Home » Isolatie » Soorten isolatiematerialen

Soorten isolatiematerialen

Vandaag de dag kunt u voor het isoleren van uw woning gebruikmaken van verschillende soorten isolatiematerialen. Het type isolatie waar u gebruik van kunt maken is sterk afhankelijk van verschillende factoren. Denk daarbij met name aan wat u precies wenst te isoleren (de vloer, het dak, de spouw, etc.), maar ook aan uw persoonlijke voorkeur. Veel mensen zweren bijvoorbeeld bij glaswol terwijl anderen een voorkeur geven aan isolatieplaten waar mogelijk. In ieder geval, wilt u, uw huis isoleren en bent u er nog niet helemaal uit van welk type isolatie u gebruik gaat maken? Lees dan snel verder, want wij stellen de verschillende mogelijkheden graag even aan u voor!

Welke isolatiematerialen bestaan er?

Indien u isolatie wenst te plaatsen in uw huis beschikt u tegenwoordig over verschillende mogelijkheden. U kunt bijvoorbeeld een keuze maken uit de volgende soorten isolatie:

  • Glaswol
  • Rotswol
  • Isolatieplaten
  • Papiervlokken
  • Spuitisolatie onder de vorm van PUR-schuim
  • Isolatiechape
  • Polyethyleen (in het bijzonder voor akoestische isolatie)

De populariteit van spuitisolatie

Isolatie kan eveneens op zeer eenvoudige wijze in de vorm van purschuim worden aangebracht. Deze vorm van isolatie is door de jaren heen zo populair geworden omdat ze veelvuldig toegepast kan worden in de woning. U kunt ze niet alleen gebruiken als isolatie voor uw dak, daarnaast kan ze ook gebruikt worden op plaatsen waar isoleren minder voor de hand liggend is. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de kruipruimte in uw woning, maar ook aan de spouw. Purschuim beschikt daarbij over een uitstekende isolerende werking en dat zonder dat u rekening dient te houden met een zeer kostprijs.

Het gebruik van papiervlokken

Een andere vorm van isolatie die vaak op moeilijk bereikbare plaatsen wordt toegepast zijn de zogenaamde vlokken of schelpen. Dit type isolatiemateriaal beschikt over een goede kwaliteit en is daarnaast ook nog eens zeer milieuvriendelijk. Specifiek voor papiervlokken geldt verder dat ze eveneens een goede isolatie bieden op vlak van geluid en daarnaast is het ook nog eens zeer brandveilig en schimmelwerend. Niet voor niets neemt de populariteit van dit type isolatie dan ook gestaag toe. Zie ook: kosten isolatie.