Het belang van isoleren

Inhoud:

Woningen die in vroegere tijden zijn gebouwd beschikken niet of nauwelijks over isolatie. Dat is ook niet zo vreemd, want vroeger werd aan warmteverlies sowieso geen aandacht geschonken. Tegenwoordig is dat wel het geval, in het bijzonder omdat de impact op het klimaat van onze planeet altijd groter wordt, maar ook omdat de energiefactuur zonder isolatie ronduit onbetaalbaar dreigt te worden. Wilt u structureel kunnen besparen op uw energiekosten? Wilt u kunnen genieten van een aangenaam en gezond binnenklimaat en wilt u een meerwaarde realiseren voor ons milieu? In dat geval is het belang van isoleren meteen duidelijk!

Aangenaam binnenklimaat het hele jaar door

Het isoleren van de woning heeft een gunstige impact op het milieu van onze planeet, maar dat is niet alles. Veel mensen klagen in huis over een onaangenaam binnenklimaat. Deze wordt in het merendeel van de gevallen veroorzaakt door koude bruggen en kunnen eigenlijk relatief eenvoudig worden opgelost. Ook een koude vloer kan vooral tijdens de wintermaanden heel onaangenaam zijn. Door het toepassen van vloerisolatie wordt de warmte echter langer vastgehouden waardoor de vloer altijd aangenaam warm en comfortabel aanvoelt. Indien een woning gebruik maakt van klimatisatie kunt u bij een doorgedreven isolatie het hele jaar door genieten van een uitstekend binnenklimaat, heerlijk warm tijdens de winter en lekker verfrissend tijdens de zomer.

Structurele besparing op de energiefactuur

Het belang van isoleren wordt onder andere duidelijk in de energiefactuur. Veel mensen ondervinden jaar na jaar de grootste moeite om deze kosten te kunnen betalen terwijl ze eenvoudig verlaagd kunnen worden. Door het verbeteren van de isolatie in uw woning kan in het beste geval een rendement worden geboekt van tussen de 35 en zomaar even 50 procent. Met andere woorden, ongeveer de helft van uw energiefactuur kan jaarlijks worden uitgespaard door uw huis te voorzien van een doorgedreven isolatie, als dat niet mooi meegenomen is!

Wettelijke verplichting

Tot slot dient u er rekening mee te houden dat het isoleren van bijvoorbeeld uw dak binnen afzienbare termijn verplicht zal worden. Op deze manier hoopt de overheid diverse normen te halen die zijn vastgelegd in met name het bekende Kyoto akkoord. Op moment van schrijven is reeds bekend dat deze verplichting zo ver zal gaan dat niet afdoende geïsoleerde woningen niet meer verhuurd zullen mogen worden. Het is bijgevolg in uw grootste belang dat ook u er voor kiest om zo snel mogelijk te nodige isolatie in uw woning aan te brengen.

Bent u een vakman?
Probeer dan gratis 14 dagen lang onze service: gratis aanmelden.