Voegwerken gevelwerk

Eén van de vaakst voorkomende vormen van schade aan de gevel is ongetwijfeld schade aan de voegen. Door de jaren heen wordt uw gevel namelijk continue blootgesteld aan invloeden van het weer. Deze invloeden kunnen er voor zorgen dat er structurele beschadiging wordt aangebracht aan de voegen waardoor indringend vocht nog meer kans krijgt. Hoe dan ook vormen de voegen het zwakste onderdeel van uw gevel. Om echt waterdicht te zijn dient beton immers over een dikte te beschikken van zo’n 20 centimeter (minimaal). Als we weten dat een doorsnee voeg slechts 1 centimeter dik is wordt meteen duidelijk hoe kwetsbaar deze in de praktijk is. Speciale aandacht besteden aan het voegwerk van uw gevel is dan ook nooit een overbodige luxe.

Verschillende kleuren voegen

U dient er verder ook rekening mee te houden dat u tegenwoordig gebruik kunt maken van verschillende kleuren bij het voegwerk. Zo beschikt u over de mogelijkheid om gebruik te maken van:

  • Een grijze voeg: deze voorziet uw gevel van een donkerdere uitstraling
  • Een beige voeg: is ideaal voor het realiseren van een meer egalere stijl
  • Een witte voeg: verplaatst de aandacht naar de stenen

Het spreekt voor zich dat de kleur van de voeg grotendeels afhankelijk zal zijn van de gekozen steen voor uw gevel.

Voegen herstellen

Wanneer er door de jaren heen schade is opgetreden aan de voegen van uw gevel zult u er graag voor willen kiezen om deze te laten herstellen. Hoe kan dat echter het best gerealiseerd worden? Het is zeer belangrijk om er rekening mee te houden dat de voegen niet zomaar mogen worden aangevuld met nieuw cement. In eerste instantie dienen de bestaande voegen dan ook te worden uitgeslepen of uitgehakt. Pas wanneer dit is gebeurd kan de gevel opnieuw worden gevoegd. Hou er rekening mee dat het herstellen van voegen in een gevel nooit voor de hand liggend is, in het bijzonder omdat de stenen door de jaren heen gevoeliger zijn geworden voor schade.

Nabehandeling voegwerk

Indien u er toch voor heeft gekozen om het voegwerk in uw gevel te vernieuwen is het belangrijk om na afloop van de werken rekening te houden met een specifieke nabehandeling. Het is immers van belang dat het aangebrachte voegwerk niet meteen uitdroogt. Dit kan namelijk ten koste gaan van de hechting. Het regelmatig nat maken van het aanwezige voegwerk biedt wat dat betreft de perfecte oplossing.

Bent u een vakman?
Probeer dan gratis 14 dagen lang onze service: gratis aanmelden.