Voorbereiding schilderen

Vooraleer schilderwerken uit te voeren dient u altijd rekening te houden met de nodige voorbereidende werkzaamheden. Afhankelijk van het type oppervlak dat moet worden geschilderd is het bijvoorbeeld noodzakelijk om deze eerst grondig te reinigen. Daarnaast kan het ook voorkomen dat u moet gaan afschuren vooraleer de nieuwe verf kan worden aangebracht. Ook het aanbrengen van een primerlaag is één van de vaakst voorkomende voorbereidingen die schilders moeten treffen. Wilt u graag zelf gaan schilderen, maar heeft u geen goed zicht op de voorbereiding die deze werken met zich meebrengt? Lees dan snel verder en kom er in dit artikel alles over te weten!

Aftapen van de plinten

Wanneer u de muren gaat schilderen is het steeds belangrijk om rekening te houden met de zogenaamde plinten. U kunt wat dit betreft twee dingen doen. Het is mogelijk om de plinten te verwijderen (wanneer het bijvoorbeeld gaat om houten plintjes is dit doorgaans geen probleem), maar u kunt er ook voor kiezen om de plinten af te tapen. Het verwijderen van gecementeerde plinten is namelijk niet mogelijk. Zorg er voor dat u dit eerst doet net als het plaatsen van plastic ter bescherming van de vloer. Alleen op deze manier kunt u er namelijk voor zorgen dat u niet ongewild andere onderdelen van uw muur of ruimte ook van een likje verf voorziet.

De boosdoener die we stof noemen

Stof is een nachtmerrie voor iedere schilder. Omwille van deze reden wordt het dan ook altijd aangeraden om bij een nieuwbouw of een renovatieproject altijd eerst de meer ingrijpendere werkzaamheden uit te laten voeren. Denk daarbij aan het slopen van andere muren, maar ook het boren van veel gaten, het opkuisen van puin en ga zo maar door. Al deze verschillende werkzaamheden creëren enorm veel stof en dat stof kan zich op uw muren gaan hechten met alle gevolgen van dien. Het mag dan ook duidelijk zijn, het uitvoeren van schilderwerken dient eigenlijk steeds als laatste te gebeuren.

Alle voorbereiding tips op een rijtje

Wilt u graag precies weten met welke voorbereidingen u allemaal rekening dient te houden? Geen probleem! Wij zetten graag voor u even alle belangrijkste tips op een rijtje:

  • Zorg voor het aftapen van plinten en het afdekken van de vloer
  • Tape bij voorkeur ook de hoeken af waardoor het kleur van het plafond niet op de muur terechtkomt (of omgekeerd)
  • Zorg er voor dat er zo weinig mogelijk stof in de ruimte aanwezig is
  • Voorzie schragen indien nodig
  • Controleer of u over alle nodige materialen beschikt, tijdens het schilderen is er immers geen tijd om deze alsnog te voorzien

Bent u een vakman?
Probeer dan gratis 14 dagen lang onze service: gratis aanmelden.