Home » Kostprijs verbouwen » Keukenrenovatie prijzen

Keukenrenovatie prijzen

Dient uw keuken gerenoveerd te worden? Wenst u alleen maar nieuwe keukendeuren te plaatsen of eveneens nieuwe toestellen? Wij zetten graag de verschillende mogelijkheden op vlak van keukenverbouwing inclusief de gemiddelde kostprijs voor u op een rijtje!

Keukenrenovatie prijzen

 
De exacte prijs weten?

Hoeveel kost het renoveren van een keuken?

kostenIn het merendeel van de gevallen zal de renovatie van een keuken bestaan uit het vervangen van de zogenaamde keukenfronten. Op deze manier kunt u, uw keuken een compleet nieuwe uitstraling geven. De kosten die hiervoor in rekening worden gebracht zijn niet alleen afhankelijk van het aantal keukenfronten, maar ook van het materiaal waar voor wordt gekozen. Hier zullen we verder op deze pagina uitgebreid op in gaan. Afhankelijk van de oppervlakte van de keuken kunt u op vlak van keukenrenovatie rekening houden met de volgende (gemiddelde) kosten:

Type keuken Voorbeeld Gemiddelde kostprijs
Kleine keuken of bijkeuken – 3 keukendeuren
– 3 ladefronten
– 1 koelkastpaneel
Tussen 375 & 975 euro
Gemiddelde keuken – 8 keukendeuren
– 5 ladefronten
– 1 koelkastpaneel
– 1 vaatwasserpaneel
Tussen 875 & 1.950 euro
Grote keuken – 12 keukendeuren
– 7 ladefronten
– 1 koelkastpaneel
– 1 vaatwasserpaneel
Tussen 975 & 2.950 euro

Bovenstaande tabel zal u reeds een zeker beeld geven van de kostprijs die voor keukenrenovatie in rekening kan worden gebracht, maar uiteraard is dit niet voldoende. De onderstaande drie prijssituaties geven u waarschijnlijk een nog beter zicht op de prijs.

  • Kleine keuken renoveren: Wilt u de fronten van een kleine keuken of bijvoorbeeld een bijkeuken vervangen? In dat geval zult u rekening moeten houden met een prijskaartje die is gelegen tussen de 375 & 975 euro. De keukendeuren kunnen in deze prijssituatie gemaakt worden van materialen als bijvoorbeeld melamine, folie en laminaat. Dit zijn de voordeligste mogelijkheden.
  • Gemiddelde keuken renoveren: Heeft u een keuken die beschikt over een gemiddelde grootte? In dat geval zult u rekening moeten houden met een hoger prijskaartje. De kostprijs zal in dit geval gelegen zijn tussen de 875 & 1.950 euro. In dit geval kan er voor worden gekozen om gebruik te maken van materialen als acryl en lak. Zo beschikt uw keuken gegarandeerd over een sublieme afwerking.
  • Grote keuken renoveren: Heeft u een grote keuken waarin veel frontjes zijn terug te vinden? In dat geval zult u rekening moeten houden met een gemiddeld kostenplaatje van om en bij de 2.000 euro. In deze prijs is alleen het vervangen van de keukenfronten inbegrepen. Wanneer u er voor kiest om in deze situatie gebruik te maken van een kwalitatief en duurzaam materiaal met een mooie uitstraling zoals massief hout zal dit de prijs nog aanzienlijk de hoogte in duwen.

De prijsopbouw van keukenrenovatie

Wanneer we de prijsopbouw van keukenrenovatie in detail bekijken kunnen we vaststellen dat deze eigenlijk slechts uit twee delen bestaat. De grootste kostprijs is uiteraard voorbehouden voor het aankopen van het materiaal. Dit is goed voor 81 procent van het totale prijskaartje. De resterende 19 procent wordt voorbehouden voor het indekken van de montagekosten.

Keuzes die de kostprijs van keukenrenovatie beïnvloeden

Er wordt wel eens gezegd dat u een renovatieklus zo duur maakt als u zelf wenst. Dat is niet helemaal correct (bepaalde kosten worden namelijk automatisch in rekening gebracht), maar er valt toch iets over te zeggen. Wij hebben verschillende keuzes op een rijtje gezet die de prijs van keukenrenovatie zowel positief als negatief kunnen beïnvloeden.

