Europese normen warmtepomp

Inhoud:

Dat het plaatsen van een warmtepomp in huis interessant is hoeft niet meer te verbazen, maar wist u dat het noodzakelijk is om rekening te houden met de Europese normen die op dit vlak worden opgelegd? Deze normen bepalen namelijk over welke klasse de warmtepomp minimaal dient te beschikken. Dat is voor u als consument in geen geval een slechte zaak, want zo bent u er altijd zeker van dat de installatie perfect in lijn zal liggen met uw verwachtingen.

Veranderingen per 1 januari 2013 en 2014

Jarenlang was er bijzonder veel onduidelijkheid over het type klasse waar de warmtepomp over moet beschikken om te voldoen aan de Europese normen. Per 1 januari 2013 werd er echter gesteld dat een dergelijk systeem minimaal een klasse A dient te hebben. Een jaar later, namelijk per 1 januari 2014 volgde een nog strengere richtlijn die stelde dat alleen systemen met een A+ label voldoen aan de Europese normen. Het is bij het aankopen van een warmtepomp dan ook zeer belangrijk om hier voldoende aandacht aan te schenken.

Stijging van de rendabiliteit

Wanneer mensen er vroeger voor kozen om een warmtepomp in hun huis te plaatsen had dat veelal als gevolg dat men automatisch uitging van een uitstekend rendement. Uiteraard vond er een structurele besparing plaats op vlak van energie, maar de voorgeschotelde top rendementen werden lang niet altijd behaald, in tegendeel. Door het toepassen van een Europese norm voor warmtepompen is daar verandering in gekomen. Mensen die een dergelijk systeem in hun huis plaatsen kunnen vandaag de dag immers altijd rekenen op een zo optimaal mogelijk rendement waardoor de terugverdientijd van een systeem zeer aanzienlijk kan worden teruggedrongen.

Nieuwe energie-efficiëntie klassen

Het kan echter nog beter dan wat de Europese norm oplegt. Een warmtepomp met klasse A of A+ mag dan nog zo interessant zijn, er kan een nog hoger rendement worden geboekt door middel van een systeem met A++ of A+++ klasse. Het verschijnen van deze extra klassen is echter niet alles, want daarnaast krijgen de klanten bij de aankoop van een warmtepomp bijvoorbeeld eveneens meer informatie over de geluidsemissie.

Bent u een vakman?
Probeer dan gratis 14 dagen lang onze service: gratis aanmelden.