Home » Kostprijs verbouwen » Meterkast vervangen prijzen

Meterkast vervangen prijzen

Beschikt uw woning nog over een oude meterkast die u graag wenst te laten vervangen door een nieuwe, maar wilt u eerst een goed beeld hebben van de gemiddelde kostprijs die een dergelijke werkzaamheid met zich meebrengt? Wij hebben de kosten inclusief de nodige informatie met betrekking tot het vervangen van een meterkast voor u op een rijtje gezet.

Meterkast vervangen kosten

 
Meterkast vervangen? Vergelijk eerst

Navigeer op deze pagina naar:
Kosten | Prijsvoorbeeld | Prijsopbouw | Keuzes

Hoeveel kost een meterkast?

Vooraleer een meterkast aan te kopen is het belangrijk om er rekening mee te houden dat de ene groepenkast de andere niet is. De kostprijs wordt onder meer bepaald door het feit of er gebruik moet worden gemaakt van een 1-fase of een 3-fase groepenkast. Het verschil tussen beide meterkasten is de aansluiting. Om te weten welke groepenkast u precies nodig heeft zult u een blik moeten werken op de kWh meter. Wanneer deze aangeeft 220 – 230 V nodig te hebben, dan dient u gebruik te maken van een 1-fase groepenkast. Staat er 380 – 400 V aangegeven, dan zult u moeten opteren voor een 3-fase groepenkast. Een 1-fase groepenkast kan worden herkend door de aanwezigheid van 2 draden die onderuit de groepenkast komen. Een 3-fase groepenkast beschikt over 4 draden aan de onderkant. Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat de keuze tussen een 1-fase en een 3-fase groepenkast eigenlijk geen echte keuze is. Ze is namelijk gebaseerd op de woning waarover u beschikt. De kostprijs is bovendien ook afhankelijk van de hoeveelheid groepen die geïnstalleerd dienen te worden. De gemiddelde prijzen zoals weergegeven in onderstaande tabel zijn inclusief het gebruikte materiaal, de montage en de BTW.

Aantal groepen Gemiddelde kostprijs 1-fase meterkast Gemiddeld kostprijs 3-fase meterkast
4 groepen Tussen 360 & 520 euro Tussen 540 & 560 euro
5 groepen Tussen 500 & 570 euro Tussen 570 & 630 euro
6 groepen Tussen 520 & 600 euro Tussen 590 & 670 euro
7 groepen Tussen 550 & 630 euro Tussen 610 & 690 euro
8 groepen Tussen 570 & 650 euro Tussen 630 & 720 euro
9 groepen Tussen 670 & 770 euro Tussen 680 & 780 euro
10 groepen Tussen 700 & 790 euro Tussen 710 & 810 euro
11 groepen Tussen 700 & 820 euro Tussen 740 & 830 euro
12 groepen Tussen 750 & 850 euro Tussen 760 & 880 euro

De hoeveelheid groepen die u dient te voorzien in uw meterkast is afhankelijk van het aantal vertrekken welke er in uw woning zijn terug te vinden. Ook de stroombehoefte en het aantal sterk verbruikende apparaten zoals ovens, wasmachines en drogers oefenen een niet onaanzienlijke invloed uit. Vroeger waren de traditionele 3 groepenkasten niet alleen bijzonder populair, bovendien waren ze ook ruim voldoende voor een gemiddelde woning. Tegenwoordig wordt het aangeraden om voor iedere grootverbruiker binnen een woning een aparte groep te voorzien. Op deze manier is het niet meer noodzakelijk om bijvoorbeeld de wasmachine uit te schakelen wanneer u de stofzuiger wenst te gebruiken of omgekeerd. De grootverbruikers die in ieder geval over een eigen groep dienen te beschikken zijn met name de wasmachine, de wasdroger, de vaatwasser, de oven en ook met name een elektrische kookplaat voorziet u maar beter van een eigen groep. Een gemiddeld huishouden dient vandaag de dag zo’n zeven à negen groepen te hebben. Wanneer u een bestaande meterkast wenst te laten vervangen is het in ieder geval steeds aan te raden om dit te laten doen door een echte specialist.

