzien van een goede dakbedekking is door gebruik te maken van EPDM. Dit type dakbedekking is gemaakt van een soort synthetisch rubber. Het grote voordeel van deze dakbedekking ten opzichte van bitumen is dat de kans op schade door UV-straling volledig wordt uitgesloten. EPDM vertoont daar immers geen vatbaarheid voor waardoor ze over een uitstekende levensduur beschikt. Daar komt bij dat wortels op uw dak geen kans krijgen en ook het rotten van de dakbedekking is dus uitgesloten. Tel daarbij op dat het over een uitstekende elasticiteit beschikt en zelfs de meest complexe daken kunnen voorzien worden van dit type dakbedekking.

Andere mogelijkheden

Bitumen en EPDM dakbedekking zijn slechts twee mogelijke soorten dakbedekking. In de praktijk kunt u voor uw dak ook nog kiezen voor bijvoorbeeld dakpannen, een groendak, dakplaten, een shingles dakbedekking en één uit kunststof.

Bent u een vakman?
Probeer dan gratis 14 dagen lang onze service: gratis aanmelden.