Onderhoud ramen

Bij de keuze van het type raam voor uw woning zult u altijd stil willen blijven staan bij het materiaal waar gebruik van wordt gemaakt. Dat is niet zo vreemd, in tegendeel. Het materiaal waaruit de ramen bestaan is namelijk van cruciaal belang voor de levensduur, maar ook voor de uitstraling en de duurzaamheid van uw kozijnen. Het type materiaal waar gebruik van wordt gemaakt is daarnaast ook grotendeels bepalend voor het onderhoud dat dient te worden uitgevoerd. We vertellen u daar in dit artikel graag meer over.

Onderhoud van houten ramen

Indien u er voor kiest om gebruik te maken van houten ramen zijn er op vlak van onderhoud verschillende zaken waar u rekening mee dient te houden, namelijk:

  • Het type hout
  • De mate waarin het hout is afgewerkt en beschermd
  • De plaats waar het houten kozijn zich bevindt

Op vlak van onderhoud is een houten raam een stuk intensiever dan bijvoorbeeld aluminium of PVC. Alleen door een regelmatig en goed onderhoud toe te passen zorgt u er namelijk voor dat uw houten ramen er steeds zo optimaal mogelijk uit blijven zien.

Onderhoud van aluminium ramen

Kenmerkend voor aluminium ramen is dat het niet elektrostatisch is. Dat is een belangrijk voordeel, want hierdoor krijgt stof geen kans. Daarnaast dient u bij dit type materiaal ook nooit rekening te houden met spleten of schilfers. Deze geven vuil de mogelijkheid om zich op te hopen met alle gevolgen van dien. Gelukkig is dat bij aluminium ramen dus nooit het geval. Een klein nadeel is dat dit type kozijnen wel een jaarlijks onderhoud nodig hebben dat afhankelijk is van de locatie waar de ramen hangen. Op het platteland dient twee keer per jaar een reiniging te worden uitgevoerd terwijl dat in stedelijke gebieden verdubbelt naar vier keer per jaar. Voor het reinigen van de ramen volstaat het wel steeds om gebruik te maken van een beetje water in combinatie met een niet-agressief schoonmaakmiddel.

Onderhoud van PVC Ramen

PVC ramen worden algemeen aanzien als de meest onderhoudsvriendelijke ramen op de markt. Dit materiaal kan immers altijd gereinigd worden met behulp van een beetje water en een gewoon schoonmaakmiddel. Hou er wel rekening mee dat PVC nooit droog mag worden gereinigd. Doet u dat wel, dan kan het gebeuren dat er krassen in het PVC worden getrokken die u er nooit meer uit zult krijgen. Een jaarlijkse onderhoudsbeurt voor dit type ramen mag dan wel aan te raden zijn, het is in principe niet echt noodzakelijk. Zelfs zonder dit onderhoud blijven uw PVC ramen doorgaans hun authentieke uitstraling goed behouden.

Bent u een vakman?
Probeer dan gratis 14 dagen lang onze service: gratis aanmelden.