Home » Kostprijs verbouwen » Kosten expansievat

Kosten expansievat

Wanneer er in uw huis gebruik wordt gemaakt van een CV-installatie is het steeds belangrijk om er voor te kiezen om een zogenaamd expansievat te laten plaatsen. Het voorzien van een expansievat is zo belangrijk omdat water de eigenschap heeft om tot zomaar even 3 procent uit te kunnen zetten op het ogenblik dat het wordt opgewarmd. Omdat een CV-installatie een gesloten circuit is kan de druk in het systeem bij verwarming zeer hoog oplopen. In principe hoeft dit geen probleem te zijn, het CV-systeem is uit zichzelf reeds behoorlijk goed opgewassen tegen deze druk, om problemen te voorkomen is het toch aangeraden om een ruimte te voorzien waar extra volume in kwijt kan. Door er voor te kiezen om een expansievat te plaatsen wordt deze ruimte aangeboden. Wilt u eveneens in uw CV-installatie gebruikmaken van een dergelijk expansievat, maar zou u graag eerst een duidelijk beeld willen hebben van de gemiddelde kostprijs die hieraan verbonden is? U ontdekt er alles over op deze pagina!

Kosten expansievat

 
Wat zijn de exacte kosten?

Hoeveel kost een expansievat?

Bij het aankopen van een expansievat moet er rekening mee worden gehouden dat er verschillende kosten in rekening gebracht kunnen worden. Laat ons in eerste instantie even kijken naar de aankoopprijs van een expansievat. Deze kan variëren afhankelijk van het volume waarover ze beschikt, maar ook de zogenaamde voordruk kan een bepaalde invloed uitoefenen. We hebben omwille van deze reden enkele expansievaten inclusief hun gemiddelde aankoopprijs voor u door middel van onderstaande tabel op een rijtje gezet.

Soort expansievat Gemiddelde kostprijs
Reflex expansievat 0,5 bar – 18 liter Gemiddeld tussen 30 & 40 euro per stuk
Flamco Flexcon expansievat 0,5 bar – 18 liter Gemiddeld tussen 35 & 43 euro per stuk
Flamco Flexcon expansievat 1,0 bar – 18 liter Gemiddeld tussen 35 & 48 euro per stuk
Flamco Flexcon expansievat 1,0 bar – 25 liter Gemiddeld tussen 55 & 70 euro per stuk
Reflex expansievat 0,5 bar – 25 liter Gemiddeld tussen 35 & 45 euro per stuk

Bovenstaande tabel maakt meteen duidelijk dat er op vlak van de kostprijs die voor een expansievat in rekening wordt gebracht niet alleen een onderscheid wordt gemaakt op vlak van voordruk, maar ook voor wat de capaciteit betreft. Een expansievat met een grotere capaciteit is dan ook altijd veel duurder in vergelijking met een kleinere uitvoering.

Keuzes die de prijs van een expansievat kunnen beïnvloeden

Er voor kiezen om gebruik te maken van een expansievat is wanneer u over een CV-installatie in huis beschikt dus eigenlijk nooit een overbodige luxe. Bovenstaande geeft u bovendien reeds een vrij goed beeld van het gemiddelde kostenplaatje waar u voor een dergelijk expansievat rekening mee dient te houden. Om er evenwel zeker van te zijn dat u precies weet waar u aan begint hebben we alvast even verschillende keuzes voor u op een rijtje gezet die stuk voor stuk een bepaalde invloed kunnen hebben op de kostprijs die in rekening wordt gebracht.

Keuze 1: De afmetingen van het expansievat

Een expansievat is tegenwoordig op de markt terug te vinden in tal van uiteenlopende maten. De maat voor u uiteindelijk voor zult kiezen is in tegenstelling tot wat veel mensen denken helemaal niet willekeurig, in tegendeel. De exacte maat is immers afhankelijk van de waterinhoud van de installatie. Het wordt op dit vlak aangeraden om een professionele installateur voor u een berekening uit te laten voeren. Alleen op deze manier kunt u met zekerheid bepalen welk extra watervolume u mogelijks nodig kunt hebben. Let op, hoe meer volume een expansievat heeft, des te hoger de aankoopprijs zal komen te liggen.

Keuze 2: Het soort expansievat

Zoals de tabel eerder op deze pagina reeds duidelijk heeft gemaakt is het niet uitsluitend van belang om stil te blijven staan bij de maat van het expansievat, ook de zogenaamde voordruk speelt een niet onbelangrijke rol. Gemiddeld kan de kostprijs tussen een hogere en lagere voordruk zo’n 5 euro bedragen. Een expansievat met een capaciteit van telkens 18 liter en een verschillende voordruk van 0,5 of 1 bar kost respectievelijk tussen de 35 en 43 of 48 euro.

Keuze 3: Het merk van het expansievat

Er bestaan tegenwoordig verschillende merken wanneer het aankomt op het aankopen van een expansievat. Bekende merken op dit vlak zijn bijvoorbeeld Reflex en Flamco. Wanneer u de prijs van een bepaald expansievat van beide merken met elkaar gaat vergelijken wordt het al snel duidelijk dat er sprake is van een bepaald prijsverschil. Globaal gezien is Reflex dan ook een stuk voordeliger in vergelijking met Flamco. Vooraleer er voor te kiezen om een bepaald expansievat aan te kopen is het omwille van deze reden altijd interessant om ook even de verschillende merken en hun uitvoeringen op de markt te vergelijken.

Interessante bespaartips

In een poging om er voor te zorgen dat de aankoopprijs van een expansievat zoveel als mogelijk is wordt gedrukt kunt u er voor kiezen om gebruik te maken van meerdere, interessante bespaartips. We hebben deze tips alvast even voor u verzameld.

  • Laat de capaciteit inschatten door een installateur. Het komt niet zelden voor dat mensen er voor kiezen om een expansievat aan te kopen voor hun CV-systeem welke veel groter is dan eigenlijk strikt noodzakelijk is. Dat is jammer, want hoe groter de capaciteit, des te duurder het aankoopbedrag zoals u reeds heeft kunnen lezen uit zal vallen. Een correcte inschatting laten maken door een professionele installateur zal er in ieder geval voor zorgen dat u op vlak van capaciteit van het expansievat geen euro teveel zal betalen.
  • Zelf plaatsen van het expansievat? Indien u er voor kiest om het door u aangekochte expansievat te laten plaatsen door een vakman zult u op dit vlak uiteraard altijd rekening moeten houden met een bepaalde meerprijs. Deze meerprijs kan evenwel aanzienlijk worden beperkt door de plaatsing zelf uit te voeren. Let wel op, het plaatsen van een expansievat dient ten allen tijde correct te gebeuren. Is dat niet het geval, dan kan dit zeer vervelende gevolgen hebben. Hoe dan ook, wanneer u niet nodeloos het prijskaartje van uw expansievat de hoogte in wil zien schieten is het altijd een goed idee om de plaatsing zelf te verzorgen.