Glas prijzen
Bent u op zoek naar een mogelijkheid om meer te besparen op uw energiekosten? Is uw woning reeds goed geïsoleerd, maar beschikt u nog over oude beglazing? In dat geval is het vervangen van het huidige glas altijd een interessante keuze. Denkt u hier ook aan, maar wilt u eerst een goed beeld hebben van de gemiddelde kosten die zijn verbonden aan glas? Lees dan snel verder en ontdek welke kostprijs er voor glas in rekening kan worden gebracht.
Hoeveel kost glas?
U kiest in eerste instantie voor nieuwe ramen, maar daarmee bent u er nog niet. U kunt een keuze maken tussen verschillende soorten ramen die elk over hun eigen isolatiewaarde beschikken. We hebben de verschillende soorten beglazing alvast even voor u op een rijtje gezet in onderstaande tabel. Let op, de aangegeven prijzen zijn gebaseerd op ruiten van 1 vierkante meter. De plaatsing is in de kostprijs inbegrepen.
Type glas | Gemiddelde kostprijs |
Enkel glas | Tussen 45 & 65 euro |
Dubbel glas | Tussen 75 & 125 euro |
HR++ glas | Tussen 125 & 175 euro |
Bovenstaande tabel geeft u reeds een eerste indruk van de gemiddelde kostprijs waar u bij de verschillende soorten beglazing rekening mee dient te houden. Om u hier nog een beter beeld van te geven hebben we even enkele prijsvoorbeelden voor u op een rijtje gezet:
- Goedkoopste oplossing: Beschikt u over een aantal binnendeuren in huis waar nieuw enkel glas in moet worden geplaatst? In dat geval dient u voor 2 vierkante meter glas rekening te houden met een gemiddelde kostprijs die is gelegen tussen de 85 en 125 euro.
- Gemiddelde oplossing: Heeft u slechts een beperkt budget voor handen, maar wilt u toch een besparing kunnen realiseren op uw energiekosten? In dat geval is kiezen voor standaard dubbel glas een interessante keuze. Kiezen voor dergelijke beglazing zorgt er namelijk voor dat u kiest voor een gemiddelde isolatiewaarde. De beglazing is reeds te plaatsen tegen een kostprijs vanaf 75 euro per vierkante meter.
- Meest besparende keuze: Wilt u door het vervangen van de ramen in uw woning vooral een besparing realiseren op de energiekosten? In dat geval doet u er goed aan om te kiezen voor HR++ glas. Op deze manier beschikt u over glas met een zo optimaal mogelijke isolatiewaarde. Voor een gemiddelde rijwoning kunt u in dit geval rekening houden met een besparing van zo’n 250 euro op jaarbasis.
De prijsopbouw van glas
Bekijken we de prijsopbouw van glas in detail, dan zien we dat deze uit drie onderdelen bestaat. In eerste instantie zijn er de arbeidskosten. Deze kosten bedragen in totaal 55 procent van het totale prijskaartje. 40 procent van de kostprijs is voorbehouden voor het aankopen van het materiaal en nog eens 5 procent dient te worden gereserveerd voor de voorrijkosten.
Keuzes die de kostprijs van glas bepalen
Verschillende keuzes die u zelf maakt hebben een directe invloed op het prijskaartje dat voor glas moet worden betaald. We hebben deze keuzes even voor u op een rijtje gezet:
Keuze 1: Het type glas
Eerder op deze pagina hebben we reeds aangegeven dat er drie verschillende soorten glas bestaan voor uw ramen. Wanneer u opteert voor enkel glas dient u rekening te houden met een minimale afname van 0,5 vierkante meter. Enkel glas wordt mede door de populariteit van dubbel en hoogrendementsglas tegenwoordig immers niet meer in massa geproduceerd. Enkel glas beschikt uiteraard over de laagste isolatiewaarde, standaard dubbel glas biedt u een gemiddelde isolatiewaarde en HR+++ biedt u de hoogst mogelijke isolatiewaarde. Uiteindelijk zullen uw persoonlijke wensen evenals het beschikbare budget bepalend zijn voor het type beglazing waar u uiteindelijk voor zult kiezen.
Keuze 2: De dikte van het glas
Glas kan worden aangekocht in verschillende diktes. De meest geringe dikte is 4mm. Wanneer het glas dikker is zult u uiteraard rekening moeten houden met een hogere kostprijs. U kunt samen met een glaszetter bekijken welke dikte voor uw kozijnen geschikt is en welk prijskaartje hier precies aan is verbonden.
Keuze 3: Voldoet het huidige kozijn of niet?
Bent u van plan om de enkele beglazing in uw kozijnen te vervangen door dubbel glas? In dat geval zult u rekening moeten houden met het risico dat er een nieuw kozijn dient te worden geplaatst. De kostprijs die hiervoor wordt aangerekend is sterk afhankelijk van de plaats van het raam en wat er omheen zit. Denk bijvoorbeeld maar eens aan vensterbanken. Dit zorgt er voor dat de ene optie niet per definitie goedkoper is dan de andere. Elke situatie vergt een aangepaste aanpak en het nodige overleg met de glaszetter. Alleen op deze manier zult u een correcte inschatting krijgen van de kosten waar u rekening mee dient te houden. Voor het aankopen en laten plaatsen van een nieuw kozijn dient rekening te worden gehouden met een kostprijs die is gelegen tussen de 750 en 900 euro.
Keuze 4: Ventilatieroosters plaatsen of niet?
Wanneer u, uw raam heeft laten vervangen kunt u er ook nog voor kiezen om (nieuwe) ventilatieroosters te laten plaatsen. Een goede ventilatie is vandaag de dag absoluut noodzakelijk om een drogere lucht in huis te realiseren. Droge lucht brengt hoe dan ook heel veel interessante voordelen met zich mee. Zo kan ze veel sneller worden opgewarmd waardoor er minder energie dient te worden verbruikt. Het aankopen van een klein ventilatierooster is reeds mogelijk vanaf een prijskaartje van 17,50 euro. Een groot ventilatierooster kopen kan vanaf een kostprijs van 58 euro.
Interessante bespaartips
We zijn ons er van bewust dat het vervangen van de bestaande beglazing in uw huis behoorlijk hoge kosten met zich kan meebrengen. Door rekening te houden met onderstaande bespaartips kunt u evenwel een zeer aanzienlijke besparing realiseren:
- Subsidie aanvragen. Wanneer u er voor kiest om te investeren in dubbel glas of hoogrendementsglas zult u merken dat u in nagenoeg alle gevallen aanspraak kunt maken op een subsidie. Deze subsidie kan er voor zorgen dat het bedrag dat u zelf dient te investeren aanzienlijk wordt gedrukt. Zo wordt het vervangen van uw enkel glas meteen op financieel vlak een behoorlijk stuk toegankelijker.
- Kies voor HR+++ glas. HR+++ glas is nog vrij nieuw, maar beschikt over de best mogelijke isolatiewaarde die u zich kunt inbeelden. De kostprijs die aan dit type glas is verbonden mag dan wel iets hoger liggen in vergelijking met de andere mogelijkheden op de markt, de energiebesparing is zo aanzienlijk dat de terugverdientijd toch vrij kort is.