CV ketel ontluchten

Voor het ontluchten van de CV ketel doen veel mensen altijd een beroep op een professional. Hier is uiteraard niets mis mee, ware het niet dat deze uiteraard een bepaalde kostprijs in rekening zal brengen terwijl u deze kosten eigenlijk zeer eenvoudig kunt besparen door zelf het ontluchten uit te voeren. In dit artikel vertellen we u daarom graag hoe u dit precies kunt doen.

Voorbereiding van het ontluchten

Vooraleer de CV installatie daadwerkelijk kan worden ontlucht dient er rekening te worden gehouden met verschillende voorbereidende werken, namelijk:

  1. In eerste instantie gaan we de thermostaat naar een zo laag mogelijke temperatuur zetten. Daarna wordt de installatie uitgeschakeld. U doet dit door het stekker van de CV ketel uit het stopcontact te verwijderen.
  2. Laat nu het volledige systeem gedurende een periode van 15 minuten afkoelen en draai alle radiatoren open.

Stap twee van het ontluchten

Als u eerder genoemde taken uitgevoerd heeft kan het echte werk beginnen. Om de ontluchting plaats te laten vinden onderneemt u nu de volgende stappen:

  1. Draai met behulp van een speciale sleutel de ontluchtingsventieltjes op de radiatoren open. U zult merken dat deze handeling er voor zorgt dat er water uit komt. Van zodra alle lucht uit de radiator is verwijderd kunt u het ventieltje opnieuw sluiten. Maak tijdens dit proces beslist gebruik van een doek om de overlast van het water te beperken. Het is zeer belangrijk om bij het uitvoeren van deze stap van beneden naar boven te werken. Met andere woorden, eerst de radiatoren op de begaande grond en dan pas deze die zich hoger in de woning bevinden.
  2. Na het uitvoeren van bovenstaande stap is het belangrijk om een controle uit te voeren van de drukmeter. Deze moet tussen de 1,5 en 2 bar staan. Staat deze slechts op 1,5 bar, dan dient de CV ketel te worden bijgevuld.

Na afloop van het ontluchten

Wanneer het ontluchten op bovenstaande wijze is uitgevoerd zijn er nog twee laatste stappen die doorlopen moeten worden, namelijk:

  1. Stop de stekker opnieuw in het stopcontact waardoor de CV ketel opnieuw kan worden opgestart
  2. Draai de thermostaat open tot op de door u gewenste temperatuur

De in dit artikel beschreven werkwijze zorgt er in ieder geval voor dat iedereen zonder enig probleem zijn of haar CV ketel zeer eenvoudig zelf kan ontluchten!

Bent u een vakman?
Probeer dan gratis 14 dagen lang onze service: gratis aanmelden.