Soorten vloertegels

Indien u aan het bouwen of renoveren bent zult u op een zeker ogenblik moeten gaan nadenken over de vloertegels voor in uw woning, althans indien u liever geen gebruik maakt van bijvoorbeeld een gietvloer. Op vlak van vloertegels beschikt u tegenwoordig over een zeer ruime keuze. Verschillende factoren zullen uw keuze beïnvloeden. Denk hierbij maar aan de duurzaamheid die u verwacht, maar ook aan bijvoorbeeld de vormgeving van de tegel, hoe deze moet aanvoelen, of ze al dan niet wordt gecombineerd met vloerverwarming en ga zo maar door. In dit artikel vertellen we u in ieder geval graag welke verschillende soorten vloertegels er precies op de markt terug te vinden zijn.

De keuze voor keramische vloertegels

Wanneer we het hebben over wand- of vloertegels denken de meeste mensen ongetwijfeld meteen in de richting van keramiek. Dat is niet zo vreemd, want jarenlang waren deze tegels het populairst. Echter, wanneer u voor dit type materiaal kiest zult u nog een andere keuze moeten maken. Keramische vloertegels bestaan namelijk in verschillende vormen. Denk bijvoorbeeld maar eens aan:

  • De grestegel
  • De verglaasde tegel

De grestegel is zo populair omdat ze algemeen aanzien wordt als één van de stevigste tegels op de markt. De keuze voor een verglaasde tegel heeft dan weer veel te maken met het onderhoud. Een verglaasde tegel beschikt zoals de naam reeds laat vermoeden namelijk over een glasachtig emaillaagje waardoor deze zeer eenvoudig te onderhouden valt.

Cementtegels

Heeft u het toch niet zo begrepen op de keramische tegels en wilt u veel liever gebruikmaken van een cementtegel? Ook dat is mogelijk! Cementtegels worden ambachtelijk gemaakt en kleur gegeven. Ze worden tegenwoordig omwille van hun karakteristieke uitstraling vooral toegepast in rustieke interieurs. Hoe mooi cementtegels ook mogen zijn, u dient er wel rekening mee te houden dat deze behoorlijk wat onderhoud vergen. Daarnaast staan de tegels er om bekend zeer poreus te zijn waardoor hardnekkige vlekken soms hun sporen na kunnen laten. Vooral voor gezinnen met kinderen wordt het omwille van deze reden dan ook steeds aangeraden om de vloer te laten behandelen met een zogenaamde poriënvuller. Zo kunnen mogelijke vlekken niet tot diep in de tegel doordringen waardoor ze iets eenvoudiger kunnen worden verwijderd.

Persoonlijke keuze

Voor welk type vloertegel u uiteindelijk zult kiezen is uiteraard sterk afhankelijk van uw persoonlijke voorkeur. Wilt u, uw vloer precies zo kunnen personaliseren zoals u dat zelf wenst en wilt u er niet veel omkijken naar hebben? Dan is een keramische vloertegel voor u misschien wel de beste keuze. Houdt u daarentegen van de unieke uitstraling die een cementtegel met zich meebrengt? In dat geval zult u eerder voor dit type vloertegel kiezen.

Bent u een vakman?
Probeer dan gratis 14 dagen lang onze service: gratis aanmelden.