Home » Kostprijs verbouwen » Glas in lood prijzen

Glas in lood prijzen

Glas in lood ramen zijn vooral bekend uit het verleden. Glas in lood werd dan ook niet zelden gebruikt in de imposante ruiten van de kerken. Ook heel wat huizen die afstammen uit de jaren 30 beschikken over dit bijzondere glas. In tegenstelling tot wat u misschien zou vermoeden wordt er ook vandaag de dag nog steeds gebruik gemaakt van glas in lood. Bent u hierin wel geïnteresseerd, maar zou u eerst graag een goed beeld willen hebben van de gemiddelde kostprijs die hieraan verbonden is? Twijfel dan niet langer, lees snel verder en ontdek met welke prijs u voor glas in lood rekening dient te houden!

kosten aannemer

 
Glas in lood nodig? Vergelijk eerst

Hoeveel kost een glas in lood raam?

kostenBovenstaande maakt reeds duidelijk dat u zich waarschijnlijk in eerste instantie de vraag zult stellen hoeveel een glas in lood raam nu precies kost. Het maken van een dergelijk raam is werk voor echte specialisten. Net omwille van het feit dat het maken van een dergelijk raam nog steeds bijzonder veel tijd in beslag neemt zijn er nog maar weinig glaszetters die zich hier aan wagen. Wanneer u toch een glaszetter heeft gevonden die dit voor u kan realiseren ligt de kostprijs doorgaans vrij hoog. Bovendien is het belangrijk om er rekening mee te houden dat de kostprijs voor een glas in lood raam ook nog eens afhankelijk is van het type glas waar gebruik van wordt gemaakt. Gemiddeld bedraagt het prijskaartje voor een glas in lood raam zo’n 300 euro per vierkante meter. U dient er wel bij stil te blijven staan dat deze prijs sterk afhankelijk is van de glaszetter van uw keuze.

Wat is glas in lood precies?

Wanneer er sprake is van een raam bestaande uit glas in lood hebben we het over verschillende, kleine stukjes glas die door middel van een loden profiel bij elkaar worden gehouden. De techniek om deze ramen te maken voert ons heel veel terug in de tijd, namelijk naar de Middeleeuwen. In deze tijd beschikten mensen immers nog niet over de mogelijkheid om grote glazen platen te maken. Wanneer er een raam met een grote omvang moest worden gerealiseerd werd er dan ook voor gekozen om deze op te laten bouwen uit meerdere stukken glas.

Dit lijkt op het eerste zicht misschien een beetje omslachtig, maar het zorgde er wel voor dat men over de mogelijkheid beschikte om een bepaalde afbeelding in het glas te creëren. Een bekend voorbeeld hiervan zijn uiteraard de ramen die in menig kerk zijn terug te vinden. Ook in woningen die dateren van in de jaren 30 is dergelijk glas evenwel terug te vinden, hetzij dan in een andere stijl. Het kleurgebruik is bij dit type glas in lood bijvoorbeeld veel minder nadrukkelijk aanwezig.

Nadeel van glas in lood

We kunnen gerust stellen dat gebruikmaken van glas in lood er voor zorgt dat er in uw woning een unieke sfeer zal hangen, maar er zijn ook nadelen aan verbonden. Wanneer u er namelijk voor kiest om het glas in lood te gebruiken als buitenramen kan het zomaar gebeuren dat u last krijgt van koude en tocht in uw woning. De reden hiervoor is niet ver te zoeken. Een raam dat bestaat uit glas in lood is namelijk doorgaans opgebouwd uit enkel glas. Dit is op zich niet zo vreemd, want toen de techniek van glas in lood werd ontwikkeld had niemand nog maar gehoord van isolatieglas. Bovendien zorgt het feit dat er zoveel verbindingen worden gemaakt in het glas er voor dat deze bijzonder vatbaar wordt voor schade. Zelfs een kleine trilling of een vogel die tegen het glas vliegt kan er voor zorgen dat het raam wordt beschadigd.

Isoleren van glas in lood, kan dat?

Eén van de belangrijkste nadelen van glas in lood gaat schuil in het feit dat het over een zeer beperkte isolatiewaarde beschikt. Dit zorgt er voor dat u te maken krijgt met een behoorlijk warmteverlies welke u het liefst zult willen voorkomen. Is het mogelijk om glas in lood te isoleren? Uiteraard. Het moet evenwel gezegd dat al deze verschillende mogelijkheden over hun eigen voor- en nadelen beschikken. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om uw glas in lood raam te beschermen door gebruik te maken van een voorzetraam. Hoewel er op deze manier een betere isolatie wordt gerealiseerd is er ook een nadeel aan verbonden.

In bepaalde gevallen zorgt een voorzetraam er immers voor dat er een schittering of verkleuring optreedt. Dit kan voor veel mensen een structurele afbreuk doen aan de beleving van hun glas in lood. Toch is gebruikmaken van een voorzetraam de meest voor de hand liggende en tevens ook eenvoudigste oplossing. Bent u toch eerder op zoek naar een alternatief? Neem dan contact op met uw glaszetter voor meer informatie en advies.

Interessante bespaartips glas in lood

Het aankopen of (laten) ontwikkelen van glas in lood gaat doorgaans zoals u reeds heeft kunnen lezen gepaard met een behoorlijk aanzienlijk kostenplaatje. Gelukkig bestaan er verschillende interessante bespaartips die u kunnen helpen om een aantrekkelijk bedrag op uw glas in lood uit te sparen. Wij zetten deze bespaartips graag even voor u op een rijtje:

  • Vergelijk offertes bij verschillende glaszetters. In eerste instantie is het altijd interessant om offertes aan te vragen bij verschillende glaszetters. Het mag dan wel algemeen bekend zijn dat er op vlak van glas in lood sprake is van een behoorlijk aantal werkuren, toch kan het prijskaartje bij de verschillende glaszetters aanzienlijke verschillen vertonen. Dit is dan ook beslist iets om rekening mee te houden.
  • Doe een beroep op een glaszetter uit de omgeving. Een tweede interessante tip om te besparen is een beroep doen op een glaszetter uit uw omgeving. Ondanks het feit dat het glas zelf doorgaans wordt gemaakt bij de glaszetter in diens atelier is het wel zo dat ze nog moet worden geplaatst. Deze plaatsing kan behoorlijk wat tijd in beslag nemen, in het bijzonder wanneer het gaat om meerdere ramen met glas in lood. Ook dit is dan ook beslist iets waar u rekening mee zult willen houden.

vergelijken