Home » Kostprijs verbouwen » Prijs airconditioning

Prijs airconditioning

Denkt u er aan om een airco te plaatsen in uw woning? Het laten plaatsen van een airco zorgt er voor dat u zelfs tijdens de warmste zomermaanden kunt genieten van heerlijk aangename temperaturen in uw huis. Wist u bovendien ook dat de meeste airco systemen tegenwoordig uw huis ook kunnen verwarmen? Wij hebben voor u alle mogelijke airco systemen verzameld en zetten ze graag inclusief hun kostprijs voor u op een rijtje.

Prijs airconditioning

 
Lokale specialisten vergelijken?

Hoeveel kost een airconditioning?

kostenEen zogenaamde split airconditioning zorgt er voor dat uw ruimte in alle situaties perfect kan worden geklimatiseerd. Het is uiteraard zeer belangrijk om er voor te kiezen om gebruik te maken van een airco die perfect alle verwachtingen zal weten in te lossen. Onderstaand overzicht geeft u een glashelder beeld van de verschillende mogelijkheden en kosten.

Vermogen van de airconditioning Gemiddelde kostprijs
Vermogen van 2,5 kw voor ruimtes tot 70 kubieke meter Ongeveer 1.050 euro
Vermogen van 3,5 kw voor ruimtes tot 120 kubieke meter Ongeveer 1.600 euro
Vermogen van 5,0 kw voor ruimtes tot 170 kubieke meter Ongeveer 1.700 euro
Vermogen van 7,0 kw voor ruimtes tot 240 kubieke meter Ongeveer 2.450 euro

Bovenstaande tabel geeft u reeds een bepaald beeld van de kostprijs waar u bij het aankopen van een airco rekening mee dient te houden. Om u hier een nog beter beeld van te geven hebben we alvast enkele situaties voor u op een rijtje gezet:

  • Airconditioning voor een kleine ruimte. Wilt u ’s nachts heerlijk kunnen slapen in een slaapkamer die uitstekend op temperatuur wordt gehouden? Bent u die verschrikkelijk warme nachten tijdens de zomer ook zo moe? In dat geval is het aankopen van een airco met een vermogen van 2,5 kw meer dan voldoende. Voor een dergelijke airco dient u rekening te houden met een prijskaartje van gemiddeld 1.050 euro. De plaatsing door een specialist is dan in de kostprijs inbegrepen.
  • Airconditioning voor een middelgrote ruimte. Wilt u niet alleen kunnen genieten van een heerlijk frisse slaapkamer, maar wilt u ook uw woonkamer en / of kantoor kunnen klimatiseren? In dat geval is het aan te raden om, afhankelijk van de grootte van de ruimtes te kiezen voor een toestel met een vermogen van tussen de 3,5 en 5,0 kw. Niet alleen de grootte van de ruimtes is van invloed op het toestel waar u uiteindelijk voor zult kiezen. Denk bijvoorbeeld ook aan het feit of de ruimtes in kwestie goed zijn geïsoleerd of niet. Het aankopen van een airco met een vermogen van 3,5 kw kan reeds vanaf 1.600 euro. Een airco met een vermogen van 5,0 kw is aan te kopen voor een prijs van 1.700 euro.
  • Airconditioning voor een grote ruimte. Indien u over een ruimte beschikt die groter is dan 240 kubieke meter is het aan te raden om te kiezen voor een airco met een vermogen van 7,0 kw. U kunt dit toestel eveneens overwegen in een kleine ruimte waar bijvoorbeeld heel wat toestellen zoals computers of servers in zijn terug te vinden. Deze toestellen geven namelijk een zeer aanzienlijke warmte af. Ze functioneren bovendien beter in een ruimte die heerlijk koel wordt gehouden. Voor het aankopen van een krachtige airco met een vermogen van 7,0 kw kunt u rekening houden met een prijskaartje welke is gelegen rond de 2.450 euro.

De prijsopbouw van een airco

Wanneer we de prijsopbouw van een airco in detail gaan bekijken zien we dat deze bestaat uit twee delen. De kost voor het toestel zelf is uiteraard het grootst. Maar liefst 78 procent van de totale kostprijs is nodig voor het aankopen van het toestel. De resterende 22 procent gaat dan naar de arbeidskosten. Het betreft hier uiteraard de plaatsing van de airco door een echte specialist.

Keuzes die de prijs van een airco beïnvloeden

Wanneer u een airconditioning in uw huis wenst te laten plaatsen is het verstandig om er rekening mee te houden dat verschillende keuzes de kostprijs van een airco kunnen beïnvloeden. Het betreft hier de volgende keuzes:

Keuze 1: Wand of plafond airco?

Het merendeel van de mensen die er voor kiezen om een airco in hun huis te plaatsen kiezen voor een wand airco. Dit zorgt er voor dat het systeem zonder probleem in nagenoeg elke ruimte in huis kan worden geplaatst. Een plafond airco behoort echter ook tot de mogelijkheden. Een dergelijke airconditioning heeft als voordeel dat ze beter in staat is om de koude lucht te verspreiden doorheen de ruimte. U dient er wel rekening mee te houden dat de kostprijs van een plafond airco altijd hoger ligt in vergelijking met een model dat aan een wand wordt bevestigd. We geven u hier nog even een concrete vergelijking van. Een Samsung wand airco die beschikt over een vermogen van 3,5 kw kost inclusief plaatsing zo’n 1.850 euro. Voor een plafond airco van hetzelfde merk met een vermogen van 3,5 kw wordt een prijs betaald van ongeveer 2.850 euro, dat is toch maar liefst duizend euro meer.

Keuze 2: Multi split airco

Kiezen voor een multi split airco systeem zorgt er voor dat u kiest voor een toestel die bestaat uit twee units. Dat is interessant, want op deze manier wordt er voor gezorgd dat u in uw huis niet te maken krijgt met geluidsoverlast. De prijs die in rekening wordt gebracht voor een extra airco unit is gelegen tussen de 725 en 825 euro. In deze prijs is zowel de montage als de BTW inbegrepen.

Keuze 3: Het merk van de airconditioning

Het spreekt tot slot voor zich dat er bij het aankopen van een airco eveneens rekening moet worden gehouden met het merk van het toestel. Bovendien is het ook zo dat goedkopere airco’s soms wel wat meer geluid produceren in vergelijking met de duurdere varianten. Bovendien kan ook de garantie die wordt aangeboden afhankelijk zijn van het merk van uw keuze. Doorgaans wordt er evenwel wel altijd een garantie aangeboden van minimaal 2 jaar.

Prijsklasse Merk Gemiddelde kostprijs
Laag Eurom, Gree, Maxicool Tussen 775 & 2.075 euro
Hoog Samsung, Mitsubishi, LG, Panasonic, Daikin Tussen 1.275 & 2.975 euro

Afhankelijk van uw persoonlijke wensen en het beschikbare budget zult u uiteindelijk een keuze moeten maken voor één van de airconditioning systemen van bovenvermelde merken.

vergelijken