Home » Kostprijs verbouwen » Aannemer prijzen

Aannemer prijzen

Bent u van plan om een verbouwing te doen of wilt u een complete nieuwbouw realiseren? In dat geval zult u er uiteraard voor willen kiezen om een beroep te doen op de diensten van een aannemer. Vooraleer de opdracht te verstrekken is het evenwel van belang om een goed beeld te hebben van de gemiddelde kostprijs waar u rekening mee dient te houden. Is dit voor u echter niet geheel duidelijk? Geen probleem! Wij zetten de gemiddelde aannemersprijzen in dit artikel graag even voor u op een rijtje!

kosten aannemer

 
Lokale aannemer prijzen vergelijken?

De prijsopbouw van een aannemer

Wanneer we de kosten die door een aannemer in detail gaan bekijken stellen we vast dat de prijsopbouw van opdrachten die worden toegekend doorgaans uit drie delen bestaat. In eerste instantie zijn er de materiaalkosten. Deze kunnen aanzienlijk verschillen omdat ze uiteraard afhankelijk zijn van het type opdracht die wordt verstrekt. Naast de kosten voor het materiaal maken de arbeidskosten doorgaans meer dan 50 procent uit van de totale kostprijs. Er voor kiezen om offertes bij verschillende aannemers te vergelijken kan u dus een aardig bedrag besparen. De derde en laatste kost waar u rekening mee dient te houden zijn de zogenaamde voorrijkosten. Deze worden aangerekend omdat de aannemer de afstand tussen diens bedrijf en de werf moet overbruggen. Door te kiezen voor een aannemer uit de buurt kunt u deze kost gelukkig wel aanzienlijk beperken.

Hoeveel kost een aannemer?

kostenDe exacte kostprijs die door een aannemer in rekening wordt gebracht is afhankelijk van heel veel verschillende factoren. Omwille van deze reden is het onmogelijk om aan te geven hoeveel een aannemer in iedere situatie precies in rekening zal brengen. In eerste instantie is het bijvoorbeeld zo dat het uurloon sterk afhankelijk is van de locatie waar de werken worden uitgevoerd. Op het platteland liggen de kosten bijvoorbeeld een stuk lager dan wanneer u wenst te bouwen of verbouwen in een stad. Ook de provincie kan een invloed hebben. Prijzen in West-Vlaanderen liggen bijvoorbeeld gemiddeld hoger dan in Limburg het geval is.

De gemiddelde kostprijs die door een aannemer in rekening wordt gebracht is gelegen tussen de 30 en 45 euro per uur. In bepaalde gevallen is een uitschieter naar 50 euro per uur mogelijk. Wanneer het gaat om een bescheiden project is het mogelijk dat de aannemer er niet voor kiest om een uurtarief in rekening te brengen, maar een vaste kostprijs aanrekent voor de totale werkzaamheden. In het merendeel van de gevallen bent u dan voordeliger uit, al is het altijd interessant om offertes bij verschillende aannemers op te vragen waardoor u een objectieve vergelijking uit kunt voeren.

Keuze die de prijs van de aannemer bepalen

Wanneer u een aannemer onder de arm wenst te nemen voor het laten uitvoeren van bepaalde werkzaamheden is het altijd belangrijk om er rekening mee te houden dat verschillende keuzes de kostprijs van een aannemer kunnen beïnvloeden, namelijk:

Keuze 1: De omvang van de werken

De eerste keuze die gemaakt dient te worden heeft betrekking tot de omvang van de werken. Het spreekt voor zich dat een kleine verbouwing namelijk veel minder geld kost dan het bouwen van een complete nieuwbouw. Het is mede omwille van deze reden altijd belangrijk om op voorhand voor uzelf te bepalen of de geplande werkzaamheden binnen het beschikbare budget vallen of niet. Alleen op deze manier kunt u namelijk voorkomen dat er na afloop van de werken een afrekening volgt waar u geen rekening mee had gehouden.

