Home » Isolatie » Spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie

 
Spouwmuurisolatie nodig? Vergelijk eerst

Spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie, veel mensen hebben er nog nooit eerder van gehoord en zijn zich dan ook niet bewust van de vele interessante voordelen die er aan verbonden zijn. Indien u over een woning beschikt die werd gebouwd tussen 1920 en 1980 kunt u er voor kiezen om dit type isolatie aan te brengen. Uw woning beschikt dan namelijk over een zogenaamde spouw die kan worden opgespoten met isolatie. Hierdoor wordt niet alleen het warmteverlies kleiner, u zult ook een gunstige werking op vlak van gezondheid ervaren.

Open spouw zonder isolatie

Indien u er voor heeft gekozen om een bestaande woning over te kopen die werd gebouwd tussen het begin van de jaren 60 en begin jaren 90 is de kans bijzonder groot dat deze over een open spouw zonder isolatie beschikt. De spouwmuur bestaat eigenlijk uit twee muren met daartussen een ruimte van zo’n 3 à 6 centimeter. Het is deze ruimte die we de spouw noemen. Is uw huis gebouwd buiten de zopas aangehaalde periode, dan is de kans groot dat deze niet over een spouwmuur zal beschikken. In dat geval zult u moeten kiezen voor één van de andere vormen van gevelisolatie op de markt zoals bepleistering of het aanbrengen van een specifieke gevelbekleding. Lees ook: spouwisolatie.

Soorten spouwmuurisolatie

Indien u over een spouw beschikt die u wenst te laten isoleren kunt u gebruikmaken van verschillende soorten isolatie, namelijk:

  • Glaswol: in dit geval gaat het echter niet om de gekende rollen die worden toegepast bij dakisolatie, maar wel om vlokken die eenvoudig in de spouw kunnen worden gespoten.
  • EPS Parels: Het gebruik van deze isolerende parels is iets minder bekend en tevens ook iets minder kwalitatief dan de gespoten glaswol. De kwaliteit van de korrels kan wel sterk variëren. In vergelijking met de gespoten glaswol scoren de EPS Parels wel niet zo goed op vlak van brandveiligheid en geluidsisolatie.
  • PUR spouwmuurisolatie: Het zogenaamde PUR-schuim beschikt over een HR++ label waardoor het wordt aanzien als een uitstekende mogelijkheid om uw spouwmuur te isoleren. Wel moet gezegd dat ze vooral hoog scoort op het vlak van vochtwering en afdichting van de kieren. Een extra voordeel van PUR spouwmuurisolatie is dat ze moeiteloos in staat is om het kleinste kiertje af te dichten waardoor ook warmteverlies zeer efficiënt kan worden bestreden.
  • Steenwol: Steenwol kunnen we eigenlijk nog het best vergelijken met glaswol. Helaas is de isolerende factor van steenwol een stuk beperkter. Daar tegenover staat dat ze wel bijzonder geluidwerend is wat ideaal is voor mensen die bijvoorbeeld aan een drukke baan wonen.

Beperkte terugverdientijd

Het wordt vaak onderschat, maar er gaat werkelijk enorm veel warmte verloren via de gevel van uw woning. Door het isoleren van de spouwmuur kunt u, afhankelijk van de aangebrachte isolatie een besparing realiseren van 9 tot 11 kubieke meter gas per elke vierkante meter die wordt geïsoleerd. Als we rekening houden met een gemiddelde kostprijs voor het aanbrengen van spouwmuurisolatie van zo’n 1000 à 2000 euro mag het dan ook duidelijk zijn dat de terugverdientijd zeer kort is. Daarnaast kunt u ook de daarop volgende jaren steevast blijven genieten van een structurele besparing op uw energiefactuur.