Home » Energie » Warmtepomp » Elektrisch verbruik warmtepomp

Elektrisch verbruik warmtepomp

Het is algemeen bekend dat een warmtepomp over een slechts zeer beperkt elektrisch verbruik beschikt. Dat komt omdat het een belangrijk deel van de noodzakelijke warmte haalt uit aarde, lucht of water. Alleen de zogenaamde compressor wordt elektrisch aangedreven en dat betekent een flinke besparing op de energiefactuur. Hoe dan ook, wilt u graag meer te weten komen over het elektrisch verbruik bij de warmtepomp? Lees dan snel verder!

Rendement van meer dan 100%

Wanneer we het elektrisch verbruik van een warmtepomp in detail bekijken stellen we vast dat deze veel lager ligt in vergelijking met de andere, klassieke verwarmingssystemen. Dat wordt in het bijzonder veroorzaakt door het ongekend hoge rendement. Daar waar klassieke verwarmingssystemen het moeten stellen met een rendement van maximaal 100 procent gaat een warmtepomp daar ver overheen. Daardoor is er veel minder elektriciteit nodig om even veel warmte op te wekken en dat zorgt voor een aanzienlijke besparing op de energiefactuur.

Tot 75% besparen

De globale besparing die kan worden gerealiseerd door het toepassen van een warmtepomp kan oplopen tot zomaar even 75 procent. De mate waarin het elektrisch verbruik kan worden beperkt is echter sterk afhankelijk van tal van verschillende factoren. Denk bijvoorbeeld maar eens aan het type warmtepomp. Van een lucht-lucht warmtepomp is bijvoorbeeld bekend dat deze meer verbruikt dan een water-water warmtepomp en daarnaast is er ook nog de klasse van de warmtepomp. Een A+ zal immers een minder groot rendement hebben dan een A++ of A+++.

Hou rekening met de isolatie in huis

Een belangrijk punt waar rekening mee dient te worden gehouden is de aanwezige isolatie. Steeds meer mensen kiezen er namelijk voor om een warmtepomp te plaatsen in een huis welke niet volledig is geïsoleerd. Alleen het isoleren van het dak is namelijk niet voldoende, want wat te denken van:

  • Vloerisolatie
  • (spouw)muurisolatie
  • Dubbel glas

Alle bovenstaande zaken dienen te worden geïmplementeerd in uw huis indien u wenst te kunnen rekenen op een zo beperkt mogelijk warmteverlies.