Prijsvoorbeeld

  • Voordeligste oplossing: Wilt u de meterkast laten vervangen, maar bent u niet van plan om hier veel geld aan uit te geven? In dat geval is het een aanrader om te kiezen voor een beperkt aantal groepen. Het optellen van het verbruik van de verschillende huishoudelijke apparaten is hiervoor noodzakelijk. Per groep wordt er doorgaans rekening gehouden met zo’n 3 kW. Het maximale vermogen per groep is bepaald op 3,5 kW. Hoe minder groepen er voorzien worden voor uw huishouden, des te lager het kostenplaatje zal uitvallen om de meterkast te laten vervangen. Voor het aanleggen van vier groepen dient rekening te worden gehouden met een gemiddelde kostprijs voor een nieuwe meterkast van tussen de 370 en 560 euro.
  • Alles in één keer oplossing: Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat het achteraf laten plaatsen van groepen behoorlijk prijzig is. Het is bijgevolg aan te raden om alles in één keer te laten plaatsen door een specialist. Het is dus absoluut belangrijk om bij het berekenen van het aantal benodigde groepen rekening te houden met de toekomst. De prijs voor een stoppenkast die bestaat uit 8 groepen is gelegen tussen de 560 en 720 euro.
  • Veel stroomverbruik: Bent u een echte techneut in hart en nieren en heeft u bijgevolg zeer veel geld geïnvesteerd in een luxe smart-televisie, een krachtige computer en de nodige airco’s? In dat geval spreekt het voor zich dat u niet continue in uw stoppenkast wil duiken om een aardlekschakelaar om te zetten. Omwille van deze reden wordt het in een situatie als deze aangeraden om te kiezen voor een groot aantal groepen. Op deze manier kunnen complicaties op eenvoudige wijze voorkomen worden. Een groepenkast aanleggen welke bestaat uit twaalf groepen kost in totaal tussen de 750 en 880 euro. Deze zou doorgaans voldoende moeten zijn om tegemoet te komen aan de wensen van grootverbruikers.

De prijsopbouw van een meterkast vervangen

De prijsopbouw van een meterkast vervangen bestaat uit twee delen. Enerzijds is er de kostprijs van de arbeid welke ongeveer 25 procent bedraagt. Het materiaal is op haar beurt goed voor het merendeel van de kosten, namelijk 75 procent.

Keuzes die de kostprijs van een meterkast vervangen beïnvloeden

Verschillende keuzes die door u als eigenaar van de woning worden gemaakt kunnen er voor zorgen dat de kostprijs voor het vervangen van uw meterkast hoger of juist lager uitvalt. We zetten deze keuzes even voor u op een rijtje.

Keuze 1: Het uurtarief van de elektricien

Het spreekt voor zich dat het uurtarief van de elektricien één van de meest bepalende invloeden is op de kostprijs voor het laten vervangen van een meterkast. Vooraleer een beroep te doen op de diensten van een bepaalde elektricien is het altijd interessant om het uurtarief van de verschillende specialisten te vergelijken. Op deze manier kunt u een behoorlijke besparing realiseren.

Keuze 2: Het merk van de groepenkast

De tweede keuze die een invloed heeft op het kostenplaatje welke in rekening wordt gebracht heeft betrekking tot het merk van de groepenkast. U kunt er voor kiezen om een keuze te maken uit verschillende A-merken zoals Holec, ABB, Merlin, Gerin en Attema, maar ook B-merken behoren tot de mogelijkheden. Wanneer u er voor kiest om een meterkast van een B-merk aan te kopen kunt u al snel een besparing realiseren van zo’n 200 euro.