Home » Kostprijs verbouwen » Kosten trapbekleding

Kosten trapbekleding

Een trap die niet beschikt over een mooie bekleding heeft uiteraard nooit de meest optimale uitstraling. Door gebruik te maken van trapbekleding kunt u er voor zorgen dat de uitstraling van uw trap naadloos aansluit op de stijl van uw interieur en dat zorgt voor een zeer compleet en aantrekkelijk geheel. De kostprijs die voor het laten bekleden van een trap in rekening wordt gebracht begint ergens rond de 550 euro. In dit artikel zetten we graag alle verschillende mogelijkheden inclusief hun kostprijs voor u op een rijtje.

Kosten trapbekleding

 
Trapbekleding nodig? Vergelijk eerst

Hoeveel kost trapbekleding?

kostenWanneer u een goed beeld wenst te krijgen van de kostprijs die in rekening wordt gebracht voor het laten bekleden van uw trap is grotendeels afhankelijk van het materiaal waar gebruik van wordt gemaakt. Let op, ook het model van de trap evenals de moeilijkheidsgraad van de trapbekleding kunnen een rol spelen bij het bepalen van het prijskaartje. Door middel van onderstaande tabel zult u zich toch reeds een bepaald beeld kunnen vormen van hoeveel het laten bekleden van uw trap ongeveer moet gaan kosten.

Prijsklasse Gemiddelde kostprijs Informatie
Goedkoop Ongeveer 550 euro Het betreft een dichte trap. De zijkanten zijn niet in de opgegeven prijs inbegrepen.
Gemiddeld Ongeveer 800 euro Het betreft tevens een dichte trap waar de zijkanten opnieuw niet bij zijn inbegrepen.
Duur Ongeveer 1.250 euro De prijs omvat trapbekleding voor een dichte trap inclusief de zijkanten.

Bovenstaande maakt dus alvast duidelijk dat trapbekleding kan worden aangekocht in tal van verschillende prijscategorieën. We geven u graag een nog duidelijker beeld van de kostprijs door middel van deze drie prijsvoorbeelden:

  • Goedkoopste oplossing: Is het voor u vooral van belang dat het prijskaartje van trapbekleding zo beperkt mogelijk wordt gehouden? In dat geval kunnen we u alleen maar aanraden om gebruik te maken van laminaat. Laminaat wordt bijzonder vaak gekozen als trapbekleding en heeft als unieke eigenschap dat ze uw trap voorziet van een bijzonder strakke uitstraling. Laminaat is bovendien bijzonder veelzijdig omdat het u een ruime keuze biedt op vlak van kleuren. Dit zorgt er uiteraard voor dat laminaat zeer eenvoudig kan worden aangepast aan de algemene stijl van uw interieur. Een dichte trap laten bekleden met laminaat kan door een specialist reeds worden uitgevoerd voor een prijskaartje van zo’n 550 euro.
  • Gemiddelde oplossing: Wanneer u over een iets groter budget beschikt is het mogelijk om te kiezen voor een trapbekleding bestaande uit vinyl. Vinyl is een zeer eenvoudig materiaal om mee aan de slag te gaan waardoor het perfect kan worden gebruikt bij trappen die beschikken over heel wat hoeken en bochten. U dient er wel rekening mee te houden dat er in het geval van een vinyl trapbekleding doorgaans niet voor wordt gekozen om ook de zijkanten te bekleden. De gemiddelde kostprijs is in dit geval gelegen rond de 800 euro. In deze prijs is het vinyl reeds inbegrepen.
  • Duurste oplossing: Het hoogste prijskaartje op vlak van trapbekleding wordt in rekening gebracht op het ogenblik dat de woningeigenaar er voor kiest om gebruik te maken van overzettredes van eikenhout. Eik is namelijk een zeer duur materiaal, maar beschikt wel over een prima kwaliteit waardoor een uitstekende duurzaamheid kan worden gegarandeerd. Wanneer u de trap helemaal compleet wenst te maken wordt het aangeraden om speciale antislip strips te plaatsen. Op deze manier wordt meteen ook de veiligheid van uw trap aanzienlijk verbeterd. Inclusief de eiken overzettredes en de antislip strips dient u in deze situatie rekening te houden met een gemiddeld prijskaartje van rond de 1.400 euro.

De prijsopbouw van trapbekleding

Bekijken we de prijsopbouw van trapbekleding in detail, dan kunnen we vaststellen dat deze uit twee delen bestaat. We onderscheiden bijvoorbeeld de arbeidskosten die goed zijn voor 72 procent van de totale kostprijs van de materiaalkosten die de resterende 28 procent in beslag nemen. Het vergelijken van de arbeidskosten die door de verschillende specialisten in rekening wordt gebracht is dus altijd interessant om een extra besparing te realiseren.

Keuzes die de prijs van trapbekleding bepalen

Naast bovenstaande zijn ook verschillende keuzes die door u als woningeigenaar worden gemaakt van invloed op het totale prijskaartje welke u voor trapbekleding zult moeten betalen. We hebben ook deze keuzes uiteraard even voor u verzameld.

Keuze 1: Steektrap of trap met draaien?

De eerste keuze heeft betrekking tot de vorm waar de trap in uw huis over beschikt. We maken op dit vlak een onderscheid tussen een rechte trap (ook wel een steektrap genoemd) en een trap met draaien. Ook het aantal tredes waar de trap uit bestaat oefent een directe invloed op het prijskaartje welke moet worden betaald. Om u een goed beeld te geven van de verschillende vormen van trappen inclusief hun moeilijkheidsgraad hebben we even de diverse mogelijkheden voor u op een rijtje gezet:

  • Eenvoudig: rechte trap of steektrap
  • Iets moeilijker: trap die beschikt over één kwart
  • Moeilijk: trap die beschikt over twee kwart

Keuze 2: Materiaal van de trapbekleding

Het spreekt voor zich dat ook het materiaal waaruit de trapbekleding bestaat van invloed is op het prijskaartje welke in rekening wordt gebracht. Op dit vlak onderscheiden we verschillende soorten materialen, namelijk:

Type materiaal Gemiddelde kostprijs per overzettrede
Laminaat Gemiddeld 40 euro
Tapijt Gemiddeld 50 euro
Vinyl Gemiddeld 55 euro
Eik Gemiddeld 70 euro

Wanneer u wenst te besparen op de kostprijs van het materiaal van uw trapbekleding is het altijd interessant om deze te laten plaatsen door een specialist. De prijs van de trapbekleding zit dan immers inbegrepen in het tarief dat in rekening wordt gebracht. Hierdoor zult u altijd een bepaalde besparing kunnen realiseren.

Keuze 3: Trapwangen of stootborden bekleden of niet?

Een standaard trap zal niet alleen bestaan uit treden, maar ook uit zogenaamde trapwangen. Dit zijn de zijkanten van de trap. Ook zogenaamde stootborden kunnen onderdeel uitmaken van een trap, maar alleen wanneer het een gesloten trap betreft. In bepaalde gevallen kiezen woningeigenaars er voor om deze eveneens te laten bekleden. Vaak zit het bekleden van de trapwangen reeds in de prijs inbegrepen, maar voor stootborden kan zomaar een meerprijs tussen de 100 en 200 euro per trap aangerekend worden.

offertes vergelijken