Vocht slaapkamer

Inhoud:

Geen enkele ruimte in huis wordt volledig gevrijwaard van vocht. Dat geldt ook voor de slaapkamer. Het vaakst voorkomende vocht in deze ruimte is condensatievocht. Heeft u ook al opgemerkt dat er soms condens wordt gevormd op het raam van uw slaapkamer? Bevinden er zich soms plassen water onder het raam? In al deze gevallen heeft u lans van condensvocht. Dat is vervelend, want dit type vocht heeft niet alleen een invloed op het interieur van uw slaapkamer, daarnaast is het ook nog eens schadelijk voor uw gezondheid.

Gevolgen van vocht in de slaapkamer

Vocht vormt altijd een probleem, maar zeker in de slaapkamer. De slaapkamer is namelijk een zeer moeilijke ruimte om te vrijwaren van vocht. De ruimte is namelijk veel beperkt in omvang, wordt niet of nauwelijks verwarmd en beschikt doorgaans ook niet over een geschikte ventilatie. De gevolgen van vocht in de slaapkamer zijn evenwel niet onaanzienlijk:

  • Gezondheidsproblemen kunnen de kop opsteken
  • Alles in de slaapkamer gaat klam en vochtig aanvoelen
  • Het stuc- en schilderwerk kan aangetast worden
  • Kozijnen kunnen sporen van schimmel gaan vertonen

Ventilatie ook hier de oplossing

Bovenstaande maakt duidelijk dat het oplossen van condensatie problemen een absolute noodzaak is. Een goede ventilatie kan ook hierbij de oplossing vormen voor uw probleem. In de slaapkamer is dat iets minder voor de hand liggend, maar de plaatsing van bijvoorbeeld een gewoon ventilatierooster in het kozijn kan reeds voldoende zijn om een belangrijk deel van het condensatievocht te verhelpen.

Slaapkamer verwarmen of niet?

Veel mensen zijn het er over eens dat een slaapkamer verwarmen de perfecte oplossing biedt voor condensatievocht. Hier valt iets voor te zeggen. Door de slaapkamer te verwarmen zorgt u er namelijk voor dat de lucht droger wordt. Hierdoor kan condensatie inderdaad het hoofd worden geboden, maar dat neemt niet weg dat te droge lucht ook niet goed is. Het al dan niet verwarmen van een slaapkamer blijft wat dat betreft vooral een persoonlijke keuze. Een beetje verwarming voorzien kan geen kwaad, maar overdrijven is ook in dit geval zeker en vast niet goed!

Bent u een vakman?
Probeer dan gratis 14 dagen lang onze service: gratis aanmelden.