Gevelaanbouw

Tegenwoordig is het meer dan ooit interessant geworden om een gevelaanbouw te realiseren. Om de kosten voor de aankoop van vastgoed te beperken kiezen veel mensen er vandaag de dag namelijk voor om een kleinere woning aan te kopen. Indien men na verloop van tijd toch nood heeft aan meer ruimte kan vervolgens een gevelaanbouw worden gerealiseerd.

Voorwaarden voor gevelaanbouw

Indien u gevelaanbouw wenst te laten realiseren zijn er verschillende voorwaarden waar u rekening mee dient te houden. Vaak wordt gedacht dat er voor iedere aanbouw een vergunning aangevraagd dient te worden, maar dat is niet het geval, in tegendeel. De nieuwe voorwaarden stellen namelijk dat een vergunning aanvragen voor een gevelaanbouw in de volgende gevallen niet noodzakelijk is:

  • De bouwgrens ten opzichte van de achtergevel is uitgebreid van 2,5 naar 4 meter. Binnen deze grens is het niet nodig om een vergunning aan te vragen.
  • De hoogte van de aanbouw mag (afhankelijk van de locatie) maximaal 5 meter bedragen.
  • De realisatie van de gevelaanbouw mag slechts 100 vierkante meter zijn. In ieder geval dient ook 50 procent van het perceel onbebouwd te blijven.

Voorkom een te grote diversiteit

Veel mensen kiezen er voor om een gevelaanbouw te realiseren als een compleet nieuw onderdeel van hun woning. Vaak pakt dat in de praktijk echter minder goed uit dan men voor ogen had. De reden hiervoor is op zich niet ver te zoeken. Het is namelijk zo dat aannemers en architecten u steevast zullen aanraden om de stijl van uw woning door te trekken in de aanbouw. Op die manier betreft het geen aanhangsel van uw woning, maar eerder een onderdeel er van en dat zorgt voor een interessante meerwaarde, ook bij een eventuele verkoop. 

Een goede lichtinval is belangrijk

Bij het realiseren van een gevelaanbouw is het steevast van belang om rekening te houden met de lichtinval die al dan niet kan worden gerealiseerd. Het gebruik van glas speelt daarbij een cruciale rol. Probeer er voor te kiezen om zoveel mogelijk gebruik te maken van dit materiaal en dan in het bijzonder voor ramen en deuren, maar ook voor het dak kan glas de perfecte oplossing bieden.

Bent u een vakman?
Probeer dan gratis 14 dagen lang onze service: gratis aanmelden.