Doorslaand vocht

Inhoud:

Indien u bij een iets oudere woning last heeft van vochtproblemen kan het vaak gaan om zogenaamd doorslaand vocht. Dit type vocht wordt niet veroorzaakt door een lek in huis, maar wel door de grillen van de natuur. Het is namelijk zo dat zaken zoals regen, hagel en sneeuw een directe impact kunnen hebben op de gevel van uw huis. Wanneer de buitenmuur dan niet over een passende bescherming beschikt kan het vocht de woning binnendringen met alle gevolgen van dien. Nu we de oorzaak weten van doorslaand vocht is het natuurlijk nog maar zeer de vraag wat u er tegen kunt beginnen. Op die vraag geven wij u graag een antwoord.

Wat is doorslaand vocht?

In tegenstelling tot bij de meeste andere vochtproblemen is het zo dat doorslaand vocht niet in de woning zelf ontstaat. Het vocht ontstaat buitenshuis, maar zoekt zich een weg naar binnen via slecht beschermde buitenmuren. Dit type vocht wordt altijd veroorzaakt door een slechte isolatie en bescherming van de buitenmuren waardoor het eigenlijk bij een nieuwbouw niet mag voorkomen. In de praktijk zijn het dan ook vooral de oudere woningen die er last van ondervinden.

Hoe ontstaat doorslaand vocht?

Doorslaand vocht wordt dus veroorzaakt door een slechte bescherming van de buitenmuur, maar hoe krijgt het vocht de kans om uw woning binnen te dringen? Verschillende oorzaken kunnen hier van aan de basis liggen, namelijk:

  • Plantengroei; met name klimop kan na verloop van tijd de voegen beschadigen waardoor er schade ontstaat en vocht naar binnen kan dringen
  • Beschadigde cementlaag; in principe is cement prima geschikt om het vocht buiten te houden. Indien deze door de tand des tijds is aangetast wordt het een ander verhaal.

Hoe doorslaand vocht verhelpen?

Wanneer de oorzaak van doorslaand vocht is vastgesteld zult u graag willen zoeken naar een constructieve oplossing die niet alleen op korte, maar ook op lange termijn een sluitende oplossing biedt. In eerste instantie kunt u er bijvoorbeeld voor kiezen om speciale isolatie in de buitenmuur te laten plaatsen. Een tweede mogelijkheid die in de praktijk het vaakst wordt toegepast omdat ze niet alleen zeer goed werkt, maar ook nog eens financieel interessant is, is het impregneren van de muur. Hierdoor krijgt doorslaand vocht geen kans meer. De derde en laatste mogelijkheid is opnieuw isolatie gerelateerd, maar deze keer aan de binnenmuur. Ook op deze manier kan doorslaand vocht verhinderd worden om uw huis binnen te dringen.

Bent u een vakman?
Probeer dan gratis 14 dagen lang onze service: gratis aanmelden.