Soorten dakgoten

De dakgoot is één van de belangrijkste onderdelen van uw woning. Een dakgoot is nodig om het water afkomstig van uw dak op te vangen en af te leiden. Hierdoor blijft het water niet op uw dak staan waardoor de kans op schade door vorst kan worden voorkomen. Wilt u graag duidelijkheid over de verschillende soorten dakgoten die vandaag de dag op de markt terug te vinden zijn? Aarzel dan niet langer en ontdek er snel alles over in dit artikel!

In welke materialen kunnen dakgoten voorkomen?

Dakgoten kunnen uit verschillende materialen bestaan. Denk daarbij aan:

  • PVC
  • Polyester
  • Zink
  • Aluminium
  • Koper

Aan alle materialen zijn voor- en nadelen verbonden. In het merendeel van de gevallen kiezen mensen er voor om gebruik te maken van een dakgoot uit PVC. Deze dakgoten zorgen voor een uitstekende afvoer van water. U dient er bij de plaatsing van dit type dakgoten rekening mee te houden dat de naden aan elkaar worden gelijmd met behulp van een speciale PVC-lijm. Na verloop van tijd kunnen deze verbindingen echter minder sluitend worden waardoor ze gaan lekken. Daarnaast is het algemeen bekend dat PVC-materiaal bij koude temperaturen (onder de vijf graden) vatbaarder wordt voor lekkages. Daar staat tegenover dat dit type dakgoten relatief voordelig zijn in aankoop.

Zinken en aluminium dakgoot

Heeft u het toch niet zo begrepen op een dakgoot van PVC? In dat geval zijn er nog drie andere mogelijkheden waar u gebruik van kunt maken. Zo is er nog de zinken dakgoot. Bij dit type dakgoot kunt u rekenen op een ijzersterk materiaal dat zeer vorstbestendig is en daarnaast ook nog eens over een goede levensduur beschikt. De aluminium dakgoot wordt nog altijd in aanzienlijk mindere mate toegepast, maar dat neemt niet weg dat er ook hier diverse interessante voordelen aan verbonden zijn. Daarnaast oogt het geheel zeer strak waardoor het alsmaar vaker wordt gevraagd bij een nieuwbouw.

Koperen dakgoot

In principe bestaat er nog een ander type dakgoot, namelijk één van koper. Deze werd vooral vroeger veelvuldig toegepast. Door de jaren heen is het gebruik van dit type dakgoot echter aanzienlijk teruggedrongen en dat heeft alles te maken met het zeer dure onderhoud. Eenmaal het koper versleten is dienen er reparaties te worden uitgevoerd die een regelrechte aanslag vormen op uw portefeuille. Bij hedendaagse nieuwbouwwoningen wordt sowieso nooit meer gebruik gemaakt van een koperen dakgoot.

Bent u een vakman?
Probeer dan gratis 14 dagen lang onze service: gratis aanmelden.