Home » Kostprijs verbouwen » Prijs aanbouw

Prijs aanbouw

Bent u van plan om uw bestaande woning uit te breiden met een aanbouw? Zou u vooraleer te starten met deze werkzaamheden echter eerst graag een goed beeld willen hebben van de gemiddelde kostprijs? Wij zetten de gemiddelde kosten die zijn verbonden aan het realiseren van een aanbouw graag even voor u op een rijtje!

kosten aanbouw

 
Lokale specialisten vergelijken?

Hoeveel kost een aanbouw?

kostenVooraleer er kan worden gestart met het bouwen van een aanbouw zullen er een aantal keuzes gemaakt moeten worden. In eerste instantie zijn er natuurlijk de materialen waar gebruik van wordt gemaakt, maar anderzijds moet er ook gekeken worden naar de stijl van de aanbouw. Er zijn voor wat het realiseren van een aanbouw betreft zoveel verschillende opties op de markt beschikbaar dat ze stuk voor stuk kunnen zorgen voor een compleet nieuwe uitstraling. Enkele stijlen waaruit kan worden gekozen zijn:

  • Standaard
  • Klassieke, landelijke uitstraling
  • Moderne uitstraling, buitenleven met het comfort van in uw woning

In onderstaande tabel kunt u de verschillende opties inclusief de gemiddelde kostprijs per optie terugvinden.

Stijl Prefab Maatwerk
Standaard Tussen 15.000 & 19.000 euro Tussen 18.000 & 22.000 euro
Klassiek of modern Tussen 17.000 & 21.000 euro Tussen 20.000 & 24.000 euro

Bovenstaande tabel voorziet u reeds van een degelijk beeld met betrekking tot de gemiddelde kostprijs voor het realiseren van een aanbouw. We hebben echter nog drie prijsvoorbeelden even meer in detail voor u op een rijtje gezet:

  • Goedkoopste keuze: De goedkoopste keuze gaat schuil in het realiseren van een standaard prefab aanbouw zonder dat er extra’s worden voorzien. Er is met andere woorden slechts een minimale afwerking uitgevoerd. De prijs voor een dergelijke aanbouw is gelegen tussen de 15.000 en 19.000 euro. In deze prijs is de plaatsing van de aanbouw inbegrepen.
  • Meest praktische keuze: Wilt u zelf niet zoveel tijd en moeite hoeven te spenderen aan het realiseren van uw aanbouw? In dat geval kunt u er voor kiezen om een aanbouw op maat in bijvoorbeeld een moderne of klassieke stijl te laten realiseren. Indien u hiervoor kiest kan er rekening worden gehouden met een prijskaartje die is gelegen tussen de 20.000 en 24.000 euro. Ook in dit bedrag is de prijs voor de plaatsing uiteraard inbegrepen.
  • Meest luxe keuze: Wanneer u er voor kiest om een grote, moderne aanbouw te realiseren op maat van uw wensen, voorzien van alles wat u wenst zullen de totale kosten al snel richting de 50.000 euro gaan. Dit bedrag lijkt misschien zeer aanzienlijk, maar in de kostprijs zijn ook de accessoires zoals luxe kozijnen, elektra, vloerverwarming en een schuifpui inbegrepen.

De prijsopbouw van een aanbouw

De prijsopbouw van een aanbouw bestaat uit drie verschillende onderdelen. Het grootste deel van de kostprijs is noodzakelijk voor het aankopen van het materiaal. Deze neemt zo’n slordige 62 procent van het totale prijskaartje in beslag. De arbeidskosten vormen de tweede grootste kost met 36 procent. De resterende 2 procent is nodig om de voorrijkosten te betalen. Op de voorrijkosten die in rekening worden gebracht kan worden bespaard door alle werkzaamheden in één keer uit te laten voeren. Zo dienen de vakmensen namelijk niet onnodig heen en weer te rijden.

Keuzes die de prijs van een aanbouw beïnvloeden

De exacte kostprijs die in rekening wordt gebracht voor het bouwen van een aanbouw is onderhevig aan verschillende keuzes. Het betreft de volgende keuzes:

Keuze 1: Het formaat van de aanbouw

Het formaat van de aanbouw zal doorgaans worden gebaseerd op onder meer de woning en de plaats waar de aanbouw zich bevindt. Een groot aantal van de woningeigenaars kiest voor een breedte van de aanbouw die evenredig ligt ten opzichte van het huis. Dit zorgt voor een werkelijk fantastisch resultaat. Als uitgangspunt wordt er evenwel geopteerd voor het vaakst gekozen formaat. Op deze manier is het perfect mogelijk om zelf te berekenen hoeveel een standaard aanbouw u ongeveer moet kosten.

