Condensatievocht

Inhoud:

Eén van de vaakst voorkomende soorten vocht in huis is ongetwijfeld condensatievocht. Dit vocht vormde vroeger veelal niet zo’n probleem omdat huizen voorzien waren van tal van kieren en gaten. Hierdoor vond vocht altijd wel vlot een weg naar buiten, maar dergelijke gaten werkten warmteverlies in de hand en dat is op vandaag natuurlijk uit den boze. Een woning goed isoleren mag dan zeer belangrijk zijn, dat geldt ook voor het ventileren. Wilt u condensatievocht in huis tegengaan, dan is dat laatste eigenlijk zelfs het sleutelwoord.

Condensatievocht bij een nieuwbouw

Wanneer u er voor kiest om een nieuwbouw te realiseren dient u veelal geen rekening meer te houden met het mogelijks kunnen ontstaan van condensatievocht. De reden daarvoor is eigenlijk niet ver te zoeken. Het is tegenwoordig namelijk in ieders belang dat woningen zeer goed worden geïsoleerd. Ook een doorgedreven ventilatie is geen overbodige luxe meer waardoor iedereen er maar wat graag rekening mee houdt. De combinatie van een goede isolatie anderzijds en een degelijke ventilatie anderzijds zorgen er voor dat condensatievocht vandaag de dag bij eigentijdse woningen zelden nog echt een probleem vormt.

Condensatievocht verhelpen

Het probleem met codensatievocht is niet zozeer dat het een grote impact kan hebben op uw woning, maar gaat vooral schuil in het feit dat het niet zomaar verholpen kan worden. Indien u condensatievocht in huis wenst te verhelpen moet u namelijk de kern van het probleem aanpakken. Wordt de condensatie veroorzaakt door een koudebrug? Dan is het aanbrengen van (extra) isolatie altijd interessant. Is het condensatievocht echter een gevolg van een beperkte ventilatie? Dan kan alleen het plaatsen van een systeem met goede ventilatie een constructieve oplossing bieden. In het beste geval kiest u er voor om uw huis eerst grondig te laten isoleren waarna vervolgens ook een aangepast ventilatiesysteem wordt voorzien.

Condensatievocht in de badkamer

Condensatievocht kan in principe overal in huis optreden, maar de badkamer vormt wat dat betreft ongetwijfeld de gevaarlijkste ruimte. Condensatievocht krijgt hier namelijk veelal vrij spel en daar komt uiteraard bij dat het klimaat in de badkamer van een woning standaard een stuk vochtiger is in vergelijking met de andere ruimtes. Een goede ventilatie in uw badkamer voorzien is dan ook altijd van belang indien u vochtplekken geen kans wenst te geven.

Bent u een vakman?
Probeer dan gratis 14 dagen lang onze service: gratis aanmelden.