Home » Kostprijs verbouwen » Dakbedekking prijzen

Dakbedekking prijzen

Denkt u er aan om de dakbedekking van uw dak te laten vervangen? Of wilt u gewoon kwalitatieve en duurzame dakbedekking voorzien voor uw dak? Heeft u er echter geen enkel idee van hoeveel het realiseren van dakbedekking nu precies kost? Geen nood! Wij hebben de gemiddelde prijzen voor u op deze pagina even op een rijtje gezet. Zo bent u er absoluut zeker van dat u na het laten plaatsen van nieuwe dakwerken niet voor vervelende, financiële verrassingen komt te staan.

Dakbedekking prijzen

 
Lokale dakwerkers vergelijken?

Hoeveel kost dakbedekking?

kostenEen dak is een bijzonder belangrijk onderdeel van uw woning, misschien wel het belangrijkst. Een dak heeft onder meer als functie om uw woning te beschermen tegen diverse invloeden vanuit het weer. Denk hierbij niet alleen aan regen, maar bijvoorbeeld ook aan sneeuw. Bovendien is het uiteraard ook zo dat een dak voor het overgrote merendeel bepalend is voor de uitstraling van uw huis. De keuze van het type dakbedekking is dus bijzonder belangrijk. Tegenwoordig bestaat dakbedekking in tal van verschillende vormen.

U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om gebruik te maken van riet of keramische dakpannen, maar ook een meer synthetische oplossing behoort tot de mogelijkheden. Wat bijvoorbeeld te denken van EPDM en Novariet? Hoeveel er precies voor het laten realiseren van dakbedekking in rekening wordt gebracht is vooral afhankelijk van het type dakbedekking in combinatie met de afmetingen van het dak. Wij geven u alvast een goed beeld van de kosten die verbonden zijn aan verschillende soorten dakbedekkingen:

Type dakbedekking Gemiddelde kostprijs per vierkante meter Levensduur
Aluminium Ongeveer 70 euro Ongeveer 50 jaar
Bitumen Ongeveer 40 euro Ongeveer 20 jaar
Dakpannen Ongeveer 55 euro Ongeveer 50 jaar
EPDM Ongeveer 50 euro Ongeveer 40 jaar
Groen Ongeveer 60 euro Ongeveer 60 jaar
Koper Ongeveer 125 euro Ongeveer 100 jaar
PVC Ongeveer 60 euro Ongeveer 40 jaar
Riet Ongeveer 85 euro Ongeveer 45 jaar
Zink Ongeveer 65 euro Ongeveer 125 jaar

De prijsopbouw van dakbedekking

Indien we de prijs van dakbedekking gaan bekijken kunnen we vaststellen dat deze uit drie onderdelen bestaat. We onderscheiden in eerste instantie bijvoorbeeld de arbeidskosten. Deze zijn goed voor 58 procent van het totale kostenplaatje. De tweede grootste kost is uiteraard het materiaal. Voor het materiaal wordt een prijs aangerekend die overeenkomt met 32 procent van het globale prijskaartje. De resterende 10 procent is voorbehouden voor het afvoeren van het overbodig geworden materiaal.

Het feit dat de kostprijs voor dakbedekking duidelijk voor een overgroot merendeel bestaat uit arbeidskosten zorgt er voor dat u zeer eenvoudig een mooie besparing kunt realiseren. Alleen al door offertes op te vragen bij verschillende partijen kunt u er namelijk voor zorgen dat het prijskaartje voor het realiseren van uw dakbedekking behoorlijk wordt gedrukt. Een objectieve vergelijking uitvoeren is dan ook zeker en vast een aanrader wanneer u zeker wenst te zijn van de scherpst mogelijke prijs voor uw dakbedekking.

Keuzes die de prijs van dakbedekking beïnvloeden

Het is belangrijk om er bij stil te blijven staan dat verschillende keuzes de kostprijs van dakbedekking kunnen beïnvloeden. We zetten deze keuzes graag even voor u op een rijtje:

Keuze 1: Een plat of een schuin dak?

