Home » Isolatie » Spouwmuurisolatie » Spouwmuurisolatie subsidie-premie

Spouwmuurisolatie, waar doe je het voor

Wanneer je maandelijks je energievoorschot betaalt zucht je waarschijnlijk eens diep. Wat een bedragen gaan er ieder jaar in totaal naar het energiebedrijf toe. En wanneer dan de afrekening van je energieleverancier komt zal je zien dat je ook nog weer moet gaan bijbetalen. Dat zijn doorgaans de momenten waarop je gaat nadenken over methodes om jouw energieverbruik eens goed onder de loep te nemen. Wanneer je hebt gekeken naar het energieverbruik van je apparaten in huis, en hebt geconcludeerd dat die geen extreem hoog verbruik hebben, zal je moeten gaan kijken naar je woning zelf, want daar zit doorgaans de reden waarom jouw energieverbruik zo hoog is. Nieuwere woningen, dus woningen vanaf 1980 zullen doorgaans goed geïsoleerd zijn. De Nederlandse overheid heeft namelijk vanaf 1975 opdracht gegeven dat woningen moesten worden voorzien van een isolatielaag tussen de spouwmuur in. Dit besluit werd genomen om de CO2 uitstoot terug te dringen en het energieverbruik van woningen te verlagen.

Spouwmuurisolatie subsidie-premie

 
Spouwmuurisolatie nodig? Vergelijk eerst

Vanaf 1930 werden woningen gebouwd met een spouwmuur. Een spouwmuur is eigenlijk een combinatie van twee muren. Tussen deze twee muren zit een holte in, de spouw. In deze spouw zit doorgaans enkel lucht. Dit werd altijd geacht een isolerende werking te hebben maar dat bleek in de praktijk behoorlijk tegen te vallen. Om tot een echt goede isolatie te komen van woningen moest de spouw in de spouwmuur worden voorzien van een isolerende tussenlaag. Voor woningbezitters betekent het achteraf laten isoleren van je spouwmuur in eerste instantie een behoorlijke kostenpost. Uiteraard is dit een kostenpost die zichzelf binnen een paar jaar terugverdient, maar een woningbezitter krijgt het liefste gelijk bij de isolatie van de spouwmuur al een stuk voordeel, handje contantje. Omdat de Nederlandse overheid er alles aan wil doen om de CO2 uitstoot terug te dringen en het energieverbruik landelijk te verlagen – waardoor een minder groot beroep wordt gedaan op fossiele brandstoffen – geeft ze een aantal premies waar woningbezitters gelijk de vruchten van plukken wanneer ze hun spouwmuur laten voorzien van een isolatielaag.

Subsidie vanuit de lokale gemeente

Gemeentes zijn voor een groot deel zelf verantwoordelijk voor het verlagen van de CO2 uitstoot bij woningen. Om deze reden hebben veel gemeentes gekozen om woningbezitters een aantrekkelijke premie te geven wanneer ze aan woningverbetering of isolatie gaan doen. Wanneer je kijkt op de website van jouw gemeente zie je gelijk of jouw gemeente een subsidie geeft op woningisolatie, en hoeveel jouw premie in dat geval is. Wanneer je gebruik maakt van een lokaal isolatiebedrijf wat binnen jouw woonplaats actief is weten de medewerkers van dit isolatiebedrijf jou gelijk te vertellen of jouw gemeente dergelijke premies geeft, en wat de hoogte ervan is. In veel gevallen zal het isolatiebedrijf deze premies gelijk voor jou aanvragen voordat ze met de isolatie werkzaamheden aanvangen.

Subsidies voor monumenten

Spouwmuren zitten in panden verwerkt vanaf 1930. Wanneer jouw woning op de lijst staat van rijksmonumenten kan je dus een subsidie krijgen op de isolatie van de spouwmuur van jouw woning. Voor deze subsidies zijn er verschillende fondsen in het leven geroepen. Er worden dan echter wel bepaalde eisen gesteld aan de isolatie van een spouwmuur. Zo mag er niets structureel worden veranderd aan het uiterlijk van jouw woning naar buiten toe. Je kan voor informatie kijken bij de restauratiefonds hypotheek en subsidies voor rijksmonumenten.

Een verlaagd BTW percentage

De Nederlandse overheid draagt graag zijn steentje bij wanneer het gaat om de verlaging van de CO2 uitstoot door particuliere huishoudens. Daarom hebben ze en extra subsidie maatregel in het leven geroepen om jou te helpen bij het laten isoleren van je woning. Deze subsidie maatregel loopt via de fiscus, maar wordt rechtstreeks verrekend met het isolatiebedrijf. Bij een bepaald aantal bouwkundige activiteiten aan jouw woning heb je recht op een verlaging van het BTW percentage. Normaliter betaal je 21 procent BTW aan het isolatiebedrijf voor materiaal en arbeidsloon. Wanneer je jouw woning laat isoleren betaal je echter het lage BTW tarief van 6 procent. Ook dit is dus een premie die jij gelijk zal terugvinden op de rekening van het isolatiebedrijf.

Stimuleringsleningen

Niet iedere woningbezitter zal gelijk de beschikking hebben over een bedrag om zijn of haar woning mee te laten isoleren. Daarom is het mogelijk om voor bepaalde activiteiten, zoals het isoleren van je woning, een zogeheten stimuleringslening te krijgen. In dit geval krijg je een lening verstrekt om de isolatie mee te bekostigen, die een heel laag rentepercentage heeft. Op deze manier wordt het voordeel wat je hebt van de isolatie van je woning in eerste instantie vereffend met de aflossing die je moet doen op deze stimuleringslening, maar daarna geniet je wel volop van het rendementsvoordeel.  Het loont ook om te overwegen of je een spouwmuur isolatie wil betalen vanuit je eigen (spaar)middelen of met een lening. Dit is zeker extra aantrekkelijk omdat de rente die je betaalt over een stimuleringslening belasting aftrekbaar is.

Premie voor woningverbetering

Ook bij de jaarlijkse belastingaangifte valt er voor woningbezitters nog een voordeel te behalen wanneer er is gekozen voor spouwmuur isolatie. Spouwmuur isolatie valt namelijk onder de noemer woningverbetering. Deze post wordt gezien als een investering in de eigen woning en heet dus woningverbetering. Dit is een post die kan worden opgevoerd bij de jaarlijkse belastingaangifte.
Op deze manier, en op bovenstaande manieren, betaal je dus niet alleen voor de isolatie van je spouwmuur; de overheid – zowel lokaal als landelijk – staat klaar om met een subsidie regeling jou tegemoet te komen in de kosten die jij zal moeten maken bij deze investering in spouwmuur isolatie.

Nieuwe regelingen

Je doet er verstandig aan om in de gaten te houden welke subsidieregelingen en welke ‘potjes’ er allemaal beschikbaar zijn wanneer je besluit om tot spouwmuur isolatie over te gaan. Isolatiebedrijven zijn doorgaans heel goed op de hoogte van deze subsidieregelingen, en zullen jou graag helpen bij het aanvragen van deze subsidies. Daarnaast zijn lokale isolatiebedrijven heel goed op de hoogte van subsidie maatregelen vanuit de plaatselijke overheid. Het loont dus altijd om een professioneel isolatiebedrijf wat werkzaam is in jouw eigen regio in te huren.