Home » Kostprijs verbouwen » Bitumen dak prijzen

Bitumen dak prijzen

U bent er zich ongetwijfeld van bewust dat kiezen voor een bitumen dakbedekking een reeks interessante voordelen met zich meebrengt. Bitumen zijn namelijk niet alleen waterdicht, bovendien zijn ze ook nog eens zeer sterk en kunnen we gerust stellen dat ze bijzonder duurzaam zijn. Het is dan ook niet zo vreemd dat er voor een dakbedekking bestaande uit bitumen gemiddeld een garantie wordt toegekend van tussen de 15 en 20 jaar. Bent u ook geïnteresseerd in het plaatsen van een bitumen dakbedekking op uw dak, maar wilt u eerst een goed beeld hebben van de gemiddelde kosten die hiervoor in rekening worden gebracht? Lees dan snel verder, want wij zetten ze graag even voor u op een rijtje.

Bitumen dak prijzen

 
De exacte prijs voor uw klus weten?

Hoeveel kost een bitumen dak?

kostenWanneer u een plat dak ziet in België is de kans bijzonder groot dat deze beschikt over een bitumen dakbedekking. Wat veel mensen echter niet weten is dat bitumen eveneens toegepast kunnen worden op een dak met een lichte helling. Het realiseren van een bitumen dak door een specialist kost u gemiddeld tussen de 45 en 55 euro per vierkante meter. Om u een meer gedetailleerd beeld te geven van het gemiddelde prijskaartje van een bitumen dak hebben we even een aantal prijzen voor u verzameld in onderstaande tabel.

Project Gemiddelde kostprijs
Over een oude laag Tussen 1.150 & 1.450 euro
Verwijderen en plaatsen Tussen 1.475 & 1.875 euro
Luxueuze afwerking Tussen 1.750 & 2.175 euro

Bovenstaande voorbeelden zeggen u waarschijnlijk weinig. Omwille van deze reden hebben we er dan ook voor gekozen om deze drie mogelijkheden even meer in detail te bespreken:

  • Over een oude laag. Denkt u er aan om bitumen dakbedekking te voorzien voor uw dak, maar is er op uw dak nog een oude laag dakbedekking terug te vinden? Dat hoeft niet noodzakelijk een probleem te zijn, in tegendeel. De bitumen dakbedekking kan doorgaans immers probleemloos over de oude worden geplaatst. Let wel, dit is niet altijd mogelijk. Doe een beroep op een specialist om na te gaan of dit bij uw dak mogelijk is of niet. De gemiddelde kostprijs voor dergelijke werkzaamheden is gelegen tussen de 1.150 en 1.450 euro.
  • Verwijderen en plaatsen. Hoewel het vaak mogelijk is om bitumen dakbedekking over de bestaande dakbedekking te plaatsen is dat dus niet altijd het geval. Wanneer dit niet tot de mogelijkheden behoort zal de bestaande dakbedekking eerst moeten worden verwijderd vooraleer de nieuwe bitumen kunnen worden aangebracht. U dient er immers rekening mee te houden dat het van zeer groot belang is dat de bitumen dakbedekking zich goed kan hechten aan de ondergrond. Dit is nodig om mogelijke lekken te voorkomen. Het uitbesteden van het verwijderen van een bitumen dak kost gemiddeld tussen de 1.475 en 1.875 euro.
  • Luxueuze afwerking. Wanneer uw dak over heel veel bochten beschikt evenals hoeken of andere bijzonderheden spreekt het voor zich dat het plaatsen van een bitumen dakbedekking veel meer tijd in beslag zal nemen. Indien u een beroep doet op de diensten van een specialist moet deze er namelijk voor zorgen dat alle hoeken perfect worden afgesloten. Wilt u bovendien uw dak ook nog eens prima laten beschermen tegen zon- en windinvloeden. In dat geval is het plaatsen van grind op uw dak een absolute aanrader. Voor dit volledige project dient rekening te worden gehouden met een prijskaartje dat is gelegen tussen de 1.750 en 2.175 euro.

De prijsopbouw van bitumen dakbedekking

De prijsopbouw van bitumen dakbedekking bestaat uit drie verschillende delen. De materiaalkost is de belangrijkste met in totaal zomaar even 58 procent van het totale kostenplaatje. 32 procent van de kostprijs wordt voorbehouden voor de arbeidskosten en de resterende 10 procent is nodig om de kosten voor het afvoeren in te dekken.

Keuzes die de prijs van bitumen dakbedekking beïnvloeden

Verschillende keuzes kunnen het kostenplaatje van een bitumen dak aanzienlijk beïnvloeden. Om er zeker van te zijn dat u steeds kunt genieten van de scherpst mogelijke prijs hebben we deze verschillende keuzes even voor u op een rijtje gezet:

Keuze 1: Soort bitumen

Allereerst moet er rekening mee worden gehouden dat bitumen verkrijgbaar zijn in twee verschillende soorten, namelijk:

APP (Atactisch PolyPropyleen): We hebben het hier over bitumen die bij gemiddelde omgevingstemperaturen zeer goed bewerkt kunnen worden. Bovendien beschikken deze bitumen over een uitstekende weerstand tegen veroudering en zijn ze UV-bestendig. Dit zorgt er voor dat ze minder snel poreus zullen worden in vergelijking met andere soorten bitumen die we SBS noemen.

SBS (Styreen Butadieen Styreen): Het betreft hier een hoogwaardige kunststof die speciaal wordt vervaardigd. SBS is immers een kunststof die beschikt over bijzonder elastische kenmerken onder omgevingstemperaturen. Het belangrijkste voordeel van SBS bitumen gaat schuil in de grote kleefkracht in combinatie met de elasticiteit. De werking van de ondergrond kan op deze manier als geen ander worden opgevangen. U dient er evenwel wel rekening mee te houden dat SBS bitumen iets gevoeliger zijn voor UV-stralingen in vergelijking met APP. SBS is bovendien ook een stukje duurder, gemiddeld zo’n 20 procent.

Keuze 2: De dikte van de bitumen

De prijs die in rekening wordt gebracht voor bitumen is deels afhankelijk van niet alleen de kwaliteit, maar ook van de dikte van het materiaal. In het merendeel van de gevallen wordt er door dakdekkersbedrijven gebruik gemaakt van bitumen van 4mm. Het wordt aangeraden om hier zeker en vast rekening mee te houden bij het opvragen van de offertes.

Keuze 3: Grind

Wanneer u, uw bitumen dakbedekking op zo optimaal mogelijke wijze wenst te beschermen tegen de invloeden uit het weer is het aan te raden om te kiezen voor het plaatsen van grind. Op deze manier wordt er namelijk voor gezorgd dat de zonnestralen de folie niet kunnen bereiken waardoor deze over een beduidend langere levensduur zal beschikken. Bovendien biedt het grind ook nog eens een zekere bescherming tegen regen waardoor u er minder hinder van zult ondervinden in uw woning. Het plaatsen van grind op een dak kost gemiddeld tussen de 425 en 475 euro. Gezien de beperkte investering is dit in het merendeel van de gevallen de moeite meer dan waard.

vergelijken