Soorten brandstof mogelijkheden CV ketel

Wanneer u er voor kiest om gebruik te maken van een systeem met centrale verwarming kunt u een keuze maken uit verschillende soorten brandstoffen, namelijk:

  • Aardgas
  • Aardgas of stookolie
  • Elektriciteit
  • Pellets

Uw keuze op dit vlak is zeer belangrijk, want ze is mede bepalend voor de stookkosten waar u op jaarbasis rekening mee dient te houden. We zetten alle voor- en nadelen van de verschillende soorten brandstoffen graag even voor u op een rijtje.

Aardgas

Eén van de vaakst toegepaste brandstoffen bij een systeem met centrale verwarming is aardgas. De reden hiervoor is niet ver te zoeken. Aardgas hoeft immers nergens te worden opgeslagen en daarnaast is het veilig in gebruik. Aardgas is namelijk niet giftig en is daarnaast ook nog eens een relatief energiezuinige methode om uw huis te verwarmen. Helaas zijn er ook nadelen aan verbonden. Zo is aardgas ontvlambaar en kan ze niet overal gebruikt worden.

Aardgas of stookolie

Een andere mogelijkheid om uw centrale verwarming aan te stoken is door gebruik te maken van aardgas of stookolie. Het probleem hierbij is dat u ergens een ruimte dient te voorzien voor een tank waarin de olie wordt opgeslagen. Het zelf opslaan heeft wel als voordeel dat u niet langer afhankelijk bent van derden. Let wel, de keuring van de ketel is in deze situatie van cruciaal belang.

Elektriciteit

In het bijzonder eind de jaren 60 tot begin jaren 80 werd er bij centrale verwarming vooral gebruik gemaakt van elektriciteit. Deze energievorm was dan in het bijzonder populair omdat de accomulatorvuren konden werken op nachttarief en er op die manier kosten bespaard konden worden. Inmiddels is de prijs van elektriciteit echter flink gestegen en dat heeft een directe impact gehad op de verbruikskosten. Omwille van deze reden kiezen steeds meer mensen er voor om voor hun centrale verwarming gebruik te maken van een andere brandstof.

Pellets

Last but not least zijn er uiteraard ook nog de zogenaamde pellets. Deze houtschilfers die gemaakt worden van afvalhout zijn zeer milieuvriendelijk en daarnaast ook nog eens erg goedkoop. Dit zorgt er voor dat u, uw centrale verwarming niet alleen op een duurzame, maar tevens op een financieel interessante manier kunt aandrijven.

Bent u een vakman?
Probeer dan gratis 14 dagen lang onze service: gratis aanmelden.