Home » Isolatie » Schelpen isolatie

Schelpen isolatie

Veel huizen beschikken vandaag de dag nog altijd over een zogenaamde kruipruimte. Deze ruimte die zich onder de vloer bevindt is vaak niet zomaar toegankelijk. Omwille van deze reden werd er vroeger haast nooit voor gekozen om deze te isoleren. Waarom zou u ook? De kostprijs voor energie lag nog vele malen lager dan vandaag de dag het geval is en van opwarming van de aarde was ook nog geen sprake. Tegenwoordig is dat wel het geval waardoor steeds meer mensen graag de kruipruimte in hun huis willen isoleren. Er zijn verschillende materialen op de markt terug te vinden waar u hiervoor gebruik van kunt maken, maar schelpen isolatie is misschien nog wel de interessantste van allemaal.

Uw kruipruimte doeltreffend isoleren

Het isoleren van de kruipruimte is belangrijk omwille van verschillende redenen. In eerste instantie kiezen veel mensen er voor om gebruik te maken van vloerverwarming. Wanneer u dan de aanwezige kruipruimte niet heeft geïsoleerd kan dat zorgen voor een aanzienlijk warmteverlies en dat kan uiteraard niet de bedoeling zijn. Hetzelfde geldt ook voor woningen die geen gebruikmaken van vloerverwarmingen. Naar verwachting gaat dan zo’n 15 procent van de totale warmte verloren via de kruipruimte. Bedenk maar eens wat dat u op jaarbasis kost aan energie!

Voordelen van schelpen isolatie

Hoewel isoleren met schelpen nog niet zo bekend is brengt het toch zeer veel interessante voordelen met zich mee. We zetten de belangrijkste voordelen graag even voor u op een rijtje:

  • Schelpen verliezen hun kwaliteit niet en zorgen met andere woorden blijvend voor een uitstekende isolatie
  • Schelpen kunnen op geen enkele manier stuk gaan, ze kunnen niet scheuren, verweken, loslaten of rotten
  • Uitstekende brandveiligheid
  • Isoleren met schelpen zorgt voor een zuiver en droog klimaat in huis
  • Schelpen vormen een onuitputbare bron voor onze planeet, we zullen er dus altijd gebruik van kunnen blijven maken
  • Schelpen isolatie is zeer voordelig in aankoop en bovendien erg duurzaam

Zijn er ook nadelen aan verbonden?

Net zoals bij alle isolatiematerialen dient u ook bij schelpen isolatie rekening te houden met een nadeel. Van dit type isolatie is namelijk bekend dat ze niet kan drijven. Met andere woorden, wanneer er water in de kruipruimte van uw huis te vinden is, zal schelpen isolatie geen duurzame oplossing bieden. In dat geval is het beter om gebruik te maken van andere isolatiematerialen of om de kruipruimte eerst droog te leggen.