Condensatieketel

In vroeger tijden kon er bij centrale verwarming slechts gebruik worden gemaakt van één enkel systeem. Dat systeem was op zich best goed te noemen, alleen stond ze er algemeen om bekend een zeer hoog verbruik op vlak van stookkosten te hebben. De condensatieketel biedt de perfecte oplossing voor dit probleem. Door gebruik te maken van een dergelijke ketel kunt u dan ook altijd profiteren van een maximaal rendement, al dient u wel rekening te houden met een iets hogere aankoopprijs.

Werking van de condensatieketel

Hoe komt het nu precies dat de condensatieketel zo’n optimaal rendement weet te leveren? Zeer eenvoudig. In vergelijking met de zogenaamde lagetemperatuurketels is het in het geval van een condensatieketel mogelijk om de geproduceerde waterdamp op efficiënte wijze te verminderen. De condens die op deze manier ontstaat, zorgt voor een aanzienlijke vrijmaking van meer nuttige warmte. Hierdoor blijft de ketel langer warm, vindt er minder warmteverlies plaats en dient er bijgevolg dus ook minder te worden gestookt. Algemeen wordt aangenomen dat u door gebruik te maken van een condensatieketel dan ook kunt rekenen op een besparing van 11 procent op uw energiefactuur.

Hoeveel kost een condensatieketel?

Wanneer u er voor kiest om gebruik te maken van een systeem met centrale verwarming zult u uiteraard in het bijzonder rekening willen houden met de kostprijs van de installatie. Toch bestaat het kostenplaatje in deze niet alleen uit het systeem op zich, maar ook uit de stookkosten die gerealiseerd worden. Neem nu bijvoorbeeld de rookafvoer. Het wordt algemeen aangeraden om hiervoor gebruik te maken van een dubbelwandige buis. Deze is nodig om de verse lucht aan te zuigen, maar heeft daarnaast eveneens als functie om de vervuilde verbrandingsgassen uit te stoten. Indien u gebruik maakt van een minderwaardige buis kan dit na verloop van tijd problemen opleveren. Voor een dubbelwandige buis dient u te rekenen op een kostprijs van 100 euro per lopende meter. Voor de ketel op zich dient u te rekenen op een kostprijs tussen de 3000 en 3750 euro.

Voordelen van een condensatieketel

Nog niet helemaal overtuigd na het lezen bovenstaande? In dat geval zetten we graag nog even de voordelen van een condensatieketel voor u op een rijtje:

  • De condensatieketel heeft een veel hoger rendement in vergelijking met een lagetemperatuurketel.
  • De hogere aankoopprijs wordt moeiteloos gecompenseerd door een energiebesparing van 11 procent.

Bent u een vakman?
Probeer dan gratis 14 dagen lang onze service: gratis aanmelden.