Home » Energie » Warmtepomp » Prijzen warmtepomp

Prijzen warmtepomp

Hoewel een warmtepomp in staat is om een bijzonder gunstig rendement te genereren spreekt het voor zich dat potentiële eigenaars zich bewust zullen willen zijn van de kostprijs van een dergelijk systeem. Wij zetten graag even de richtprijzen van de verschillende soorten warmtepompen voor u op een rijtje.

Wat is de voordeligste warmtepomp?

De voordeligste van alle warmtepompen is de lucht-lucht warmtepomp. Een dergelijk systeem is reeds te plaatsen vanaf zo’n 2500 à 3000 euro. Aan het gebruik van een dergelijke warmtepomp zijn verschillende voordelen verbonden, waaronder het feit dat deze eenvoudig te installeren en onderhouden valt. Daar komt bij dat de aankoopprijs dus relatief laag ligt terwijl er toch een besparing kan worden gerealiseerd tot 50 procent op de verwarmingskosten. Let wel, op koude dagen kan het rendement van dit systeem zeer beperkt zijn en daar komt bij dat ze niet geschikt is voor vloerverwarming of radiatoren.

De lucht-water warmtepomp

Dit type warmtepomp is door de jaren heen aan een stevige opmars bezig. Indien u een dergelijk systeem in uw huis wenst te laten plaatsen dient u wel rekening te houden met een stevig kostenplaatje dat zomaar kan oplopen tot 15.000 euro. Gelukkig zijn er ook voordeligere systemen op de markt terug te vinden die u reeds kunt aankopen voor een prijs tussen de 5000 en 8000 euro. Let wel, het rendement bij deze systemen kan gevoelig lager liggen ten opzichte van de betere uit het segment.

Alle prijzen op een rijtje

We weten inmiddels hoeveel een lucht-lucht warmtepomp kost en met welke richtprijs u rekening dient te houden bij een lucht-water pomp, maar hoe zit het nu precies met de andere mogelijkheden? We zetten de prijzen van de twee laatste variaties graag nog even voor u op een rijtje:

  • Water-water warmtepomp: bij dit type pomp dient u rekening te houden met een aankoopprijs die kan variëren van zo’n 12.500 tot meer dan 15.000 euro. Hou er wel steeds rekening mee dat u voor de plaatsing van een dergelijk systeem altijd in het bezit dient te zijn van een milieuvergunning.
  • Aarde-water warmtepomp: last but not least is er nog deze, minder vaak toegepaste warmtepomp. Dit systeem vereist een boring en kan bijgevolg uitsluitend geplaatst worden op locaties waar er meer dan voldoende ruimte voor handen is. Hou er daarnaast rekening mee dat de investering in deze zeer hoog ligt en dat er een milieuvergunning nodig is. De kostprijs van een grondwater warmtepomp ligt tussen de 7000 en 15.000 euro, maar dat is exclusief de extra werken die nog uitgevoerd dienen te worden.