Home » Kostprijs verbouwen » Boom kappen prijzen

Boom kappen prijzen

Staat er een boom in de weg die u graag wil laten verwijderen? Dat is een lastigere opdracht dan het op het eerste zicht lijkt. Het ongecontroleerd kappen van een boom kan er namelijk voor zorgen dat deze behoorlijk wat schade aanricht in uw tuin en dat kan uiteraard niet de bedoeling zijn. Omwille van deze reden opteren het merendeel van de mensen er voor om dit karwei uit te besteden aan een echte specialist. Wilt u ook graag een boom laten kappen en bent u op zoek naar een idee van de kostprijs die deze opdracht met zich meebrengt? In dat geval is het absoluut de moeite waard om de informatie op deze pagina te raadplegen!

Boom kappen prijzen

 
Lokale specialisten vergelijken?

Hoeveel kost het laten kappen van een boom?

De kostprijs die in rekening wordt gebracht voor het laten kappen van een boom is sterk afhankelijk van verschillende factoren. Onder meer de standplaats, maar ook het formaat en de leeftijd van de boom speelt hier een niet onbelangrijke rol in. U krijgt een goed beeld van de gemiddelde kostprijs voor wat het laten kappen van een boom betreft aan de hand van onderstaande tabel.

Project Kostprijs
Het kappen van een kleine boom (omvang van 14 tot 20 cm, hoogte van 4 tot 6 meter) Gemiddeld zo’n 425 euro
Het kappen van een gemiddelde boom (omvang van 20 tot 35 centimeter, hoogte van 5 tot 8 meter) Gemiddeld zo’n 625 euro
Het kappen van een grote boom (omvang vanaf 35 centimeter, hoogte van 7 tot 15 meter) Gemiddeld zo’n 825 euro
Verwijderen van de boomstronk Gemiddeld zo’n 70 tot 85 euro

Prijsvoorbeelden voor boom kappen

Door middel van bovenstaande tabel krijgt u reeds een relatief goed beeld van het kostenplaatje waar u voor het kappen van een boom rekening mee dient te houden. Welke van deze kosten is echter voor uw situatie precies van toepassing?

Kleine boom die beschikt over veel ruimte: Is er een kleine, jonge boom terug te vinden in uw tuin? Beschikt deze rondom zich over voldoende vrije ruimte om te vallen zonder dat er schade wordt aangericht aan de andere onderdelen van de tuin? In dat geval dient u geen rekening te houden met een hoge kostprijs. Het laten verwijderen van een dergelijke boom gaat dan ook veelal gepaard met een kostenplaatje van zo’n 425 euro (gemiddeld).

Gemiddelde boom: Beschikt u over een boom in uw tuin met gemiddelde afmetingen? Is deze wel nog vrij eenvoudig te verwijderen? In dat geval bedragen de kosten gemiddeld 625 euro.

Grote boom in een tuin met beperkte afmetingen: Het kan uiteraard ook anders. In bepaalde gevallen is er namelijk sprake van een grote boom die zich in een kleine tuin bevindt. Bovendien kan deze zijn terug te vinden op een vrij lastige plek waardoor de kostprijs vrij hoog kan uitvallen. Dit hogere kostenplaatje ontstaat door het feit dat een oude boom lastiger te verwijderen is in vergelijking met een jonger exemplaar. Bovendien bevindt hij zich op een vervelende plaats waardoor de hovenier voorzichtig te werk moet gaan. Doet hij dit niet en valt de boom ongecontroleerd om, dan kan er namelijk grote schade ontstaan aan de rest van de tuin of misschien zelfs de woning. De kosten voor het laten verwijderen van een boom in deze situatie is gelegen rond de 825 euro.

Verwijderen van een boomstronk: Wanneer de boom in uw tuin is gekapt blijft er uiteraard een boomstronk achter. Wanneer u geen boomstronk wenst in uw tuin dient deze inclusief de wortels uit de grond te worden verwijderd. Dit gebeurt door middel van een stobbefrees. Hou er bovendien nog rekening mee dat de plaats waar de boomstronk was terug te vinden moet worden afgewerkt. Dit kan bijvoorbeeld met een beetje gras of door middel van bestrating. Het laten verwijderen van de boomstronk brengt een kostenplaatje met zich mee van tussen de 70 en 85 euro.

Keuzes die de kostprijs van een boom kappen beïnvloeden

Wanneer u een boom wenst te laten kappen is het altijd belangrijk om er bij stil te blijven staan dat verschillende keuzes het kostenplaatje kunnen beïnvloeden. We hebben de belangrijkste keuzes alvast even voor u op een rijtje gezet:

Keuze 1: De grootte van de boom in kwestie

Hoe groter de boom is en hoe ouder, des te hoger het kostenplaatje komt te liggen om ze te verwijderen. Dit heeft alles te maken met het feit dat er heel wat meer tijd gaat zitten in het verwijderen van een grote boom in vergelijking met een kleiner exemplaar. Voor het kappen van een kleine boom volstaat het dan ook om rekening te houden met een kostprijs van zo’n 425 euro. Bij een gemiddeld boom bedragen de kosten dan weer zo’n 625 euro en bij een grote boom kan het al snel gaan om 825 euro of meer.

Keuze 2: De methode van verwijderen

De methode die kan worden gebruikt voor het verwijderen van een boom is voor een niet onaanzienlijk deel afhankelijk van de plaats waar de boom in kwestie zich bevindt. We hebben alvast even de verschillende mogelijkheden op een rijtje gezet:

Vellen: Het vellen van een boom kan enkel en alleen worden toegepast op het ogenblik dat er voldoende ruimte voor handen is om te vallen. In dit geval wordt de boom in kwestie in één keer van de grond af afgezaagd. Dit is een snelle en bovendien ook zeer voordelige manier om een boom te kappen.

Klimmen: Indien er niet voldoende ruimte voor handen is wordt de klimtechniek toegepast. De hovenier gaat dan in de boom klimmen om hem van de top af aan af te zagen. De takken zakken vervolgens met touwen voorzichtig naar beneden. De kosten blijven op deze manier een stuk beperkter in vergelijking met het gebruik van een hoogtewerker.

Hoogtewerker: In bepaalde gevallen is het noodzakelijk om een beroep te doen op een hoogtewerker. Dit kan gebeuren in een situatie waarin de boom niet voldoende ruimte heeft om te vallen, maar ook wanneer de boom bijvoorbeeld ziek is of het gewoon onveilig is om er in te klimmen. De kosten lopen in deze situatie vrij hoog op omdat er niet alleen moet worden betaald voor de hovenier, maar tevens ook voor het huren van de hoogtewerker.

Keuze 3: Laten verwijderen van de stronk of niet?

Wanneer er een boom in uw tuin is gekapt spreekt het voor zich dat de stronk nog diep met zijn wortels in de grond zit. U kunt in dit geval een keuze maken uit verschillende opties. In eerste instantie kunt u de stronk bijvoorbeeld gewoon laten zitten waarna de natuur zijn werk zal doen, maar u kunt er ook voor opteren om er gewoon een mooie, natuurlijke bloembak van te maken. Er zijn evenwel ook mensen die compleet andere plannen hebben met de plaats waar de stronk zich bevindt waardoor deze moet worden verwijderd. Het laten weghalen van een boomstronk gebeurt door middel van een stobbefrees en gaat gepaard met een kostenplaatje van zo’n 70 tot 85 euro. U kunt er rekening mee houden dat dit karwei ongeveer een uurtje tijd in beslag neemt.

vergelijken