Home » Isolatie » Vloerisolatie en kruipruimte isolatie

Vloerisolatie en kruipruimte isolatie

Mensen die er voor kiezen om een nieuwe woning te bouwen spenderen in eerste instantie veel aandacht aan het isoleren van hun dak. Uiteraard is dat zeer belangrijk, maar u dient er wel rekening mee te houden dat ook verschillende andere onderdelen van uw woning warmteverlies kunnen genereren. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de vloer. Hoewel het minder opvalt, gaat er via deze weg heel wat warmte verloren waardoor uw energiefactuur nodeloos hoger komt te liggen. Wilt u graag uw vloer en / of kruipruimte isoleren en bent u op zoek naar interessante tips? Lees dan snel verder!

Soorten vloerisolatie

Wanneer u de vloer van uw woning wenst te laten isoleren kunt u daarvoor gebruikmaken van verschillende soorten isolatie, namelijk:

  • Isolatieplaten
  • Gespoten PUR
  • Isolerende chape of beton

Over het algemeen wordt tegenwoordig gebruik gemaakt van isolatieplaten. Deze vorm van isoleren is relatief voordelig (ongeveer 8 à 12 euro per vierkante meter) en daarnaast zijn ze zeer eenvoudig te plaatsen. Tel daarbij op dat ze een uitstekende bescherming bieden tegen warmteverlies en u weet meteen welk type vloerisolatie aan te brengen in uw woning.

Voordelen van kruipruimte-isolatie

Veel mensen, vooral wanneer er gebruik wordt gemaakt van vloerverwarming kiezen er niet voor om de kruipruimte te isoleren. Dat is echter niet verstandig, want een groot deel van de warmte gaat dan verloren. Onderzoek heeft aangetoond dat een niet geïsoleerde kruipruimte een warmteverlies realiseert van tussen de 10 en 15 procent. Dit betekent dat uw energiefactuur jaarlijks ook tot 15 procent hoger kan liggen dan echt noodzakelijk is. Het voorkomen van warmteverlies is echter niet de enige reden waarom u de kruipruimte in uw huis zou moeten isoleren. Verder is het namelijk ook zo dat een goede isolatie stank en muffe luchtjes zal voorkomen en daarnaast wordt uw vloer ook nog eens gevoeliger droger gehouden. Dit zorgt er op zijn beurt dan weer voor dat schimmels geen kans krijgen.

Kruipruimte niet altijd even toegankelijk

Het isoleren van de kruipruimte kan bemoeilijkt worden omdat er lang niet altijd voldoende ruimte ter beschikking is om u te verplaatsen. In dit geval hoeft u echter nog niets te vrezen. Naast de klassieke vormen van kruipruimte-isolatie is het namelijk ook mogelijk om gebruik te maken van isolatieschelpen of isolatiechips. Dit type isolatie is vrij voordelig en kan moeiteloos in iedere kruipruimte worden aangebracht, zelfs wanneer deze slechts over een zeer beperkte ruimte beschikt.