Home » Energie » Cv ketel

Cv ketel

 
CV ketel nodig? Vergelijk eerst

Cv ketel

Wat is een cv-ketel?

Een cv-ketel, voluit centrale verwarmingsketel genoemd, maakt deel uit van de centrale verwarmingsinstallatie die voor warm water zorgt om uw huis mee te kunnen verwarmen.
Deze manier van het verwarmen van uw huis noemen we centrale verwarming.

Cv-ketels werken doorgaans op gas of stookolie en zorgen voor het verhitten van water in een gesloten systeem door middel van een brander.

Cv-ketels sluit men aan op de schouw om de rook die afkomstig is van het gas te kunnen afvoeren. Wanneer u uw huis verwarmt door middel van centrale verwarming kan u de temperatuur regelen met behulp van een thermostaat.

Hoe werkt een cv-ketel

Een cv-ketel die op gas werkt zal uw huis verwarmen met behulp van circulatiepomp die aan het werk gaat wanneer men de thermostaat hoger zet. Deze circulatiepomp pompt warm water rond in het leidingsysteem. Wanneer u de thermostaat hoger zet zal meteen ook de gasklep in het gasregelblok openen zodat er gas naar de altijd brandende waakvlam of elektronische ontsteking kan stromen. De gasafvoer zorgt er dan voor dat de rook die afkomstig is van het gas naar buiten toe wordt afgevoerd.

Zoals gezegd pompt de circulatiepomp het verhitte water via de leidingen door het leidingsysteem zodat het de radiatoren kan bereiken. En op deze manier het huis verwarmen.

Water dat is afgekoeld stroomt dan weer terug naar de cv-ketel en kan vervolgens opnieuw worden opgewarmd. Als de bij de thermostaat ingestelde kamertemperatuur bijna bereikt is sluit de gastoevoer naar de branders. Hierdoor wordt geen extra cv-ketel water opgewarmd. Na een kwartiertje zal ook de circulatiepomp stoppen.

Cv-ketel met draadloze communicatie

Moderne cv-ketels hebben ook draadloze communicatie aan boord. Hiermee communiceren ze met de thermostaat. De thermostaat zelf communiceert dan weer met de smartphone of tablet van de bewoner.

Op deze manier informeert de cv-ketel de bewoner dat er onderhoud nodig is of een fout in een bepaald onderdeel. Op die manier kan men gericht actie ondernemen. Of de cv-ketel op afstand resetten. Omgekeerd kan de bewoner ook de thermostaat via een app bedienen.