Gezondheid en isolatie

Inhoud:

Wanneer u er voor kiest om uw woning te laten isoleren kunt u altijd rekenen op diverse interessante voordelen. Het plaatsen van isolatie brengt zelfs voordelen voor de gezondheid met zich mee. Hoe vaak heeft u het bijvoorbeeld al niet opgemerkt dat er zogenaamde koude bruggen aanwezig zijn in uw woning? Door deze koude bruggen loopt u steevast een groter risico op het oplopen van bijvoorbeeld een luchtwegeninfectie. Ook een eenvoudige, koude vloer kan gezondheidsrisico’s met zich meebrengen en zo bijvoorbeeld een blaasontsteking kunnen veroorzaken. Het goed isoleren van uw woning lijkt dan ook enkele zeer interessante voordelen voor uw gezondheid met zich mee te brengen, maar toch is er ook speciale aandacht vereist.

De keuze van het isolatiemateriaal

Vandaag de dag kunt u er voor het isoleren van uw woning voor kiezen om gebruik te maken van verschillende soorten isolatie. Alle isolatiemateriaal brengt echter de nodige voor- en nadelen met zich mee. Zo kan het bijvoorbeeld voorkomen dat uw huid geïrriteerd raakt, maar daarnaast bestaat ook het risico op aandoeningen aan de ogen en de luchtwegen. Het is in deze ook zeer belangrijk om rekening te houden met mogelijke stoffen waar u allergisch voor bent. Dit wijst er stuk voor stuk op dat de keuze op vlak van isolatiemateriaal grotendeels bepalend is voor de impact die de isolatie van uw huis heeft op uw gezondheid.

Nadelen van polyurethaan

Wanneer we het hebben over de mogelijke gezondheidsrisico’s die isolatie met zich meebrengt kunnen we niet anders dan het te hebben over de zogenaamde PUR platen of het PUR schuim. Dit isolatiemateriaal wordt tegenwoordig steeds vaker omschreven als gevaarlijk, maar is het dat ook? Het wordt namelijk tegenwoordig veelvuldig toegepast om, bijvoorbeeld de kruipruimte van een woning te isoleren. In de praktijk is het zo dat het eindproduct van polyurethaan niet toxisch is en bijgevolg ook geen gevaar vormt voor de gezondheid. Dat geldt echter wel wanneer ze verbrand wordt of stof veroorzaakt (tijdens het versnijden). In dat geval kan irritatie van de luchtwegen optreden en daarnaast heeft het ook nog eens een bijtende werking op ogen en huid.

Waar rekening mee houden?

Wilt u er voor zorgen dat de impact van isolatie op uw gezondheid zo beperkt mogelijk wordt gehouden? In dat geval dient u rekening te houden met de volgende factoren:

  • Sommige mensen kunnen allergisch zijn voor bepaalde stoffen die verwerkt zijn in isolatie. Controleer dit altijd vooraleer isolatie aan te kopen.
  • Neem uw voorzorgen bij het versnijden en plaatsen van isolatiemateriaal. Een bril, mondmasker en aangepaste kledij kunnen noodzakelijk zijn.
  • Zorg er voor dat de ruimte waarin de isolatie wordt geplaatst goed wordt geventileerd
  • Probeer contact met de huid zoveel als mogelijk is te vermijden

Bent u een vakman?
Probeer dan gratis 14 dagen lang onze service: gratis aanmelden.