Home » Kostprijs verbouwen » Kosten breedplaatvloer & kanaalplaatvloer

Kosten breedplaatvloer & kanaalplaatvloer

Als u een nieuwbouwwoning laat bouwen, of u laat de vloer van uw huidige woning volledig renoveren, dan heeft u onder andere de keuze tussen een breedplaatvloer of een kanaalplaatvloer. Een breedplaatvloer bestaat uit platen geprefabriceerde en gewapende betonvloer die vloeibaar wordt gestort en solide is. Een kanaalplaatvloer is ook een voorgespannen betonvloer, echter bevat deze holle kanalen in het beton. De kanalen worden vervolgens vaak opgevuld met een isolatiemateriaal zoals steenwol of tempex. Hier leest u alles over de kosten die het aanleggen ven deze twee typen betonvloeren met zich meebrengen.

Kosten breedplaatvloer

 
Benieuwd naar de exacte prijzen?

De kosten

De uiteindelijke prijs die u zal betalen voor uw betonvloer is afhankelijk van een groot aantal factoren. Natuurlijk is er het soort vloer dat u kiest, maar ook de dikte ervan en het aantal vierkante meters spelen mee. In de onderstaande tabel vindt u een indicatie van de prijzen, maar als u deze exact wilt weten, dan kunt u het beste overgaan tot het opvragen van offertes.

Soort vloer Gemiddelde prijs per m2 inclusief btw
Breedplaatvloer met druklaag van 100 mm €105 – €100
Breedplaatvloer met druklaag van 120 mm €110 – €135
Breedplaatvloer met druklaag van 150 mm €115 – €140
Breedplaatvloer met druklaag van 180 mm €120 – €145
Breedplaatvloer met druklaag van 200 mm €125 – €155
Kanaalplaatvloer 280 mm dik €87 – €90
Kanaalplaatvloer 300 mm dik €90 – €93
Kanaalplaatvloer 320 mm dik €93 – €95
Kanaalplaatvloer 340 mm dik €95 – €97
  • De goedkoopste optie: kanaalplaatvloeren zijn goedkoper dan breedplaatvloeren en kiest u een kanaalplaatvloer van minimale dikte (en dus met minimale isolatiewaarde) dan betaalt u gemiddeld zo’n €90 per vierkante meter. Als het vloeroppervlakte kleiner is dan 50 vierkante meter dan kan dit meer zijn.
  • Een goed isolerende kanaalplaatvloer: als u een goed isolerende vloer wilt hebben, dan kiest u voor een kanaalplaatvloer van 340 mm dik. Deze optie is nog steeds goedkoper dan die van de breedplaatvloer en u kunt jaarlijks geld besparen op uw energierekening. De kosten hiervoor bedragen gemiddeld €95 per vierkante meter.
  • Een dikke breedplaatvloer: een breedplaatvloer is echter makkelijker aan te leggen om bijvoorbeeld buizen voor een mechanisch ventilatiesysteem, centraaldozen of leidingen voor uw vloerverwarming. Een ander voordeel is dat deze veel netter kan worden afgewerkt en u nauwelijks naden ziet. Dit vermindert weer de kans op scheuren in het plafond. U betaalt hier wel gauw €135 per vierkante meter voor.

De prijsopbouw

Aangezien breedplaatvloeren en kanaalplaatvloeren geprefabriceerd zijn, kunt u aanzienlijk op de arbeidskosten besparen. De platen worden simpelweg vooraf in een fabriek gemaakt, naar uw woning gebracht en vervolgens geplaatst waardoor het werk on site aanzienlijk korter is. De kosten hiervoor worden vaak onderverdeeld in voorrijkosten, transportkosten, arbeidskosten en de materialen. De arbeidskosten nemen gemiddeld 40 procent in beslag, de materialen 45 procent, de transportkosten 10 procent en de voorrijkosten 5 procent. Natuurlijk is deze verdeling afhankelijk van een aantal factoren, zoals het oppervlak van de vloer en de ingewikkeldheid van de klus. U vindt de gemiddelde verdeling terug in het volgende diagram.

 

Keuzes die de prijs beïnvloeden

Tijdens de planfase komt u voor een aantal keuzes te staan die de prijs van uw nieuwe betonvloer positief of negatief kunnen beïnvloeden.

  • Het vloeroppervlak: hoe kleiner het vloeroppervlak, hoe hoger de prijs per vierkante meter. Als u deze kunt uitbreiden kan dit soms dus een positieve uitwerking hebben op de prijs.
  • Wel of geen isolatie: u kunt uw vloer met- en zonder isolatie laten leveren. De prijs zonder isolatie is lager, maar dan zal u ook meer warmte verliezen.
  • De dikte van de vloer: voor een dikkere vloer betaalt u meer dan voor een dunnere vloer. De dikte bepaalt onder andere de isolatiewaarde (in het geval van een kanaalplaatvloer) en wordt daarnaast ook beïnvloedt door de lengte van de overspanning en de mate van belasting.Interessante bespaartips

Wilt u de kosten voor uw nieuwe betonvloer zo laag mogelijk houden? Dan kunt u de volgende bespaartips gebruiken.

  • Kies een plaatselijke leverancier: zo bespaart u op de transportkosten en zo kunt u vaak de voorrijkosten volledig vermijden. Ook steunt u uw plaatselijke economie en kunt u van de handige regionale kennis van uw vakman gebruik maken.
  • Een groter oppervlak: een groter oppervlak is vaak goedkoper per vierkante meter dan een kleiner oppervlak. Is het voor u mogelijk om een grotere klus aan te bieden aan uw aannemer, dan krijgt u hier vaak een aantrekkelijke korting voor terug.

Vergelijk offertes

De laatste en beste manier om geld te besparen is door offertes te vergelijken en dit doet u snel en gemakkelijk met onze vergelijkingstool. Deze tool kan u in een korte tijd aan een aantal prijsopgaven van experts uit uw omgeving helpen, zonder dat u hiervoor hoeft te betalen of een verplichting moet aangaan. Deze offertes kunt u vergelijken met elkaar en met wat u allicht zelf al gevonden heeft, om zo de beste beslissing te maken wat betreft uw nieuwe betonvloer.