Home » Kostprijs verbouwen » Gras aanleggen prijzen

Gras aanleggen prijzen

Het laten aanleggen van gras in uw tuin is altijd een interessante keuze. Niet alleen brengt u op deze manier meer kleur in uw tuin, bovendien wordt er eveneens een leuk plekje gecreëerd waar uw kinderen kunnen spelen of u bijvoorbeeld gewoon in de zon kunt genieten. Wilt u eveneens gras laten aanleggen in uw tuin, maar wilt u uiteraard eerst een goed beeld hebben op de kostprijs die hiervoor in rekening wordt gebracht? In dat geval is het absoluut de moeite waard om even de informatie op deze pagina te raadplegen!

kosten gras aanleggen

 
Lokale specialisten vergelijken?

Hoeveel kost gras aanleggen?

Wanneer we alle kosten die in rekening worden gebracht op vlak van tuinaanleg in detail gaan bekijken kunnen we eigenlijk alleen maar vaststellen dat de kostprijs voor het realiseren van een gazon vrij goedkoop is in vergelijking met de rest. Dit neemt echter uiteraard niet weg dat het altijd interessant is om op voorhand te weten met welke kosten u rekening dient te houden. Omwille van deze reden hebben we alvast verschillende prijzen verzameld in onderstaande tabel.

Oppervlakte van gazon Prijs per vierkante meter
Minder dan 25 vierkante meter Gemiddeld 8,25 euro per vierkante meter
Tussen 26 & 50 vierkante meter Gemiddeld 7,25 euro per vierkante meter
Tussen 51 & 100 vierkante meter Gemiddeld 6,25 euro per vierkante meter
Tussen 101 & 250 vierkante meter Gemiddeld 5,75 euro per vierkante meter
Meer dan 250 vierkante meter Opvragen van een offerte op maat

Het kan uiteraard ook voorkomen dat u niet zo’n grote fan bent van het gebruik van graszoden. Dat hoeft geen probleem te zijn. U kunt er namelijk eveneens voor kiezen om uw gras te laten inzaaien. Ook voor deze manier van werken hebben we de kostprijs voor u op een rijtje gezet.

Dienst Gemiddelde kostprijs per vierkante meter
Inzaaien van gras Tussen 1,75 & 2,25 euro per vierkante meter

Zelf gazon aanleggen of uitbesteden aan vakman?

Veel mensen die er in eerste instantie voor kiezen om hun gazon zelf aan te leggen keren hier al snel van terug. Of u er nu voor kiest om graszoden te leggen of u gras gaat zaaien, in allebei de gevallen is de kans groot dat u zich gaat verkijken op de hoeveelheid aan werk. Bovendien is ook de beschikking hebben over een beetje ervaring steeds aan te raden. Heeft u geen ervaring met het aanleggen van een gazon? Dan is de kans erg groot dat het u bloed, zweet en tranen zal kosten om het geheel gerealiseerd te krijgen. Bovendien zal het eindresultaat ook ver van optimaal zijn. Een tuinman heeft in principe het aanleggen van gras binnen slechts één dag geklaard. Hoeveel er door de hovenier van uw keuze precies in rekening wordt gebracht voor het realiseren van het gazon is sterk afhankelijk van verschillende factoren. Meer dan waarschijnlijk zijn er in ieder geval in uw buurt meerdere hoveniers terug te vinden waardoor het altijd de moeite waard is om even een objectieve vergelijking uit te voeren. Zo kunt u ongetwijfeld een beetje op het totale kostenplaatje besparen.

Keuze tussen gras zaaien en graszoden aanleggen

Zoals u reeds heeft kunnen lezen kunt u voor het aanleggen van gras een keuze maken uit twee mogelijkheden. We maken op dit vlak een onderscheid tussen graszoden of graszaad. Voor welke van beide mogelijkheden u uiteindelijk zult kiezen is eerder een persoonlijke keuze. Aan beiden zijn immers voor- en nadelen verbonden.

De voor- en nadelen van graszaad

Het belangrijkste voordeel dat is verbonden aan het gebruik van graszaad is de prijs. Zelf graszaad in huis halen en inzaaien is bovendien perfect mogelijk. Voor ongeveer een kleine 10 euro beschikt u reeds over een kilo graszaad. Met dit zaad kunt u gemiddeld een oppervlakte van tussen de 30 en 40 vierkante meter bezaaien. Er voor kiezen om een gazon zelf in te zaaien is tot slot ook heel wat minder belastend in vergelijking met het gebruik van graszoden. Een niet onbelangrijk nadeel dat is verbonden aan graszaad gaat dan weer schuil in het feit dat het tot drie maanden kan duren vooraleer het gazon bruikbaar is. Een gazon waarbij gebruik werd gemaakt van graszaden heeft verder in de eerste maanden niet alleen veel, maar ook deskundig onderhoud nodig. Wees verder ook steeds aandachtig voor eventuele vogels die de zaden komen kippen. Dit kan er voor zorgen dat het gazon er uiteindelijk nogal vreemd uit komt te zien.

De voor- en nadelen van graszoden

In het geval van graszoden wordt er eigenlijk gekozen voor grasmatten die worden uitgerold. In principe zult u bij het gebruik van graszoden altijd binnen de periode van amper één dag over een mooi, groen gazon beschikken. Na amper een week is het reeds mogelijk om het gazon te betreden. De lange wachttijd die wel geldt bij het gebruik van graszaad is hierbij aldus niet van toepassing. Het plaatsen van graszoden kan in principe altijd, tenzij wanneer het vriest. In principe is er dan ook slechts één enkel nadeel verbonden aan het gebruik van graszoden en dat is de kostprijs die er voor in rekening wordt gebracht. Mensen die eerder een beperkt budget voor handen hebben voor wat het aanleggen van hun gazon betreft zullen omwille van deze reden dan ook veelal opteren voor het gebruik van graszaad.

Interessante bespaartips

Wilt u ook een klein beetje extra groen in uw tuin brengen en bent u daarom van plan om een gazon aan te leggen? Wilt u er echter zeker van zijn dat u hier niet teveel geld voor betaalt? In dat geval is het altijd de moeite waard om rekening te houden met de onderstaande bespaartips.

  • Vergelijk de prijs bij meerdere hoveniers. De kostprijs die voor het realiseren van een gazon in rekening wordt gebracht is afhankelijk van de hovenier in kwestie. Door een objectieve vergelijking uit te voeren kan er dan ook behoorlijk wat op het kostenplaatje van een hovenier worden uitgespaard.
  • Kies voor het gebruik van graszaad. Het heeft iets meer voeten in de aarde en het duurt een stukje langer vooraleer u over een mooi afgewerkt gazon beschikt, maar kiezen voor graszaad is op financieel vlak altijd het interessantst.
  • Steek zelf de handen uit de mouwen! Wilt u er zeker van zijn dat het realiseren van uw gazon gebeurt tegen de best mogelijke prijs? In dat geval is het altijd interessant om zelf de handen uit de mouwen te steken. Het plaatsen van graszoden is voor mensen zonder ervaring dan wel niet zo eenvoudig, maar het realiseren van een gazon met graszaad is dat wel degelijk. Ook op deze manier kan er een behoorlijke som geld worden uitgespaard.

vergelijken