Gevel isolatie

Inhoud:

Indien u graag een grondige renovatie van uw gevel wenst uit te laten voeren zult u daarbij ongetwijfeld rekening willen houden met de isolerende factor van uw huis. Wat dat betreft beschikt u tegenwoordig over verschillende mogelijkheden, namelijk:

  • U kunt gebruikmaken van crepi of gevelbepleistering
  • U kunt kiezen voor het laten plaatsen van steenstrips
  • U kunt een isolerende gevelbekleding aanbrengen, bijvoorbeeld van hout
  • U kunt een nieuwe buitenmuur laten plaatsen (inclusief bredere fundering)

Isolatie door crepi of gevelbepleistering

Wanneer een renovatie van de gevel wordt uitgevoerd wordt er op vlak van isolatie steeds vaker gekozen voor het plaatsen van crepi of gevelbepleistering. De populariteit van deze vorm van na-isoleren is niet zomaar uit de lucht komen vallen, in tegendeel. Zo dient de eigenaar van de woning geen verbrede fundering te maken en vormt het geen probleem dat bijvoorbeeld de ramen reeds zijn geplaatst. Daarnaast is er ook sprake van een financieel voordeel ten opzichte van de andere isolatiemethodes wat er voor zorgt dat dit één van de vaakst toegepaste vormen is op vlak van gevelrenovatie.

Waarom werken met steenstrips?

Een andere zeer populaire mogelijkheid om de isolerende factor van uw gevel en dus uw woning te verbeteren is werken met zogenaamde steenstrips. Veel mensen zaten door de jaren heen met de handen in het haar omdat het plaatsen van een nieuwe buitenmuur doorgaans heel wat voeten in de aarde heeft. Zo moest er veelal een nieuwe fundering worden gegoten, maar dat is tegenwoordig niet altijd noodzakelijk. Door gebruik te maken van gevelisolatie onder de vorm van steenstrips geniet u van het uitzicht van bakstenen, maar kunt u tevens rekenen op de voordelen van gevelbepleistering of crepi. De elementen kunnen trouwens zeer snel worden geplaatst waardoor renovatie op korte termijn mogelijk wordt gemaakt.

Vergeet de spouwmuur isolatie niet!

Tal van woningen beschikken tegenwoordig over een spouwmuur die nog niet is geïsoleerd. Wanneer er in deze situatie voor wordt gekozen om buitenisolatie aan te brengen aan de gevel wordt nooit het optimale effect bereikt, simpelweg omdat de niet geïsoleerde spouwmuur verantwoordelijk zal blijven voor een niet onaanzienlijke hoeveelheid warmteverlies. Zorg daarom in eerste instantie voor het plaatsen van isolatie in de spouwmuur en bekijk dan pas de mogelijkheden tot het na-isoleren van de voorgevel. Alleen op deze manier bent u als woningeigenaar namelijk verzekert van een zo optimaal mogelijke bescherming tegen warmteverlies.

Bent u een vakman?
Probeer dan gratis 14 dagen lang onze service: gratis aanmelden.