Vochtproblemen oorzaken

Inhoud:

Veel mensen krijgen tijdens hun leven te maken met vochtproblemen in huis. Deze problemen wijzen lang niet altijd op gebreken aan de woning, maar kunnen veroorzaakt worden door de tand des tijds. Enkele vaak voorkomende oorzaken van vochtproblemen zijn:

  • Opstijgend vocht
  • Een slechte isolatie
  • Het ontbreken van een grondige ventilatie
  • Mogelijke lekken
  • Geen open voegen

Een lek is het meest vervelende van alle vocht gerelateerde problemen, in het bijzonder omdat de plaats van het daadwerkelijke lek zeer lastig te bepalen is en er doorgaans aanzienlijke werken nodig zijn om het probleem op te lossen. In de meeste andere gevallen zijn de uit te voeren werken doorgaans een stuk minder drastisch.

Slechte isolatie

De eerste mogelijke oorzaak van vochtproblemen, vooral bij oudere woningen is te vinden in de vorm van een slechte of gewoon niet aanwezige isolatie. Hierdoor kunnen koudebruggen ontstaan die resulteren in condensatie. In dit geval kan het aanbrengen van nieuwe of doorgedreven isolatie vaak het probleem verhelpen.

Gebrekkige ventilatie

Een andere boosdoener die zeer eenvoudig vochtproblemen kan veroorzaken is een gebrekkige ventilatie. Het goed ventileren van uw woning is van cruciaal belang om het vocht dat ontstaat af te voeren. Zorg er niet alleen voor dat er een goede afvoer van vochtige lucht plaatsvindt, maar dat er ook een constante toevoer komt van verse, buitenlucht. Beide aspecten zijn van cruciaal belang om vochtproblemen in huis tegen te gaan.

Opstijgend vocht

Bovenstaande vochtproblemen mogen dan vaak voorkomen, een zeer belangrijke veroorzaker van vochtproblemen is ongetwijfeld het opstijgend vocht. Dit probleem kan er op korte termijn voor zorgen dat uw muur lelijke vlekken krijgt die zelfs schade kunnen aanbrengen aan het stuc- en schilderwerk. Opstijgend vocht valt gelukkig in het merendeel van de gevallen eenvoudig te verhelpen, bijvoorbeeld door het injecteren van de muren. Op deze manier wordt het opstijgend vocht verholpen en wordt meteen ook voorkomen dat het zich opnieuw kan manifesteren.

Bent u een vakman?
Probeer dan gratis 14 dagen lang onze service: gratis aanmelden.