Keuze 1: Het materiaal van de keukenfronten

In eerste instantie zult u goed na willen denken over het materiaal waar de keukenfronten gemaakt van moeten worden. Deze keuze is uiteraard sterk afhankelijk van uw persoonlijke smaak, maar ook het budget dat voor handen is speelt hier een niet onbelangrijke rol in. Onderstaande tabel geeft in ieder geval een goed beeld van verschillende mogelijke materialen inclusief de prijsklasse waar ze in vallen.

 

Materiaal Prijsklasse Informatie
Melamine * Het betreft een hars die wordt geperst tot een MDF-paneel. Hiervoor wordt hogedruk gebruikt. Melamine staat er vooral om bekend een zeer budget vriendelijk materiaal te zijn.
Folie ** Een folie is niets meer of minder dan een dun laagje dat door middel van een chemisch proces op het basisvlak wordt gelijmd. Het nadeel van het gebruik van folie is dat het nooit geheel krasvrij is.
Laminaat *** Net zoals melamine is ook laminaat een hars die door gebruik te maken van hoge druk wordt omgevormd tot een MDF-paneel. Ze is aan de bovenkant bovendien voorzien van een decorlaag. Laminaat is in vergelijking met melamine wel een stuk kwalitatiever. Ze is niet alleen harder, maar ook vochtbestendiger.
Acryl **** Wanneer u een front met een acryl coating ziet wordt deze gekenmerkt door een prima ultrahoogglans. Acryl keukendeuren hebben als extra voordeel dat ze zeer eenvoudig schoongemaakt kunnen worden.
Mat of hoogglans lak **** Net zoals foliedeuren hebben ook lakdecors een MDF-paneel als basis. Hier wordt vervolgens de lak op gespoten. Een voordeel hiervan is dat u over de mogelijkheid beschikt om een keuze te maken uit een zeer ruim aanbod aan kleuren. Let wel, lakdecors zijn niet bestand tegen krassen.
Massief hout ***** Massieve fronten zijn fronten van hout die werden vervaardigd uit massieve balken. Om er voor te zorgen dat beschadigingen niet snel de kop op kunnen steken wordt doorgaans geopteerd voor stevige houtsoorten. Denk hierbij niet alleen aan eik, maar ook aan kerselaar, beuk en esdoorn. Let op, wanneer u kiest voor massief hout is een goed onderhoud noodzakelijk.
Gehard glas ***** Wanneer u er voor kiest om gebruik te maken van gehard glas in de keuken kiest u voor een materiaal dat krasbestendig is en over een subliem design beschikt. Let wel op, aan dit materiaal is een alles behalve voordelig prijskaartje verbonden.

Keuken 2: Apparatuur

Bent u niet van plan om alleen de keukenfronten te vervangen, maar is ook de apparatuur in uw keuken aan vernieuwing toe? In dat geval dient u er rekening mee te houden dat de kostprijs van keukenrenovatie hoger uit kan vallen. Gemiddeld dient u er rekening mee te houden dat een toestel voor in de keuken zoals bijvoorbeeld een vaatwasser, een combimagnetron en een koelkast zo’n 500 euro per stuk kost. De kostprijs kan echter zeer grote verschillen vertonen en kan bijvoorbeeld afhankelijk zijn van het merk en het design van het toestel in kwestie. Vooraleer bepaalde apparatuur aan te kopen doet u er goed aan om even uw persoonlijke wensen op een rijtje te zetten.

Keuken 3: Herstellen of volledige renoveren?

In bepaalde gevallen is het niet noodzakelijk om de volledige keuken te renoveren, maar kan het bijvoorbeeld voldoende zijn om gewoon enkele onderdelen te herstellen. Ga voor het laten uitvoeren van keukenrenovatie dan ook altijd goed na welke onderdelen nu echt vervangen moeten worden en welke gewoon kunnen worden hersteld.

vergelijken