  • Breedte van de aanbouw: In principe wordt de prijs berekend per 0,5 meter. Elke extra 0,5 meter of elke 0,5 meter minder zal goed zijn voor een prijsverschil van zo’n 1.000 euro. De breedte van een aanbouw kan maximaal tussen de 10 en 12 meter bedragen. Staat u er evenwel niet om te springen om uw tuin zoveel te verkleinen? In dat geval kunt u kiezen voor de gulden middenweg.
  • Diepte van de aanbouw: Wat de diepte betreft dient per extra 0,5 meter rekening te worden gehouden met een kostenplaatje van rond de 1.300 euro. Een halve meter kan op het eerste zicht niet zoveel lijken, maar ze zorgt er wel voor dat u meteen over een ruimere woning beschikt. Bovendien zal deze ook de waarde van de woning op zich verhogen. Een halve meter extra diepte zal u bovendien per definitie een ruimer gevoel opleveren dan een extra 0,5 meter breedte. Ook hier kunt u dus maar beter rekening mee houden.

Keuze 2: Prefab of maatwerk?

De manier waarop er wordt gebouwd is een zeer belangrijk onderdeel van het uiteindelijke prijskaartje. Omwille van deze reden is het altijd verstandig om goed na te denken vooraleer een keuze te maken tussen prefab en maatwerk.

  • Prefab: Wanneer u kiest voor een prefab aanbouw wordt de constructie op voorhand in de fabriek gemaakt. Wanneer dit is gebeurd wordt ze in haar geheel naar de woning verplaatst. Omwille van het feit dat het bouwen in de fabriek gebeurt kunt u rekenen op een financieel voordeel van om en bij de 2.000 euro in vergelijking met wanneer er wordt gekozen voor een aanbouw op maat. Een ander voordeel gaat schuil in het feit dat een prefab aanbouw op zeer korte tijd kan worden gerealiseerd. Dit zorgt voor een aantrekkelijke besparing op de arbeidskosten.
  • Maatwerk: Een aanbouw op maat van uw wensen wordt op locatie gebouwd. Het voordeel van dergelijk maatwerk is dat er rekening kan worden gehouden met al uw wensen. Op basis van deze wensen kan er probleemloos een unieke aanbouw worden gerealiseerd, iets wat met een prefab constructie uiteraard niet mogelijk is.

Keuze 3: Deuren en ramen

De derde keuze heeft betrekking tot de deuren en ramen die in de aanbouw moeten worden voorzien. Op dit vlak kunt u een keuze maken tussen onder andere een dakraam (kostprijs gemiddeld zo’n 2.450 euro), een gewoon klassiek raam met een uitzicht naar buiten (gemiddelde kostprijs zo’n 900 euro) en een standaard tuindeur. Veel mensen vinden het evenwel ook prettig om een schuifdeur in hun aanbouw te hebben zitten. Zo wordt een directe doorgang tussen de aanbouw en de tuin gerealiseerd en profiteert u optimaal van de uitstraling van uw eigendom. Een schuifdeur realiseren in uw aanbouw brengt echter wel een meerprijs met zich mee van zo’n 1.000 euro.

Keuze 4: Heipalen

De vierde en laatste keuze is er één die afhankelijk is van situatie tot situatie. Soms kan het namelijk nodig zijn om voor uw aanbouw een extra goede fundering te realiseren. Voor het realiseren van een dergelijke fundering kan gebruik worden gemaakt van zogenaamde heipalen. Deze palen kunnen worden aangekocht in setjes van twee en zijn verkrijgbaar voor een kostprijs vanaf gemiddeld zo’n 1.450 euro.

Vergelijk offertes

Door meerdere offertes op te vragen en te vergelijken van lokale specialisten in uw regio kunt u tot wel 30% op de kosten besparen. Klik hieronder op de button, vul vervolgens het formulier in en ontvang tot meerdere offertes van lokale specialisten. Zij nemen contact met u op en bekijken de situatie. U kiest zelf de beste deal.

vergelijken