Keuze 2: De plaats waar de werken worden uitgevoerd

Zoals eerder reeds aangegeven kan ook de plaats waar de werken worden uitgevoerd een niet onaanzienlijke invloed hebben op het prijskaartje dat moet worden betaald. In bepaalde regio’s in België, zoals bijvoorbeeld het achterland van de provincie Limburg is het mogelijk dat een aannemer een kostprijs van zo’n 25 à 30 euro per uur in rekening brengt. Wanneer u er voor kiest om een aannemer in te huren die zijn diensten moet verstrekken in een Belgische grootstad, dan zal de prijs al snel oplopen richting een 40 à 45 euro per uur. Hier kunt u op zich niet zoveel aan veranderen, maar u zult er wel rekening mee willen houden.

Keuze 3: Uurtarief of vast bedrag?

De derde keuze heeft betrekking tot de manier waarop de vergoeding in rekening wordt gebracht. Wordt er bijvoorbeeld gekozen voor een uurtarief of voor een vast bedrag? Wanneer het om een klein project gaat is het mogelijk dat de aannemer er voor kiest om een vast bedrag in rekening te brengen. Dit is niet alleen voor de aannemer duidelijker, ook u als klant kunt hierdoor niet voor vervelende verrassingen komen te staan. Wanneer het gaat om zeer grote opdrachten, zoals bijvoorbeeld het realiseren van een volledige nieuwbouw is dit doorgaans onmogelijk. De aannemer zal in dat geval dan ook altijd een uurtarief aanrekenen.

Interessante bespaartips

Het spreekt voor zich dat een verbouwing of de realisatie van een complete nieuwbouw een behoorlijk stevig kostenplaatje met zich meebrengt. Door rekening te houden met onderstaande bespaartips is het evenwel mogelijk om er voor te zorgen dat het kostenplaatje van uw verbouwingen of nieuwbouw realisatie een stuk beperkter wordt. We zetten deze interessante bespaartips graag even voor u op een rijtje.

  • Kies een lokale aannemer. Het is altijd interessant om te kiezen voor een aannemer die is gevestigd in de buurt van waar uw woning zich bevindt. Aannemers dienen net als de bedrijven waar ze mee samenwerken om uw project te realiseren heel wat kilometers af te leggen. Deze kilometers worden uiteraard in rekening gebracht en kunnen behoorlijk oplopen. Door te kiezen voor een lokaal bedrijf kunnen de transportkosten gelukkig tot een minimum worden herleid en dat kan een niet onaanzienlijk financieel voordeel met zich meebrengen.
  • Steek zelf de handen uit de mouwen! Het spreekt voor zich dat u er niet om zit te wachten om complete muren uit te breken en een nieuw gebouw te plaatsen, daar hebben de meeste mensen ook helemaal niet de kennis voor, maar dat wil niet zeggen dat u niet zelf de handen uit de mouwen kan steken. Wat bijvoorbeeld te denken van het afvoeren van het puin? Dit is iets dat zeer veel tijd in beslag neemt en perfect door u zelf kan worden uitgevoerd. Door zelf de handen uit de mouwen te steken kunt u in ieder geval zeer veel geld besparen, al zult u er natuurlijk wel een beetje tijd in moeten investeren.

Aannemers vergelijken

De eerste tip is meteen een bijzonder belangrijke. Vooraleer een beroep te doen op de diensten van een bepaalde aannemer is het altijd interessant om een offerte op te vragen voor de uit te voeren werken bij verschillende aannemers. De arbeidskost bij bouwen of verbouwen is zoals u reeds heeft kunnen lezen zeer aanzienlijk en de kostprijs die door een aannemer in rekening wordt gebracht per uur of per project kan aanzienlijke verschillen vertonen. Mede omwille van deze redenen is het dan ook van belang om een goede vergelijking uit te voeren van de verschillende aannemers.

vergelijken