Home » Kostprijs verbouwen » Kosten elektricien

Prijzen elektricien

Wanneer u een elektricien nodig heeft, bijvoorbeeld om uw elektriciteitsnet te controleren, om nieuwe toepassingen aan te sluiten of ga zo maar door, dan zult u in eerste instantie graag een goed beeld willen hebben van de gemiddelde kosten die door deze vakman in rekening worden gebracht. In dat geval bent u op deze pagina aan het juiste adres!

Prijzen elektricien

 
Wat zijn de exacte kosten voor uw klus?

Uitleg kosten elektricien

Het uurloon van de elektricien is voor veel mensen van belang. Aan de hand van de prijs van de elektricien beslissen zij wie er bij hen de klusjes uit komt voeren. Maar de kosten zijn afhankelijk van een aantal factoren en dit leggen wij u graag uit.

Als een elektricien voor zichzelf is begonnen (zelfstandige) dan hanteert deze een vast uurloon. Bijna elke elektricien vraagt een ander uurloon. Daarom is het goed om te weten hoe dit berekend wordt. Het hangt van een aantal factoren af en het ligt ook aan hoeveel ervaring iemand heeft. Als iemand startend is met dit beroep vraagt diegene veel minder dan iemand die er al jarenlang mee bezig is. Maar wij raden u aan om niet alleen naar het uurloon te kijken. Er worden vaak ook voorrijkosten gerekend. De elektricien moet altijd op locatie werken en daarom moet hij of zij ook veel kilometers afleggen. De reiskosten worden dan in de offerte of op de factuur vermeld onder voorrijkosten.

Hoeveel kost een elektricien per uur?

Het uurloon dat door een elektricien in rekening wordt gebracht kan zoals u reeds heeft kunnen lezen dus aanzienlijke verschillen vertonen. Een startende elektricien zal doorgaans een kostprijs in rekening brengen van ongeveer 25 euro per uur. Wanneer iemand door de jaren heen meer ervaring heeft opgedaan of over zeer hedendaags en kwalitatief materiaal beschikt kan die prijs oplopen tot 35 en zelfs 50 euro per uur. Omwille van het feit dat de prijsopbouw van elektriciteit gerelateerde werken altijd voor meer dan 70 procent uit arbeidsloon bestaat is het altijd interessant om een vergelijking uit te voeren. Alleen op deze manier bent u er namelijk echt zeker van dat u niet teveel zult betalen.

Keuzes die de prijs van een elektricien beïnvloeden

Indien u er voor kiest om een beroep te doen op een elektricien, voor welke werken dan ook zult u steeds merken dat het prijskaartje welke door deze vakman in rekening wordt gebracht aanzienlijke verschillen kan vertonen. Deze verschillen zijn gebaseerd op een aantal keuzes die door u als opdrachtgever worden gemaakt. We zetten deze dan ook graag even voor u op een rijtje.

  • Keuze 1: Het uurloon van de elektricien

Zoals reeds aangegeven is het arbeidsloon dat door de elektricien in kwestie in rekening wordt gebracht grotendeels bepalend voor het totale kostenplaatje dat u zult moeten betalen. Hierbij dient u een belangrijke afweging te maken. Gaat u namelijk kiezen voor een beginnende elektricien met weinig ervaring, maar die een voordelig tarief in rekening brengt of wilt u toch een vakman met meer ervaring? Dat het uurtarief aanzienlijke verschillen kan vertonen wordt duidelijk gemaakt door middel van onderstaande tabel.

Arbeidsloon (per uur) Ervaring
Tussen 20 & 25 euro per uur Beginnend elektricien
Tussen 30 & 35 euro per uur Elektricien met een gemiddelde ervaring
Tussen 40 & 50 euro per uur Elektricien met een uitstekende ervaring
  • Keuze 2: Gebruikte materiaal

Standaard heeft een elektricien al het nodige materiaal bij zich dat nodig kan zijn voor het aanleggen of herstellen van elektriciteit. In bepaalde gevallen kunnen er echter materialen nabesteld moeten worden. Denk bijvoorbeeld maar eens aan een groepenkast, een wandcontactdoos, speciale bedrading en ga zo maar door. Hier worden altijd extra kosten voor in rekening gebracht. Hetzelfde geldt uiteraard ook voor het gewoon vervangen van een lampje. U zult in dit geval niet alleen de prijs betalen voor de elektricien zelf, maar ook het lampje zal nog extra aangerekend worden. Heeft u zelf nog één of meerdere exemplaren liggen? Dan kunt u vragen aan de elektricien of hij deze voor u wil installeren.

  • Keuze 3: Voorrijkosten

Wanneer u er voor kiest om een elektricien in te schakelen is het altijd interessant om een vakman uit uw eigen streek te nemen. Op deze manier kunt u in ieder geval de voorrijkosten beperken en is het bovendien ook nog eens veel eenvoudiger om een afspraak (ter plaatse) te regelen. Een elektricien kan er voor kiezen om zijn of haar voorrijkosten op twee verschillende manieren in rekening te brengen. Men kan een vast bedrag hanteren voor het volledige bedrag (bijvoorbeeld 15 euro voor een elektricien uit de buurt) of men kan gewoon een vaste prijs per kilometer in rekening brengen. Deze bedraagt doorgaans tussen de 0,20 & 0,35 euro. Sommige elektriciens die in de omgeving woonachtig zijn zullen ook gewoon geen voorrijkosten aanrekenen.

  • Keuze 4: Veiligheidskeuring NEN

Tot slot is er ook nog de zogenaamde veiligheidskeuring NEN1010 die door een elektricien kan worden uitgevoerd. Deze controle kan in bepaalde gevallen (lang niet altijd!) noodzakelijk zijn voor de verzekering waarover u beschikt. U dient er rekening mee te houden dat een gemiddelde elektricien voor het uitvoeren van een dergelijke controle al snel een kostenplaatje van zo’n 350 euro in rekening zal brengen. Bij een elektricien met meer ervaring kan deze kost zomaar oplopen tot 450 à 500 euro.

Als u een betrouwbare elektricien wilt inschakelen, zorg er dan voor dat u er een kiest die is aangesloten bij een keurmerk. Bijvoorbeeld het KOMO keurmerk.

Betaalbare elektricien vinden?

Voordat u de elektricien naar u thuis laat komen kunt u hem een inschatting vragen van de kosten. Het uurloon kan diegene vaak zo tegen u zeggen en dan heeft u in ieder geval een bedrag dat u met anderen kunt vergelijken. Het beste kunt u een gemiddeld tarief pakken van de elektricien want dit zijn vaak de mensen met veel ervaring en niet met de hoogste prijzen. Maar ook uit eigen ervaring of “van horen zeggen” kunt u een goede elektricien kiezen, een die al vaker bij u is geweest of door anderen wordt aanbevolen en waar u vertrouwen in kunt hebben. Bij ons kunt u in contact komen met elektriciens bij u in de buurt. Vergelijk tot wel 6 offertes door op de onderstaande button te klikken. Het gaat als volgt in zijn werking:

  1. Klik op de button hieronder en laat uw gegevens achter.
  2. Ontvang vrijblijvend tot 6 offertes in uw mailbox.
  3. Begin met vergelijken.
  4. Bespaar tot 30% op de kosten.