Soorten gevelbekleding

Tegenwoordig vinden we het zeer belangrijk dat we het maximale uit onze woning kunnen halen. Dat geldt niet alleen op vlak van uitstraling, maar ook voor wat de isolerende waarde betreft. Veel mensen houden er namelijk onvoldoende rekening mee, maar naast het dak is de voorgevel de grootste boosdoener wanneer het aankomt op warmteverlies. Veel mensen denken dat hier niet zo eenvoudig op te anticiperen valt, maar in de praktijk is dat wel degelijk het geval. Het aanbrengen van een (nieuwe) gevelbekleding kan bijvoorbeeld reeds een belangrijke meerwaarde realiseren.

Welke soorten gevelbekleding bestaan er?

Tegenwoordig is het mogelijk om gebruik te maken van verschillende soorten gevelbekleding. De impact van de gevelbekleding op de uitstraling en functionaliteit van uw woning strekt zich uit over verschillende aspecten. Zo wordt niet alleen het uitzicht van de woning veranderd, maar kunt u meteen ook de isolerende factor verhogen. In ieder geval heeft u een keuze uit de volgende mogelijkheden op vlak van gevelbekleding:

  • Aluminium
  • Hout
  • Keramiek
  • Kunststof

Uiteraard kunt u er ook nog steeds voor kiezen om gebruik te maken van bakstenen en ook het gewoon schilderen van de gevel blijft een mogelijkheid.

Traditionele gevelbekleding

Wanneer we het hebben over gevelbekleding kunnen we niet anders dan even de mogelijkheden voor het gebruik van hout op een rijtje te zetten. Gevelbekleding van hout is zo populair omdat u er bij kunt rekenen op verschillende voordelen. Hout is niet alleen verkrijgbaar in verschillende kleuren waardoor het past bij diverse stijlen van woningen, daarnaast beschikt ze ook nog eens steevast over een verhoogde isolerende factor. Hou er wel rekening mee dat sommige houtsoorten niet worden bewerkt waardoor ze na verloop van tijd grijs kunnen worden. Wilt u dit voorkomen, dan is het dus belangrijk om te kiezen voor een bewerkte houtsoort.

Een natuurlijke gevelbekleding

Wanneer u een ritje gaat maken buiten de stad duiken ze steeds vaker op, de zogenaamde groengevels. Hoewel een dergelijke gevel over een bepaald milieuvriendelijk karakter beschikt gaat dit doorgaans ten koste van de levensduur. Toch hoeft dat niet altijd het geval te zijn. U dient er vooral rekening mee te houden dat niet iedere buitenmuur zomaar geschikt is voor het toepassen van een klimplant. Het is bijvoorbeeld van cruciaal belang dat de gevel waar de klimplant op wordt aangebracht in een goede staat verkeerd. Zo mogen er absoluut geen scheuren waargenomen kunnen worden. Omwille van deze reden wordt het dan ook nooit aangeraden om een klimplant aan te brengen op de gevel van een oude woning. Ook wanneer de gevel uit kalkmortel bestaat kan het realiseren van een groengevel nefaste gevolgen hebben. Hoe mooi het er met andere woorden ook uit mag zien, het realiseren van een groengevel is niet altijd even interessant.

Bent u een vakman?
Probeer dan gratis 14 dagen lang onze service: gratis aanmelden.