Home » Kostprijs verbouwen » Dakpannen vervangen prijzen

Dakpannen vervangen prijzen

Beschikt uw woning reeds gedurende een lange tijd over een pannendak? Is deze met andere woorden dringend aan vervanging toe? In dat geval kunt u er voor kiezen om uw pannendak te laten vervangen. Door deze werkzaamheid uit te laten voeren zorgt u er voor dat uw dak voor de komende jaren terug niet alleen over een uitstekende uitstraling beschikt, maar ook nog eens volledig water- en windbestendig is. Bovendien is het onnodig om te zeggen dat ook de waarde van uw woning op deze manier wordt verbeterd. Denkt u er ook aan om de bestaande dakpannen op uw dak te laten vervangen en wilt u graag weten welke kostprijs hieraan verbonden is? Twijfel dan niet langer, lees snel verder en ontdek de gemiddelde kosten die zijn verbonden aan het vervangen van de dakpannen op uw dak.

Dakpannen vervangen prijzen

 
Dakpannen vervangen? Vergelijk eerst

Hoeveel kost het laten vervangen van de dakpannen op uw dak?

kostenHet vervangen van de dakpannen op een dak is bijzonder arbeidsintensief werk. Doorgaans kiezen mensen er in deze situatie bovendien voor om niet alleen de dakpannen te laten vervangen, maar ook (nieuwe) isolatie te laten plaatsen. Daarnaast kunt u er ook nog eens voor kiezen om de dakpannen te laten impregneren. Door deze speciale coating worden de dakpannen van een nieuwe beschermlaag voorzien die er voor zorgt dat ze over een uitstekende duurzaamheid beschikken.

Bovenstaande klinkt allemaal uiteraard bijzonder logisch en interessant, maar hoeveel bedragen de kosten nu precies voor het laten vervangen van de dakpannen op uw dak? Om u hier een beter beeld van te geven hebben we de belangrijkste mogelijkheden inclusief hun gemiddelde kostprijs even voor u op een rijtje gezet:

Type werkzaamheid Type dakpan Gemiddelde kostprijs
Verwijderen en vervangen van dakpannen Beton Tussen 2.900 & 3.300 euro
Verwijderen en vervangen van dakpannen Keramisch Tussen 3.800 & 4.200 euro
Verwijderen, vervangen en coaten van dakpannen Keramisch Tussen 4.900 & 5.300 euro

Bovenstaande moet u toch reeds een bepaald beeld geven van de gemiddelde kostprijs waar u bij het vervangen van een pannendak rekening mee dient te houden. Toch hebben we even verschillende praktijkvoorbeelden op een rijtje gezet die hier nog meer duidelijkheid in scheppen.

  • Goedkoopste oplossing: Heeft u gemerkt dat het pannendak van uw woning echt aan vervanging toe is? Wilt u deze vervanging echter op een financieel zo interessant mogelijke wijze doen? In dat geval is het altijd aan te raden om te kiezen voor een dakpan van beton. Voor het verwijderen van de bestaande dakpannen en het plaatsen van de nieuwe wordt een bedrag in rekening gebracht die is gelegen tussen de 2.900 & 3.300 euro.
  • Meest duurzame keuze: Wilt u geen genoegen nemen met de voordeligste oplossing en wilt u in plaats daarvan liever opteren voor een duurzame keuze? In dat geval is het veelal interessanter om te kiezen voor keramische dakpannen. Deze dakpannen beschikken namelijk in vergelijking met de varianten van beton over een veel langere levensduur. U dient er wel rekening mee te houden dat deze dakpannen een stuk duurder zijn. In dit geval doet u er goed aan om rekening te houden met een prijskaartje dat is gelegen tussen de 3.800 & 4.200 euro.
  • Voorzien van een coating: Tot slot kunt u er als eigenaar van de woning ook voor kiezen om uw dakpannen extra te beschermen. Dit gebeurt door het aanbrengen van een zogenaamde coating. Deze coating zorgt niet alleen voor een extra, beschermende laag, bovendien zal ze ook een bepaalde kleur voor uw dak realiseren. Wenst u eveneens voor uw pannendak gebruik te maken van een coating? In dat geval zult u rekening willen houden met een gemiddelde kostprijs die is gelegen tussen de 4.900 & 5.300 euro.

