Home » Kostprijs verbouwen » Portretfotograaf prijzen

Portretfotograaf prijzen

Een beroep doen op de diensten van een portretfotograaf kan omwille van verschillende redenen. Misschien wilt u bijvoorbeeld een gepersonaliseerd geschenkje geven aan uw partner, bent u op zoek naar een portretfoto voor uw bedrijf of gaat u zich inschrijven bij een castingbureau. Een portretfotograaf heeft altijd de mogelijkheid om een professionele portretfoto van u te maken voor tal van uiteenlopende doeleinden. Hoeveel het laten maken van een dergelijke foto u precies moet kosten komt u te weten op deze pagina!

Portretfotograaf prijzen

 
Lokale fotografen vergelijken?

Hoeveel kost een portretfotograaf?

kostenDe kostprijs die door een portretfotograaf in rekening wordt gebracht is als vanzelfsprekend niet vastgesteld. Dit gegeven zorgt er voor dat er sprake kan zijn van een aanzienlijk verschil tussen de verschillende portretfotografen die hun diensten aanbieden. Om u alvast een beeld te geven van de gemiddelde kostprijs waar u rekening mee kunt houden hebben we enkele prijzen voor u op een rijtje gezet door middel van de onderstaande tabel.

Omschrijving van de opdracht Gemiddelde kostprijs
Fotoshoot van één uur voor twee personen inclusief vijf afdrukken. Tussen de 125 & 175 euro
Fotoshoot van één uur voor twee personen inclusief één afdruk. Tussen de 75 & 100 euro

Bovenstaande maakt meteen duidelijk dat er een aanzienlijk prijsverschil geldt afhankelijk van het aantal afdrukken dat u wenst te maken. Het laten maken van dergelijke afdrukken is evenwel geen vereiste. U kunt er dan ook gewoon voor kiezen om de foto’s digitaal aangeleverd te krijgen waarna u ze gewoon opslaat op uw harde schijf of ze zelf afdrukt. Op deze manier kunt u al snel een behoorlijke som geld uitsparen op de diensten van een portretfotograaf.

Bespaar tot 30% op een portretfotograaf

De kostprijs die door een portretfotograaf in rekening wordt gebracht kan bij bepaalde mensen het beschikbare budget overstijgen. Dat is natuurlijk vervelend, want de kans is groot dat u er reeds uw zinnen op had gezet. Wist u echter dat u op zeer eenvoudige wijze een besparing kunt realiseren die kan oplopen tot 30 procent of meer op de diensten van een portretfotograaf? Hoe? Zeer eenvoudig. Alleen al door het opvragen van offertes bij verschillende fotografen en deze met elkaar te vergelijken kunt u er haast zeker van zijn dat het kostenplaatje aanzienlijk kan worden gedrukt en dat zonder dat u moet inboeten op vlak van kwaliteit.

Keuzes die de prijs van een  portretfotograaf beïnvloeden

De prijs van een portretfotograaf is altijd onderhevig aan enkele keuzes die door u als opdrachtgever worden gemaakt. Om er zeker van te zijn dat de prijs die u moet betalen niet (nodeloos) hoger uitvalt dan strikt noodzakelijk hebben we de belangrijkste keuzes alvast even voor u op een rijtje gezet.

Keuze 1: De tijdsduur van de fotoshoot

In principe duurt een fotoshoot bij een portretfotograaf één uur. U kunt er eventueel voor kiezen om deze tijdsduur te verlengen, maar dan wordt hier als vanzelfsprekend wel een meerprijs voor aangerekend. Gemiddeld kunt u dan rekenen op een extra kost van tussen de 35 en 50 euro per half uur.

Keuze 2: Het aantal afdrukken

Hoe meer afdrukken de portretfotograaf dient te maken, des te hoger de kostprijs komt te liggen. In deze moderne tijden is het evenwel niet meer noodzakelijk om het afdrukken van de foto’s uit te besteden aan de portretfotograaf. U kunt er ook gewoon voor kiezen om dit zelf te doen met behulp van een beetje fotopapier of u kunt uiteraard ook gewoon alles digitaal weergeven wanneer er bezoek over de vloer komt.

Keuze 3: Visagie zelf doen of uitbesteden?

Wanneer u van plan bent om zich in te schrijven bij een castingbureau spreekt het voor zich dat u er op uw opperbest uit zult willen zien. U dient zich dan ook de vraag te stellen wie de visagie voor zijn of haar rekening zal nemen. Financieel is het natuurlijk het interessantst wanneer u dit zelf gaat doen, maar u kunt er ook uitstekend voor kiezen om dit uit te besteden aan een medewerker van de portretfotograaf. In dit geval is het wel altijd de moeite waard om even op voorhand aan te vragen welke extra kostprijs hier aan verbonden is.

Keuze 4: Eventuele extra’s

U maakt de fotoshoot bij een portretfotograaf eigenlijk zo gek als u zelf wenst, maar er zijn twee extra’s waar toch vaak om wordt verzocht. In eerste instantie is er zoals reeds aangegeven de keuze van de visagie, maar wat bovendien ook te denken van het feit of u de fotoshoot in of buiten de studio wenst te houden? Zou u de foto’s graag op locatie laten maken? Dan is dat doorgaans geen enkel probleem, maar moet er wel een meerprijs worden betaald.

Extra Gemiddelde kostprijs
Een professionele visagie Tussen de 25 en 35 euro per persoon
Foto’s maken op locatie Tussen de 0,30 en 0,50 euro per kilometer

Interessante bespaartips

Misschien bent u toch een beetje geschrokken van de kosten die door een portretfotograaf in rekening worden gebracht waardoor u op zoek wenst te gaan naar één of meerdere interessante bespaartips. Dat is geen probleem. Wij hebben voor u enkele uitstekende tips op een rijtje gezet die er zomaar voor kunnen zorgen dat het kostenplaatje van een portretfotograaf behoorlijk kan worden beperkt.

  • Maak zelf uw afdrukken. Zoals eerder op deze pagina reeds aangegeven is het altijd op financieel vlak het interessantst om er voor te kiezen om de afdrukken van de  portretfotografie zelf te doen. Op deze manier kunt u heel wat geld uitsparen en bovendien drukt u ze af zoals u dat het liefste heeft.
  • Laat de foto’s maken in de studio. U kunt er bij nagenoeg alle  portretfotografen voor opteren om de foto’s buitenshuis te laten nemen. In dat geval is het echter van belang om er bij stil te blijven staan dat er reiskosten in rekening zullen worden gebracht. Hoeveel deze kosten exact bedragen is evenwel afhankelijk van de portretfotograaf in kwestie.
  • Regel zelf uw eigen make-up. Als vrouw zult u ongetwijfeld graag een beetje make-up willen aanbrengen vooraleer de portretfoto’s genomen worden. Het wordt altijd aangeraden om dit zelf te doen. In principe kan een portretfotograaf voor u altijd een persoon regelen voor het realiseren van de visagie, maar het spreekt voor zich dat ook hier een niet onbelangrijke meerprijs aan kan verbonden zijn.