De eerste keuze is eigenlijk niet meteen een keuze, want waarschijnlijk beschikt u reeds enige tijd over uw woning inclusief dak. Toch moet het gezegd dat er altijd sprake is van een verschil tussen een plat en een schuin dak. Lang niet elk type dakbedekking kan immers zomaar gebruikt worden op elk soort dak. Denk bijvoorbeeld maar eens aan riet. Riet kan uitsluitend worden geplaatst op een dak die beschikt over een hellingsgraad van meer dan 45 graden. In België wordt over het algemeen voor de realisatie van een schuin dak gebruik gemaakt van keramische of betonnen dakpannen.

Indien er wordt gekozen voor platte daken, dan wordt er globaal gezien vooral gekozen voor bitumineuze dakbedekking, EPDM of zink. Bitumen kunnen meteen op het dak worden geplaatst bovenop de isolerende laag. Deze laag kan bestaan uit een combinatie van een dampremmende laag, een isolatielaag evenals een onder- en een toplaag. EPDM is een vergelijkbare dakbedekking die over een levensduur beschikt van zo’n 40 jaar. Bovendien is ze zeer geschikt in alle weersomstandigheden.

Keuze 2: De isolatie

Wanneer u er voor kiest om dakbedekking te laten plaatsen op uw dak is het eveneens altijd interessant om te kijken naar het plaatsen van mogelijke isolatie. Ongeveer de helft van de energie die door de woning wordt verbruikt gaat op aan de verwarming. Deze warmte gaat absoluut niet uitsluitend verloren via de deur en de ramen in huis, maar een niet onbelangrijk deel ontsnapt ook via het dak. Er voor zorgen dat uw dak goed wordt geïsoleerd is dan ook beslist een zeer interessante investering. Op deze manier kunt u namelijk niet alleen een mooi bedrag besparen op uw energiefactuur, bovendien is het ook nog eens goed voor het milieu. Een dak met een oppervlakte van 60 vierkante meter laten isoleren kost u gemiddeld tussen de 1.250 en 2.150 euro.

Keuze 3: Impregneren of niet?

Wanneer u, uw dak niet alleen wenst te reinigen, maar ook wenst te beschermen is het een goed idee om deze te laten impregneren. Een ander woord voor impregneren is hydrofoberen. Met andere woorden, er wordt in dit geval voor gekozen om het dak waterafstotend te maken. Door uw dak te laten impregneren wordt het dak beschermd tegen onder meer vorst, zure regen en schimmel. Bovendien draagt impregneren net als het plaatsen van isolatie bij aan een gunstige energierekening. Voor het laten impregneren van een pannendak wordt een kostprijs in rekening gebracht van tussen de 12,50 en 17,50 euro per vierkante meter.

Interessante bespaartips

Wenst u dakbedekking te laten plaatsen tegen een zo scherp mogelijke kostprijs? In dat geval zetten we graag voor u enkele interessante bespaartips op een rijtje:

  • Kwantumkorting. Wanneer niet alleen u, maar bijvoorbeeld ook uw buurman er aan denkt om nieuwe dakbedekking te laten plaatsen kunt u er het best voor kiezen om de opdracht gezamenlijk te verstrekken. Op deze manier kunt u namelijk beiden genieten van een interessante korting op het standaard prijskaartje dat dakbedekking met zich meebrengt.
  • Kies voor een lokale dakdekker. U dient er rekening mee te houden dat de kostprijs die door een dakdekker in rekening wordt gebracht niet alleen bestaat uit het gebruikte materiaal en de arbeidskost, maar ook uit voorrijkosten. Wanneer u er voor kiest om gebruik te maken van de diensten van een lokale dakdekker kunnen deze kosten beperkt worden tot een absoluut minimum. Een lokale dakdekker kiezen levert u bijgevolg altijd een aantrekkelijk financieel voordeel op.

vergelijken