Home » Kostprijs verbouwen » Dakopbouw prijzen

Dakopbouw prijzen

Bent u op zoek naar een mogelijkheid om extra woonruimte te creëren zonder dat u daarvoor een deel van uw tuin dient op te offeren? In dat geval kunt u kiezen voor een zogenaamde dakopbouw. Een dakopbouw zorgt er namelijk niet alleen voor dat er meer ruimte en licht wordt gecreëerd, daarnaast zorgt ze ook voor een toegevoegde waarde voor de potentiële verkoopprijs van uw woning. Bent u ook benieuwd hoeveel het realiseren van een dakopbouw u ongeveer zou kosten? Lees dan snel verder en ontdek alles over de prijs van een dakopbouw op deze pagina!

kosten traprenovatie

 
Lokale specialisten vergelijken?

Hoeveel kost een dakopbouw?

kostenEen dakopbouw wordt ook wel eens een nokverhoging genoemd. Het betreft hier een verhoging van het dak van uw woning die het mogelijk maakt om een nieuwe kamer of verdieping te realiseren. Een dakopbouw vertoont enkele niet onbelangrijke verschillen in vergelijking met een dakkapel. Bij een dakopbouw wordt het bestaande dak immers verhoogd. Bovendien ligt de kostprijs van een dakopbouw ook aanzienlijk hoger in vergelijking met een dakkapel. Dit is het gevolg van de aanpassing van de dakconstructie. Deze aanpassing kost immers niet alleen meer tijd, maar ook materiaal. Om u een duidelijker beeld te geven van het exacte prijskaartje van een dakopbouw hebben we even drie voorbeelden uitgewerkt.

Type dakopbouw Afmeting Prijs
Eenzijdig 5 meter Tussen 7.400 & 9.900 euro
Tweezijdig 5 meter Tussen 13.950 & 17.400 euro
Plat dak 25 vierkante meter Tussen 24.950 & 29.950 euro

De prijsopbouw van een dakopbouw

De prijsopbouw van een dakopbouw is zeer eenvoudig uiteen te zetten. De prijsopbouw bestaat uit twee onderdelen, namelijk de kostprijs voor het materiaal en de kostprijs voor de arbeid. De materiaalkost is met 68 procent veruit de grootste. De arbeidskost is goed voor de resterende 32 procent. Het materiaal bestaat uiteraard uit bijvoorbeeld de kozijnen, maar ook uit mogelijke opties die we verder op deze pagina voor u uiteen zetten.

Keuzes die de prijs van een dakopbouw bepalen

Wanneer u een dakopbouw voor uw woning wenst te realiseren zijn er verschillende keuzes waar u rekening mee dient te houden die het prijskaartje van de dakopbouw kunnen beïnvloeden. Het betreft de volgende keuzes:

Keuze 1: Een schuin dak of een plat dak?

Eén van de belangrijkste factoren is de vorm van uw dak. De meeste Belgen beschikken over een schuin dak waardoor twee verschillende mogelijkheden ontstaan, namelijk:

  • Een eenzijdig schuin dak:

Zorgt een standaard dakkapel er voor dat u over onvoldoende stahoogte beschikt? Wanneer er sprake is van een eenzijdige dakopbouw wordt er voor gekozen om het dakvlak aan één kant te verlengen. In deze situatie wordt er voor gekozen om de nok te verhogen waardoor extra ruimte ontstaat aan één zijde van het dak. De kosten die in rekening worden gebracht voor een eenzijdige nokverhoging zijn gelegen tussen de 1.450 en 2.900 euro per meter.

  • Een tweezijdig schuin dak: In het merendeel van de gevallen wordt er naar een dakopbouw verwezen wanneer het gaat om een tweezijdige nokverhoging. In dit geval wordt er voor gekozen om de dakopbouw aan beide kanten van het dak te verhogen. Dit zorgt er voor dat u meteen over twee keer zoveel ruimte beschikt als bij een eenzijdige nokverhoging het geval is. De kostprijs die in rekening wordt gebracht voor een dergelijke dakopbouw is gelegen tussen de 2.950 & 3.450 euro per meter.
  • Plat dak: Wanneer uw huis over een plat dak beschikt en u een extra verdieping wenst te realiseren is dit mogelijk voor een prijskaartje die is gelegen tussen de 950 en 1.175 euro per vierkante meter. Deze kostprijs is van toepassing voor een casco dakopbouw die beschikt over een minimale afwerking.

