Home » Isolatie » Rendement isolatie

Rendement isolatie

Meer en meer gezinnen kiezen er voor om hun bestaande woning (beter) te laten isoleren. Men doet dat vooral omdat de energiefactuur bij niet geïsoleerde woningen vandaag de dag bijzonder hoge toppen scheert. Vooraleer aan het isoleren te slaan is het echter belangrijk om met een aantal factoren rekening te houden, namelijk:

  • Welke isolatiemateriaal biedt u het beste rendement?
  • Welke zones in huis dienen als eerste geïsoleerd te worden?
  • Welk isolatiemateriaal is het duurzaamst en vergt slechts een éénmalige investering?

Op al deze vragen geven we u in dit artikel graag een gedetailleerd antwoord!

Enorme energiebesparingen

Veel mensen stellen zich de vraag hoe het komt dat zoveel oude woningen niet of nauwelijks beschikken over isolatie. Het antwoord op deze vraag is echter niet ver te zoeken. Vroeger was energie een stuk voordeliger en woog de aankoopprijs van isolatie vaak niet op tegen het bedrag dat werd uitgespaard. Isolatiemateriaal werd dan nog verkocht tegen zeer hoge prijzen waardoor de terugverdientijd enorm was. Tegenwoordig is dat niet langer het geval. Isolatie is gevoelig voordeliger geworden, u kunt rekenen op een gedeeltelijke terugbetaling van uw investering via uw belastingaangifte en daarnaast is de energieprijs sterk gestegen. Al deze factoren zorgen er voor dat het laten isoleren van uw woning meer dan ooit rendabel is geworden, zelfs zonder extra subsidies.

Dakisolatie optimaal renderend

Wanneer we in detail het rendement en bijgevolg ook de terugverdientijd van de verschillende isolatievormen gaan bekijken stellen we vast dat vier onderdelen van de woning bijzondere aandacht verdienen, namelijk het dak, de vloer, de gevels en het glas. Wilt u het isoleren van de woning niet in één keer doen, begin dan bij voorkeur bij het dak. Zoals bekend stijgt warmte. Dit wil zeggen dat het meeste warmteverlies optreedt via het dak van de woning. Onderzoek heeft aangetoond dat er meer dan één vijfde van de opgewekte warmte via het dak verloren kan gaan. Dat is één vijfde van uw energiefactuur die u eigenlijk teveel betaalt indien uw dak niet is geïsoleerd. Daarnaast kunt u bij dakisolatie rekenen op 30 procent terugbetaling in uw persoonlijke belastingen waardoor de terugverdientijd zeer beperkt is.

Rendement en kwaliteit gaan hand in hand

U heeft het waarschijnlijk al gezien, maar op het isolatiemateriaal staat altijd een bepaalde isolatiewaarde aangegeven. Hoe hoger die waarde, des te hoger ook het kostenplaatje komt te liggen. De mate waarin het isolatiemateriaal bescherming biedt tegen warmteverlies wordt aangegeven door middel van HR tot HR++. Deze laatste is het meest kwalitatief en biedt de hoogste isolerende werking. Probeer niet te besparen op de kwaliteit van uw isolatie. Deze investering doet u namelijk slechts één keer waarna u er uw hele leven lang voordeel uit zult kunnen halen.