De prijsopbouw van dakpannen

De prijsopbouw van dakpannen bestaat uit drie verschillende onderdelen. De arbeidskost is met 60 procent ongetwijfeld de grootste van de drie delen. De materiaalkost bedraagt vervolgens zo’n 35 procent en de voorrijkosten die worden aangerekend zijn verantwoordelijk voor de resterende 5 procent.

Keuzes die de kostprijs van dakpannen vervangen beïnvloeden

U dient er rekening mee te houden dat verschillende keuzes de kostprijs welke in rekening wordt gebracht voor het vervangen van dakpannen kunnen beïnvloeden. Om er zeker van te zijn dat u zich hier volledig van bewust bent hebben we al deze verschillende invloeden even voor u op een rijtje gezet:

Keuze 1: Het type dakpan

Zoals eerder op deze pagina reeds aangegeven onderscheiden we vandaag de dag verschillende soorten dakpannen. Het betreft hier betonnen en keramische dakpannen. Voor welke van de twee u uiteindelijk zult kiezen zal beslist een invloed hebben op de kostprijs welke u dient te betalen:

  • Keramische dakpan: Een keramische dakpan wordt geproduceerd op basis van gebakken klei. Deze is terug te vinden op het merendeel van de daken in België. U dient er evenwel rekening mee te houden dat een keramische dakpan een zeer arbeidsintensief product is. Dit zorgt er voor dat het kostenplaatje altijd hoger zal liggen in vergelijking met een dakpan van beton. Waarom zou u er dan precies voor moeten kiezen om gebruik te maken van een keramische dakpan? Zeer eenvoudig, omdat deze over een aanzienlijk langer levensduur beschikt. Daar komt bij dat ook het risico op de vorming van mos en algen aanzienlijk lager ligt in vergelijking met een dakpan van beton. Wilt u graag keramische dakpannen laten plaatsen op uw dak? In dat geval zult u rekening willen houden met een gemiddelde kostprijs die is gelegen tussen de 60 en 70 euro per vierkante meter.
  • Betonnen dakpan: Zou u graag een pannendak willen realiseren voor uw woning op zo voordelig mogelijke wijze? In dat geval doet u er goed aan om te kiezen voor een dakpan van beton. In deze situatie zult u merken dat u een behoorlijk bedrag kunt uitsparen. U dient er alleen rekening mee te houden dat betonnen dakpannen een stuk vatbaarder zijn voor aantasting door mos en algen en bovendien over een iets beperktere levensduur beschikken.

Keuze 2: Isoleren of niet?

Veel woningeigenaars die er voor kiezen om hun pannendak te laten vervangen maken van de gelegenheid gebruik om ook isolatie te plaatsen of te vervangen. Het bedrag dat precies in rekening wordt gebracht voor dakisolatie is sterk afhankelijk van verschillende factoren. Vooral het type isolatiemateriaal is verantwoordelijk voor het kostenplaatje dat in rekening wordt gebracht. Globaal gezien kunt u voor het plaatsen van isolatie in uw dak evenwel rekening houden met een kostenplaatje dat is gelegen tussen de 30 en 40 euro per vierkante meter.

Keuze 3: Coating of geen coating?

Wanneer u er voor kiest om dakpannen op uw dak te laten plaatsen zult u er vooral bij betonnen dakpannen voor willen kiezen om gebruik te maken van een extra beschermlaag. Deze laag wordt gerealiseerd door een coating aan te brengen. Het laten coaten van een pannendak zorgt er voor dat deze beschikt over een extra bescherming tegen warmteverlies en bovendien krijgen zaken zoals mos en algen veel minder kans om zich te hechten. Voor het uitvoeren van deze werken mag rekening worden gehouden met een gemiddelde kostprijs van zo’n 25 à 30 euro per vierkante meter.

vergelijken