Keuze 2: Kunststof of hout?

Het spreekt voor zich dat ook het materiaal waaruit de dakopbouw bestaat een zekere invloed heeft op het prijskaartje dat in rekening wordt gebracht. Voor een dakopbouw van hout wordt globaal gezien minder betaald dan wanneer het een kunststof dakopbouw betreft. Deze laatste heeft dan ook beduidend minder onderhoud nodig. We moeten evenwel wel bekennen dat het prijsverschil tussen beide materialen niet echt groot is.

Keuze 3: Extra opties

Wanneer u een dakopbouw wenst te realiseren zijn de opties die worden aangegeven in onderstaande tabel niet noodzakelijk. In bepaalde situaties kunnen ze evenwel wenselijk zijn en kunnen ze er voor zorgen dat het comfort wordt verhoogd.

Soort optie Gemiddelde kostprijs Voordelen
Ventilatierooster Tussen 9 & 13 euro per decimeter Een ventilatierooster zorgt voor een gezonde leefomgeving en voorkomt bovendien vochtproblemen.
Draaikiepraam Tussen 124 & 199 euro per stuk Een draaikiepraam is eenvoudig te reinigen en beschikt over twee verschillende standen die ventileren en doorluchten mogelijk maken.
Insectenhor Tussen 80 & 105 euro per stuk Zorgt er voor dat lastige insecten tegen worden gehouden. Bovendien is ze zeer eenvoudig in te werken in een dakraam.
Rolluik/screen Tussen 600 & 950 euro per stuk Een rolluik of screen zorgt er voor dat u kunt slapen in volledige duisternis. Bovendien zorgt ze tijdens de zomer voor een hitte werende werking terwijl ze in de winter de vrieskou buiten uw woning houdt.
Kwalitatief hang- en sluitwerk Tussen 80 & 190 euro per raam In het merendeel van de gevallen wordt deze standaard meegeleverd. Ze houdt inbrekers buiten en geeft bovendien een extra veilig gevoel.
Knieschotten Tussen 35 & 45 euro per element Zorgt voor extra ruimte, zoals bijvoorbeeld opbergruimte.

Interessante bespaartips

Door rekening te houden met onderstaande bespaartips kunt u er voor zorgen dat het realiseren van de dakopbouw bij uw woning een behoorlijk stuk voordeliger wordt. We zetten twee zeer interessante bespaartips voor u op een rijtje:

  • Afwerking zelf uitvoeren. U kunt er voor kiezen om de afwerking van uw dakopbouw uit te besteden, maar u kunt er als handige doe-het-zelver ook voor kiezen om de afwerking zelf te doen. Zaken zoals de binnenwanden, de knieschotten en een ventilatierooster kunnen door doe-het-zelvers zeer eenvoudig zelf worden geplaatst. Dit zijn voor de hand liggende werkzaamheden die toch een behoorlijke besparing kunnen betekenen op het kostenplaatje welke in rekening wordt gebracht.
  • Kwantumkorting. Heeft uw buurman dezelfde plannen als u en wenst hij bijgevolg ook een dakopbouw te realiseren? In dat geval doet u er goed aan om de beide projecten in één keer toe te kennen. Op deze manier kunnen jullie beiden genieten van een interessante kwantumkorting. Zo wordt het realiseren van een dakopbouw nog een stukje voordeliger.

Vergelijk offertes

Door meerdere offertes op te vragen en te vergelijken van lokale specialisten in uw regio kunt u tot wel 30% op de kosten besparen. Klik hieronder op de button, vul vervolgens het formulier in en ontvang tot meerdere offertes van lokale specialisten. Zij nemen contact met u op en bekijken de situatie. U kiest zelf de beste deal.

vergelijken