Home » Energie » Warmtepomp » Werking warmtepomp

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp biedt een uiterst veelzijdige mogelijkheid om uw woning precies op die temperatuur te brengen die u wenst. Het mooie aan een warmtepomp is dat het in combinatie met centrale verwarming probleemloos kan zorgen voor een klimatisatie op maat van uw wensen. Dit wil zeggen dat het niet alleen kan opwarmen, maar ook kan zorgen voor een afkoeling waardoor het zowel tijdens de winter als tijdens de zomer aangenaam warm of juist koel blijft in huis. Uiteraard is de belangrijkste reden om gebruik te maken van een warmtepomp ook de besparing die plaats kan vinden op vlak van energie, maar hoe werkt dat nu eigenlijk precies?

De werking van een warmtepomp

Het systeem van de warmtepomp is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk te doorgronden. Ze volgt een aantal structurele stappen die er voor kunnen zorgen dat uw woning in geen tijd op de gewenste temperatuur kan worden gebracht, namelijk:

  • In eerste instantie wordt er warmte onttrokken uit lucht, aarde of water
  • Vervolgens wordt die lucht door het toepassen van drukverhoging op een hogere temperatuur gebracht

Toepassen van een extra warmtebron

Algemeen gezien wordt het steeds aangeraden om het toepassen van een warmtepomp uitsluitend te realiseren in combinatie met een extra warmtebron zoals bijvoorbeeld vloerverwarming. Zo zorgt u altijd voor een heerlijk warm huis en dat zonder veel energie te verbruiken.

Beperkt warmteverlies is cruciaal

Veel mensen vinden de interessante voordelen die er het gebruik van een warmtepomp zijn verbonden natuurlijk fantastisch, maar ze staan er niet bij stil dat het plaatsen van een dergelijke pomp alleen niet voldoende is, in tegendeel. Wanneer u het maximale uit de installatie wenst te halen zult u namelijk verplicht zijn om een doorgedreven isolatie van uw huis uit te voeren. Alleen op die manier is het namelijk mogelijk om warmteverlies in de kiem te smoren waardoor er geen gebruik moet worden gemaakt van extra warmtebronnen.